Niels vindt het (t)Ops bij Virtual Sciences Conclusion: ‘Je leert zo ontzettend veel in een korte tijd’

Met de toenemende complexiteit en de noodzaak van 24/7 werkende software, is een excellente Ops’er van het grootste belang. Bij Virtual Sciences Conclusion leiden we onlangs afgestudeerden op tot Ops’ers. Niels van Geel was de eerste in het Tops-klasje en groeide onder de vleugels van de ervaren Ops’er Richard Frankhuisen uit tot een gewaardeerde kracht. Hij deelt zijn ervaringen.

18 december 2023   |   Blog   |   Door: Niels Ops’er

Deel

Virtual Sciences Conclusion

De stap naar IT

“IT had mijn interesse en ik wilde graag de sector in waar ik nieuwe kansen en ontwikkelmogelijkheden zag. Als afgestudeerd sociaal wetenschapper moest ik me daarvoor omscholen en deed ik dat na heel wat jaren studie het liefst praktisch. Als Ops’er kon ik perfect de stap naar de IT maken. Het Tops-klasje van Virtual Sciences Conclusion is in mijn ogen een unieke kans, die ik met beide handen besloot aan te grijpen. Vanaf dag één voelde ik me op mijn plek, ook tussen de ervaren Ops’ers uit ons team. Ik werd meteen overal bij betrokken.”

Steeds relevanter

“In het begin kwam er best een tsunami aan informatie op me af. Het was mijn doel om zo snel mogelijk mee te kunnen draaien in het team. Ik kom uit een hele andere wereld, dus af en toe had ik last van het imposter syndrome: zit ik hier wel goed? Soms had ik een langere learning curve dan ik zou willen, maar gelukkig kon ik al snel meedraaien. Het tweede half jaar begon ik met het draaien van standby-diensten. Dat voelde fijn, want op die manier kon ik collega’s ontlasten die anders die week 24/7 beschikbaar hadden moeten zijn. De eerste keer kneep ik ‘m wel. Ik was goed voorbereid, maar je kunt nooit op alles voorbereid zijn. Op het gebied van alerting en monitoring hielp mijn mentor Richard me goed. Mijn eerste drie standby-diensten dienden hij en collega’s Robert Pilon en Marcel van Gemert als achtervang.”

Het behalen van het Red Hat-certificaat voelde als de bevestiging dat ik dit kan

Niels

Red Hat-certificaat als bevestiging

“In mijn eerste jaar als Ops’er leerde ik met Linux werken en behaalde ik mijn Red Hat-certificaat. Daar had ik een flinke kluif aan, maar het behalen van het certificaat vormde de bevestiging dat ik dit kan, dat ik mijn skills onder controle heb. Ik zag het als een toets om mijn eerste jaar bij Virtual Sciences Conclusion succesvol af te sluiten. Aan het einde van datzelfde jaar begon ik ook te leren over Kubernetes en containerisatie, en begonnen we met het Hybride Integratie Platform. Vanuit mijn kennis over de ESB had ik een duidelijk referentiekader, dat scheelt zo veel. Richard begeleidde me ontzettend goed. Hij ging regelmatig met me zitten en ik kon met al mijn vragen bij hem terecht. Na dat eerste jaar waren we allebei tevreden en scoorde ik meteen een vast contract.”

In het diepe zonder bandjes

“Naast technische skills deed ik ook een hoop communicatieskills op. In het begin nam ik uit enthousiasme veel werk op me, inmiddels heb ik ook leren aangeven als het even teveel is. Ook vraag ik op tijd om hulp als ik vastloop in een opdracht. Gelukkig ben ik omringd met hartstikke ervaren collega’s die altijd wel een oplossing weten. Ook qua assertiviteit heb ik stappen gezet. Soms werd ik in het diepe gegooid zonder bandjes. Ik leerde duidelijk aangeven dat ik het op zo’n moment nog niet alleen kon. Voor mijn collega’s waren dat fijne signalen, omdat ze daar dan op konden acteren.”

Goede klik tussen jong en oud

“Inmiddels ben ik op een punt dat ik ook de nieuwe Tops’ers weer dingen kan leren. De ‘ouderen’ en ‘jongeren’ in het team klikken goed en we weten elkaar allemaal te vinden. Thom. die als tweede Tops’er begon, en ik vormen een fijn referentiekader voor Richard. Samen bekijken we welke onderdelen we behouden voor het Tops-klasje en welke onderdelen we kunnen aanscherpen.”

Even alles op een rijtje zetten

“Jeroen is de nieuwste aanwinst van ons Ops-team en als begin twintiger meteen de jongste. Hij houdt zich goed staande, dat vind ik knap op zo’n jonge leeftijd. Uit ervaring weet ik dat er veel op hem afkomt. Richard en ik helpen hem dan ook waar mogelijk. Ik geef hem vooral mee dat je altijd meerdere manieren hebt om een uitdaging aan te vliegen. Verder leer ik hem hoe hij bij de juiste informatie terechtkomt en probeer ik het vooral zo basaal mogelijk uit te leggen. Precies wat ik fijn vond toen ik als Ops’er bij Virtual Sciences Conclusion begon. Je leert zo ontzettend veel in een korte tijd. Daarom is het belangrijk om af en toe even een moment te pakken waarop je alles op een rijtje zet.”

Niels komt thuis bij Virtual Sciences Conclusion

“Ik zit lekker op mijn plek in het Ops-team. Pas als ik genoeg ervaring heb opgedaan, wil ik kijken of ik de Dev-, management- of consultancykant op wil. Ik wil me ontwikkelen tot een medior die weet wat hem te doen staat, die snel kan werken en die door zijn stressbestendigheid kalmte uitstraalt. Vanuit daar kan het alle kanten op, dat is precies wat ik waardeer aan Virtual Sciences Conclusion. Ik voel me thuis hier.”

Nieuwsgierig naar meer?