Produceren en consumeren van ActiveMQ berichten met SoapUI

Dit is een TECHBLOG ontwikkeld dóór techneuten vóór techneuten. Het geeft je inzichten en concrete handvatten waarmee je zelf uit de voeten kan. Virtual Sciences is een integratie kennishuis met ruim 70 IT-professionals. Intern delen we onze IT-kennis, maar ook jou willen we inspireren.

11 november 2021   |   Blog   |   Door: Martien van den Akker

Deel

 TECHBLOG virtual sciences conclusion

In veel integratie projecten is queueing een belangrijk transport mechanisme. Veel queuing implementaties hebben UI of andere mechanismen om te interacteren met de queuing implemenatie. Weblogic bijvoorbeeld, heeft de admin-console waarmee je berichten kunt inspecteren, verplaatsen en verwijderen. Zo heeft Red Hat Fuse op Karaf een HawtIO waarmee je met berichten kunt interacteren.

Maar wat als je op die berichten verschillende properties moet zetten omdat je integraties daar voor de routering afhankelijk van zijn? Dan zul je voor elke test manueel die headers moet zetten. En voor repetatief versturen van berichten kan dit wel heel bewerkelijk worden.

SoapUI heeft HermesJMS als client voor het implementeren van JMS interacties. HermesJMS configuratie kan wat ingewikkeld zijn, maar is over het algemeen goed beschreven in verschillende blogs. Eenmaal voor elkaar, werkt het prachtig.
Maar helaas, de combinatie van de setup van de laatste versie van SoapUI 5.6.0, HermesJMS, Red Hat Fuse on Karaf 6.3, met ActiveMQ 5.11, kreeg ik niet voor elkaar.

Na een paar uur van tobben en googlen deed ik een poging om min of meer hetzelfde te bereiken met een paar stukjes Groovy (Java) script. En dat werkte prachtig, met maar weinig configuratie.

Lees meer over de uitwerking hiervan op ons Medium platform, geschreven dóór techneuten, vóór techneuten.