Van monolithische applicatie naar microservices; met het Spring Framework van Java kan het efficiënt

Virtual Sciences Conclusion helpt klanten met het optimaliseren en moderniseren van hun landschap. Daarvoor wordt een breed scala aan slimme tools en frameworks ingezet. Software Engineer Thomas Wijnberg gebruikt ze dagelijks in de praktijk en deelt zijn kennis graag. In deze blog vertelt Thomas over de voordelen van het Java Spring Framework voor developers én voor de klanten van Virtual Sciences Conclusion.

5 februari 2024   |   Blog   |   Door: Thomas Wijnberg

Deel

framework_Virtual Sciences Conclusion

Altijd een oplossing voorhanden

Een monolithische applicatie, één blok code dat je ergens neerzet, ombouwen naar microservices kan efficiënt met behulp van het Java Spring Framework. Het Spring Framework is een framework voor op Java gebaseerde bedrijfsapplicaties en voorziet in alle handige libraries (inclusief documentatie) die een developer nodig kan hebben. Een fijne houvast, bijvoorbeeld om te voorzien in API-functionaliteit of om database-connectoren eenvoudiger op te nemen, zonder dat je zelf op zoek hoeft te gaan naar een library. Het Spring Framework is een kundige selectie van een groot aantal handig werkbare tools. Pick and choose your solution.

Sneller testen en ontwikkelen met het Spring Framework

Wat je in het Spring Framework van Java bouwt, is redelijk lichtgewicht. In een monolithische applicatie ben je tijdens het bouwen al gauw vijf minuten tot een kwartier aan het wachten tot je build klaar is. Door dat op te splitsen in microservices duurt het nog maximaal een minuut voordat je tijdens het bouwen je nieuwe build hebt staan. Ook tijdens het ontwikkelproces helpt het Spring Framework enorm. Voorheen had je een JAR-bestand of Java-applicatie en moest je ook het platform waar je op wilde draaien lokaal organiseren. Dat kost een hoop tijd en moeite. Het Spring Framework zorgt ervoor dat er na het opslaan van changes binnen een paar tellen een nieuwe versie lokaal klaarstaat. Je kunt dus ter plekke wijzigingen doen en testen. Werk je met meerdere developers in een ontwikkelomgeving, dan kun je lokaal je tests doen en hoef je niet meer op elkaar te wachten om te kunnen testen. De moderne insteek van het Spring Framework voorkomt een hoop rompslomp en levert een enorme tijdwinst op.

Ook geschikt voor containerplatforms

De versnelling die het Spring Framework ons biedt, komt onze klanten ten goede. Het betekent immers dat wij meer kunnen ontwikkelen binnen hetzelfde tijdsbestek, omdat onze processen sneller zijn. Het grote voordeel van de microservices-architectuur is de flexibiliteit die dat oplevert. Er zijn geen grote deployment-momenten meer, waardoor applicaties down moeten voor een bepaalde tijd. We kunnen nu onderdeel voor onderdeel deployen zonder dat het platform down gaat. Als je met een containerplatform werkt, biedt het Spring Framework de handige optie aan dat je van Spring eenvoudig een container kunt maken. Als je normaliter containers maakt in een docker, maak je een template file met een basic image en moet daar je applicatie in ‘gebakken’ worden. In het Spring Framework is daar een handig commando voor. Een ideale manier om snel op te leveren, met alsnog de kans om aanpassingen te doen waar nodig.

Met Red Hat Integration ontwikkelen op het Spring Framework

Het Spring Framework van Java raakt ook Red Hat Integration aan, waar ik in mijn vorige blog verdieping over gaf. ‘Onder water’ in Red Hat Integration heb je voor een applicatie de keuze of je ontwikkelt op het Spring Framework of op Quarkus. Het biedt ons bij Virtual Sciences Conclusion de kans om disciplines binnen onze teams dichter bij elkaar te brengen, zodat de integratiespecialisten makkelijker met meerdere onderdelen binnen een opdracht gemoeid kunnen zijn. Het Spring Framework zorgt ervoor dat we altijd de tools hebben om een probleem volledig op te kunnen lossen. Moet er daarvoor iets custom worden ontwikkeld, dan hoeven we niet eerst het wiel opnieuw uit te vinden. In het Spring Framework heb je de libraries voor de meest voorkomende problemen al snel bij elkaar om die problemen te tackelen. Voor developers én bij klanten levert dat een prettig gesprek op.

Red Hat is partner van Virtual Sciences Conclusion

Red Hat Integration

Meer te weten komen over Red Hat Integration en de andere integratietools waar wij als technologie-onafhankelijke partner mee werken?

De kracht van het Spring Framework benutten?

Onze experts realiseren een versnelling in tijd én kwaliteit

Virtual Sciences Conclusion

David van Westendorp

Accountmanager
David.van.Westendorp@virtualsciences.nl