Virtual Sciences Conclusion leidt talenten op in hun weg naar de (t)Ops

Met de toenemende complexiteit en de noodzaak van 24/7 werkende software, is een excellente Ops’er van het grootste belang. Er staat dan ook wat op het spel:  maak je als Ops’er een fout, dan kan het morgen in de krant staan. Bij Virtual Sciences Conclusion leiden we onlangs afgestudeerden op als Ops’ers. Een unieke kans om je carrière in de IT te kickstarten.

11 september 2023   |   Trend   |   Door: Richard Frankhuisen | Lead Ops’er en teamcoach Tops

Deel

(t)Ops klas Virtual Sciences Conclusion

Het IT-traineeship van Virtual Sciences Conclusion is al jarenlang een succes. Daarin ligt de focus op de Development-kant, terwijl we momenteel ook een grote groei aan de Operations-kant zien. Om het team te voeden met jonge aanwas - zodat er een mooie mix aan competenties en ervaring is - hebben we sinds een tijdje de Tops-klas, een traineeship voor Ops'ers. We leggen de basis voor een goede Ops’er en stomen de junioren klaar om te kunnen voldoen aan de steeds veranderende wensen van onze klanten.

De IT-basis op orde

Als Top’ser draai je al vrij snel mee als teamlid, maar het is uitdagend werk waar je een stevige basis voor nodig hebt. We zorgen er dan ook eerst voor dat die op orde is. Door een combinatie van trainen en meewerken, zeker in het begin onder de veilige supervisie van een collega, werken we naar steeds meer zelfstandigheid toe. We kijken naar iemands instapniveau en stemmen daar het verdere programma op af.

Focus op Linux en Red Hat

In de huidige door ons beheerde omgevingen is Linux de basis. Hier ligt in de eerste periode van de Tops-klas de focus op. Conclusion is Red Hat-partner en dat geeft ons de mogelijkheid om op te leiden voor Red Hat Linux-certificeringen. Daarnaast is Red Hat OpenShift - in combinatie met de overige Red Hat-integratieproducten - een van de platforms die we mogen beheren voor onze klanten. Ook hier maken we gebruik van ons partnership en de certificeringsmogelijkheden.

Technische én soft skills

In het werk als Ops’er heb je met verschillende partijen (collega’s, klanten en externen) en verschillende situaties te maken. Daarom vinden we het belangrijk om naast technische vaardigheden ook soft skills mee te nemen in het opleidingstraject. Denk daarbij aan het opdoen van presentatie- en schrijfvaardigheden en insights discovery. Op die manier ontwikkelen we de junioren op alle vlakken tot een volwaardige professional. Per kwartaal spreken we ontwikkeldoelen en -onderwerpen af, zodat de Tops’ers zich in rap tempo kunnen doorontwikkelen.

Frisse inzichten

Ik vind het leuk om te merken dat de klik met nieuwe junioren telkens van alle kanten goed is. Wij stellen ons als team erg open; geen vraag is te gek en er is altijd iemand die met je meekijkt als dat nodig is. Zelf ben ik inmiddels gepokt en gemazeld in de IT en data-integratie, maar dat maakt het voor mij des te leuker als er jonge talenten in het team komen die affiniteit met IT hebben, maar er niet specifiek in zijn opgeleid. Zij brengen weer nieuwe invalshoeken en inzichten met zich mee.

Nachtrust-as-a-Service

Als Ops-team van Virtual Sciences Conclusion leveren we 24 uur per dag, zeven dagen per week dienstverlening. Nachtrust-as-a-Service noemen we dat; onze klanten kunnen rustig slapen, omdat wij altijd alert zijn. Ook daarvoor word je als Tops’er opgeleid. Na ongeveer een half jaar draai je als junior zo’n dienst mee. Zodat de rest van ons team ook weer wat meer nachtrust heeft, haha.

Jonge IT-aanwas

In 2022 begon het eerste Tops-klasje, waardoor we er inmiddels vijf nieuwe collega’s bij hebben. Vier heren en een dame, variërend van 18 tot 28 jaar, met allemaal een verschillende achtergrond. Twee hadden al ervaring aan de ontwikkelkant, maar wilden graag de Ops-kant ontdekken. De rest had nog geen ervaring in de IT, maar iedereen draait inmiddels volop mee in ons team. We verjongen ons ‘oudemannenclubje’ op deze manier flink, wat zorgt voor een fijne dynamiek in het team. Tops’er Niels werkt alweer meer dan een jaar bij ons en is inmiddels in vaste dienst!

Virtual Sciences Conclusion wil de krant niet halen

Als wij de krant juist niet halen, doen we ons werk als Ops’er goed. Dan zijn we in control. Natuurlijk doen zich wel eens problemen voor en die moeten dan zo snel mogelijk worden opgelost. Dat zorgt voor een adrenalineboost van jewelste. De kracht van een goede Ops’er is dat je in alle situaties rustig blijft en je koppie erbij houdt. Door mee te kijken en vooral te doen, leren de junioren dat ook. Zeker als je de eerste keer een stand-by-dienst draait, is dat spannend. Daarom begeleiden we de Tops’er zorgvuldig en hebben ze altijd een back-up om op terug te vallen.

Ops is top

Het vak van Ops’er is zeer divers en je werkt met de nieuwste technieken. Ik ben er trots op dat wij bij Virtual Sciences Conclusion jong talent opleiden - en dat we samen een hecht team vormen. Als Ops-team gaan we samen op ontdekkingsreis en daar ga je als Tops’er in mee. Laat ons samen dat wat stoffige imago van Ops’ers maar de wereld uit helpen!

Nieuwsgierig naar meer?