IT-trainee Mees maakt reuzestappen in zijn ontwikkeling als integratiespecialist

Als IT-trainee bij Virtual Sciences Conclusion word je binnen de kortste keren als volwaardig collega in het team opgenomen. Je werkt aan serieuze klantopdrachten en krijgt daar veel verantwoordelijkheid in. Mees van Osch kan daar uit ervaring over meepraten: “Het geeft een kick als je werk online staat.”

30 januari 2023   |   Publicatie   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

3 jongens achter computerscherm

Sprong in het diepe

Vorig jaar maart begon Mees met het IT-traineeship van Conclusion. Na een intens IT-bootcamp ging hij met een aantal medetrainees aan de slag bij Virtual Sciences. “Daar mocht ik al snel de diepte in”, zegt hij enthousiast. “Tijdens een eerste klus deed ik ervaring op met NiFi, wat me bij de volgende opdracht goed van pas kwam.” Die opdracht kwam vanuit Conclusion Services.

Migratie onder tijdsdruk

Binnen het Conclusion ecosysteem wordt er volop samengewerkt voor toonaangevende klanten. Maar ook onderling schromen de Conclusion-bedrijven niet elkaars expertise in te schakelen. Voor het opnieuw ontwikkelen van de oude integraties, vond Conclusion Services dan ook de weg naar Virtual Sciences, dé integratiespecialist van Nederland. “Half oktober vorig jaar verliep de licentie van hun oude integratieproduct”, vertelt Mees. “Dat kregen we in juni te horen, waardoor we de migratie naar Apache NiFi op redelijk korte termijn moesten verzorgen.”

Inspirerende IT-trainees

Richard Frankhuisen leidde als projectmanager het team dat voor deze opdracht geformeerd werd. Dat deed de ervaren Integratiebaas met plezier: “Het was de eerste keer dat ik die rol vervulde, meestal zit ik in de operatie. Maar het smaakt absoluut naar meer.” Dat komt mede doordat Richard geïnspireerd raakte door de drie IT-trainees in zijn team: “Mees, Suman en Rens deden het supergoed. Onze NiFi-expert Isha Lamboo sloot aan als trainer. NiFi is een product dat door Isha goed aan de trainees kon worden uitgelegd. Ook de bijbehorende technieken konden ze snel onder de knie krijgen.”

Go with the flow

“Met de klant zijn we om tafel gegaan om de bestaande flows uit te pluizen”, neemt Mees ons mee in de werkwijze. “Tijdens een aantal sessies keken we samen naar: wat doet deze flow nu en wat is daar de output van? Met die kennis op zak bouwden we de flows opnieuw op.” De verantwoordelijkheid voor het maken van die flows lag volledig bij de drie IT-trainees. Projectmanager Richard en trainer Isha organiseerden de randzaken.

Spanning wegnemen

De strakke deadline voor de migratie naar NiFi zorgde bij Mees niet voor spanning. “Natuurlijk was er vanaf het begin tijdsdruk, maar Richard wist goed de rust te bewaren”, zegt de IT-trainee. “Hij zorgde ervoor dat we kleine successen vierden, wat ons als team heel positief hield. Richting het einde van het project merkte ik wel dat het spannender werd. Door te prioriteren zorgden we ervoor dat de belangrijke zaken voorrang kregen.”

Stimulerende sfeer

Voor Mees was het werken in teamverband binnen een professionele organisatie nieuw. Hoe beviel hem dat? “De uitdaging is dat je samen overeen moet komen welke richting je op gaat. Het grote voordeel is dat je elkaar daarbij kunt helpen. Binnen het team hing een stimulerende, goede sfeer. We wisten steeds beter wat we aan elkaar hadden. En we konden met al onze twijfels of vragen terecht bij Richard en Isha.”

Impact maken als IT-trainee

Ondanks de race tegen de klok wist het team de strakke deadline te behalen. “Conclusion Services, onze klant, gaf aan zo tevreden te zijn dat er binnenkort nieuw werk aankomt”, zegt Richard met een grote glimlach. “We hebben het migratietraject voor ze gedaan, maar verzorgen ook het lifecycle management op deze integraties.” Het project zorgde bij IT-trainee Mees voor een kick: “Telkens als ik een flow opnieuw gebouwd had, mocht ik dat communiceren met de klant. Zo heb ik in totaal drie flows ontleed en opnieuw opgebouwd. Als je dan ziet dat het online staat en werkt, ervaar je de impact die je maakt. Dat gevoel miste ik tijdens mijn studie wel.”

Lessen voor het leven

Door in het diepe te duiken en zich nieuwe technieken eigen te maken, werkt Mees er hard aan een echte Integratiebaas te worden. “Het is leuk om een nieuwe taal te leren waar je nog geen ervaring mee hebt. Isha leerde ons veel trucjes, waardoor we snel stappen maakten.” Ook zijn soft skills vijzelde de IT-trainee op tijdens het project: “We hadden best veel contact met de klant. Dan is het de uitdaging de juiste balans te vinden tussen het opvolgen van de wensen van de klant en zaken die je zelf kunt toevoegen. Dat zijn lessen die ik voor altijd meeneem.”

Word jij net als Mees IT-trainee bij dé integratiespecialist van Nederland?

Met het IT-traineeship van Conclusion kickstart jij je carrière in de IT. Onder de bezielende leiding van ervaren Integratiebazen krijg je alle kneepjes van het vak bijgebracht. Je leert volop nieuwe technologieën én ontwikkelt tegelijkertijd je soft skills.