Van IT-trainee naar Integratiebaas, zij deden het

Met volle overtuiging kiezen voor een carrière in de IT. Bart , Dennis en Jeffrey deden het. De drie namen deel aan het IT-traineeship van Virtual Sciences Conclusion. Nu, ruim drie jaar later, blikken ze terug op die periode: “Integratie heeft me echt gegrepen.”

31 maart 2022   |   Nieuws   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

Van IT-trainee naar Integratiebaas. Virtual Sciences Conclusion

IT als onverwachte carrièrekeuze

Het was geen uitgemaakte zaak dat het drietal in de IT zou belanden. Bart heeft een achtergrond in de marketing. Dennis haalde een master in bewegingswetenschappen en Jeffrey werkte als grafisch designer. “Het voelde niet alsof ik mijn studie overboord gooide”, benadrukt Dennis. “Het is alleen maar goed om in de breedte onderlegd te zijn.” Jeffrey kan zijn creativiteit kwijt in de designs van klantpresentaties. En Bart staat weer graag vóór het presentatiescherm, omdat hij dat tijdens zijn opleiding veel deed.

Aansprekend integratiewerk

De stap naar het IT-traineeship kwam bij alle drie de mannen voort uit een nieuwsgierigheid naar programmeren. De drang zich te verdiepen in de techniek was sterk. Dennis: “Ik deed al wat minieme programmeerervaring op tijdens mijn studie en merkte toen dat de IT me trok.” Jeffrey wilde zich verder ontwikkelen in een richting met meer doorgroeimogelijkheden en belandde zo op de carrièrebeurs. “Meerdere bedrijven boden me een traineeship aan, maar het leuke gesprek met de mensen van Virtual Sciences Conclusion gaf de doorslag. En het integratiewerk is aansprekend; je zit tussen verschillende systemen in en hebt een brede technische kennis nodig.”

‘Beetje dizzy naar huis’

De kick-off van het traineeship is een achtweekse bootcamp. “Zo, dat was wel even heftig, haha”, kan Bart er inmiddels om lachen. “Er komt heel veel op je af. Ik ging iedere dag een beetje dizzy naar huis”, weet Dennis nog als de dag van gisteren. Zijn collega Jeffrey: “Het is een kwestie van accepteren dat je niet alles in één keer kunt snappen en behappen. Je moet erop vertrouwen dat je de opgedane kennis later herkent en merkt dat je toch een hoop hebt opgepikt.”

Broederlijke band

“We waren met een superleuke groep van trainees”, vertelt Bart enthousiast. “Iedereen stond klaar voor elkaar en het was erg gezellig. We spreken nog steeds wel eens af buiten werktijd. Ook al zit je bij verschillende klanten, die connectie blijft.” Zo ervaart Jeffrey het ook: “Doordat je zo intensief met elkaar optrekt, ontstaat er al snel een band. Tijdens het bootcamp zijn we ook een keer gaan karten en eten met zijn allen. Ook de soft skill-trainingen die we volgden, doorbraken het theoretische gedeelte op aangename wijze.”

Presenteren bij Conclusion On Stage

Na het bootcamp kwam Dennis al snel bij een klant terecht: “Daar ontdekte ik hoe zo’n IT-afdeling bij een groot bedrijf nou werkt. En wat onze rol daarin is. Ik kreeg een senior buddy toegewezen, waar ik veel aan had. Hij hielp me niet alleen inhoudelijk, maar nam ook de mentorrol op zich.” Bart en Jeffrey werkten op het kantoor van Virtual Sciences Conclusion aan een project. Jeffrey: “Ik dacht in het begin dat het een ‘bezighoudertje’ was, maar het project wordt door een van onze klanten daadwerkelijk gebruikt. En het is zo goed ontvangen dat we het mochten presenteren bij Conclusion On Stage.”

Nieuwe projecten en technologieën

Kenmerkend voor het IT-traineeship is dat de trainees zich breed kunnen ontwikkelen. “Het is een eigenschap van een integratiespecialist dat je die breedte aantrekkelijk vindt”, vertelt Jeffrey. Dennis: “Door de breedte kun je dusdanig variëren dat je na een of twee jaar weer iets compleet anders kunt gaan doen binnen hetzelfde bedrijf. Bij Virtual Sciences Conclusion worden veel nieuwe projecten en technologieën aangeboden. Je hebt dus alle mogelijkheden om verder te groeien.”

Tips voor trainees

Hebben de drie Integratiebazen tips voor toekomstige trainees? “Mijn beste tip: accepteer dat je niet direct alles van A tot Z snapt”, zegt Dennis. “En je hoeft niet bang te zijn dat je geen achtergrond in de IT hebt. Het is wel fijn als je analytisch en abstract kunt denken.” Jeffrey, nuchter: “Als je er zin in hebt en je wilt het, dan komt het altijd wel goed.” “Het is niet altijd even makkelijk”, zegt Bart. “Zeker van oktober tot december, als je toewerkt naar je certificaten. Maar als je ergens wilt komen in je leven, moet je af en toe net iets harder gaan dan je eigenlijk kunt rennen.”

Binnen de kortste keren collega’s

Inmiddels zijn we drie jaar verder en werkt het drietal volledig mee binnen het team van Virtual Sciences Conclusion. Jeffrey: “Ik voelde me al vrij snel geen trainee meer. En ik heb ook niet het idee dat collega’s je zo zien.” Dat beaamt Dennis: “Op kantoor hangt er een gemoedelijke sfeer. Je kunt zeggen wat je wilt en iedereen staat voor je klaar. Ik voelde me snel op mijn plek.” Bart: “Schroom niet om verantwoordelijkheid te nemen. Dan durven ze je die bij Virtual Sciences Conclusion ook te geven!”

In het klasje, voor het klasje

Bart geeft inmiddels zelf training aan nieuwe IT-trainees. “Ik ben me gaan specialiseren in Kubernetes en heb het initiatief genomen daar een training voor op te zetten. Die geef ik aan alle Virtual Sciences-collega’s, maar dus ook aan trainees. Het besef dat ik drie jaar geleden in het ‘klasje’ zat en daar nu zelf voor sta, is wel even apart.”

Wil jij werken bij dé integratiespecialist van Nederland?

Neem contact op!

Virtual Sciences Conclusion Roos Thoonsen

Roos Thoonsen

Business Director
roos.thoonsen@virtualsciences.nl