Bij het Conclusion IT-traineeship duik je echt de techniek in

Sven Kooiman gaf training aan de deelnemers van het IT-traineeship van Virtual Sciences | Conclusion. Tijdens het eerste deel van het traineeship, de bootcamp, leerde hij ze de basis van technieken waar Conclusion dagelijks mee werkt, zoals Ansible automation, bash scripting, cloud en containerisatie. Daarna gingen de trainees ermee aan de slag in een eindopdracht. “Dan zie je de puzzelstukjes op hun plaats vallen.”

31 oktober 2022   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

Sven Kooiman |  Virtual Sciences | Conclusion

Sven nam samen met twee andere trainers een aantal onderdelen van de bootcamp voor zijn rekening. “In totaal duurt de bootcamp een week of zeven. De trainees leren daarin de basisprincipes van de drie Conclusion-bedrijven die meedoen aan het traineeship. Naast Conclusion Virtual Sciences zijn dat Conclusion XForce en First8”, vertelt hij. Sven en zijn collega’s richtten zich in hun training op tools voor automation (Ansible), shell scripting, cloud (Azure) en containerisatie (Kubernetes). Hij legt uit: “We leren de trainees wat zo’n tool doet en welk probleem het oplost. Vervolgens krijgen ze oefeningen waarbij ze de opgedane vaardigheden meteen in de praktijk brengen. In die oefeningen wordt ook teruggegrepen op onderdelen die al zijn behandeld tijdens trainingen van de andere Conclusion-bedrijven. Zo voegen we als trainers steeds een blokje toe aan de kennis en ervaring van de trainees. Aan het einde van de bootcamp komen alle tools samen in een eindopdracht waarbij de trainees een complete IT-oplossing bouwen in de cloud.” 

Conclusion IT-traineeship begint bij de basis

De trainees hebben heel verschillende achtergronden, stelt Sven. “Sommigen gaan bijna blanco de bootcamp in, anderen hebben al een volledige bachelor informatica afgerond, maar door de verscheidenheid aan onderwerpen leren ze allemaal bij. Wij beginnen echt bij de basis van de IT: de infrastructuur. Als iemand bijvoorbeeld al behoorlijk ervaren is in programmeren met Python en ineens een server moet leren installeren, kan hij of zij dit in eerste instantie niet interessant vinden. Achteraf merken de trainees vaak dat het wél nuttig is en dat IT meer is dan alleen code kloppen in één specifieke programmeertaal. Op een professionele manier met IT bezig zijn, is ook helemaal anders dan als je dit als hobby doet.” Soms gebeurt het dat trainees het ‘even kwijt zijn’, zoals Sven het beschrijft. “De training kan soms pittig zijn, maar dat hoort erbij. De puzzelstukjes vallen meestal later op hun plaats, zeker in de eindopdracht waar alles bij elkaar komt. Dan begrijpen de trainees vaak het grotere geheel en waarom ze iets hebben geleerd. Wat ook helpt, is dat ze kennis met elkaar delen en van elkaar leren. Je doet het echt samen als trainees.”

Enthousiaste reacties op Conclusion IT-traineeship

Sven krijgt enthousiaste reacties terug van trainees. “Ze vinden het gaaf dat het IT-traineeship van Conclusion op techniek is gebaseerd en daar vanaf dag één induikt. Natuurlijk is er aandacht voor soft skills en processen, maar dat is niet de kern. Die technische diepgang spreekt ze aan, het zijn allemaal mensen die graag de techniek in willen.” Wat de meeste trainees volgens Sven ook erg leuk vinden is dat ze in één traineeship drie heel verschillende IT-richtingen leren kennen. “Na de bootcamp werken ze zes maanden als volwaardig teamlid mee op een opdracht voor Conclusion Xforce, Conclusion Virtual Sciences en First8. De ene begint bij ons, de andere bij een van de andere twee bedrijven. Daarna wisselen ze. Wij hadden drie trainees bij een klant in de IT-security zitten, waar ze een applicatie voor het configureren en controleren van een firewall hebben gebouwd. Onlangs hebben zij de opdracht afgerond en gaven ze een eindpresentatie aan het management van de klant.” Het was in het begin zoeken, maar ze zijn het steeds leuker gaan vinden. Nu zijn ze heel enthousiast over wat ze hebben opgeleverd.”

Lees meer over werken bij Virtual Sciences | Conclusion

Traineeship Virtual Sciences

Vacature IT-traineeship

Ben jij hbo-afgestudeerd? Tijd om die digitale spieren eens flink op te pompen. Ons IT-traineeship is dé kickstart voor jouw carrière in de IT, bovendien krijg je direct een vast contract!

Virtual Sciences - event streaming KafKa

Flyer IT-traineeship

Als IT-trainee stomen wij jou in een intensief traject klaar tot Integratiebaas. Je bent direct onderdeel van ons hechte team en draagt bij aan klantopdrachten.