Gebruik de officiële AMQ Broker image voor ontwikkeling

Dit is een TECHBLOG ontwikkeld dóór techneuten vóór techneuten. Het geeft je inzichten en concrete handvatten waarmee je zelf uit de voeten kan. Virtual Sciences is een integratie kennishuis met ruim 70 IT-professionals. Intern delen we onze IT-kennis, maar ook jou willen we inspireren.

10 januari 2022   |   Blog   |   Door: Martien van den Akker

Deel

Techblog virtual sciences conclusion

Een locale instantie van een AMQ Broker is handig bij het ontwikkelen van een integratie of applicatie dat berichten moet uitwisselen. Of zelfs noodzakelijk.

Daar zijn natuurlijk verscheidene opties voor. In het verleden neigde ik nogal naar lokale installaties van zo’n product. Tegenwoordig vind ik een Docker image handiger. Ik heb de voorkeur voor een die uit een officiële registry komt, waarbij de image actief wordt onderhouden door een vertrouwde organisatie. De ontwikkelaars van die organisatie doen dan de installatie voor je. Je kan gewoon de image selecteren uit de officiële registries en in het geval van AMQ een broker.xml aanleveren. Daarnaast maakt Docker-compose also het ook mogelijk om een context aan te maken met meerdere service images die samen werken als een zogenaamde swarm. Op die manier werken de services samen in een separaat Docker network.

Tot nog toe werkten we echter met een Docker file, waarin bij het starten de AMQ installatie werd gedownload, uitgepakt en geïnstalleerd. Daarna werd de Broker instantie aangemaakt. En dat bij elke docker-compose build. Dat is dus nogal een overkill. Dat moet dus handiger kunnen.

Lees meer over de uitwerking hiervan op ons Medium platform, geschreven dóór techneuten, vóór techneuten.