IT-trainee Suman puft even uit na een intens bootcamp

Begin maart begon Suman Enait aan het IT-traineeship. De eerste twee maanden volgde ze het bootcamp waarmee iedere groep trainees start. Hoe kijkt ze terug op deze intensieve periode? En voelt ze zich al een beetje thuis bij de club?

17 mei 2022   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

IT-traineeship Virtual Sciences Conclusion

Bijzondere eerste dag

Met gezonde spanning stapte Suman het kantoor van Virtual Sciences in Nieuwegein binnen voor haar allereerste dag als IT-trainee. “Mijn eerste echte baan”, glimlacht ze. “We kregen meteen een mooie Welkomstdoos, met daarin een laptop, telefoon, laptoptas en meer handige dingen. Heel bijzonder om op zo’n fijne manier te beginnen!”

Langzaamaan loskomen

“In het begin was ik wat terughoudender en stiller binnen onze groep”, vertelt Suman. “Zo ben ik altijd in een onbekende omgeving. Nu ik net student af ben, moest ik ook even wennen aan het werkende leven. De tweede week van het IT-traineeship bleek ik corona te hebben. Dat was dus enigszins een valse start. De week erop ging het gelukkig een stuk beter: ik kwam los en er ontstond al snel een leuke band met de andere trainees.”

De directeur aan tafel

Het viel de ambitieuze IT-trainee al snel op dat Virtual Sciences een weinig hiërarchische organisatie is: “Regelmatig komen directieleden gezellig bij ons aan de lunchtafel zitten. Collega’s behandelen mij ook niet als trainee, maar gewoon als collega. Ik kan altijd bij iedereen aankloppen. Dat respect en die open omgeving, daar gedij ik goed bij.”

Intens IT-bootcamp

Het IT-bootcamp was ‘intens’. Suman: “Er kwam een bak kennis op me af. Gelukkig was ik wel wat gewend vanuit de universiteit. Ik heb een hoop geleerd, maar vooral ook ontdekt dat ik nog een hoop te leren heb. Die verdieping komt later wel.” De eindpresentatie was ook even een ding voor de IT-trainee: “In groepsverband was het onze taak een werkend product te presenteren. Het project verliep niet altijd even soepel, vergde veel inspanning, maar gelukkig hebben we het er uiteindelijk goed vanaf gebracht.”

Werken aan soft skills

Bij de presentatie van de eindopdracht stond Suman voor een flinke groep belangrijke mensen. Meerdere CEO’s en CTO’s van Conclusion-bedrijven waren aanwezig. “Ook alle trainers zaten voor onze neus”, vult de IT-trainee aan. “Gelukkig werd er tijdens het bootcamp ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van soft skills. Tijdens de soft skill-trainingen leerden we hoe het beste om te gaan met verschillende persoonlijkheden. Daardoor konden we de eindopdracht succesvol afronden en een werkend product opleveren.”

Hoog niveau IT-traineeship

Het IT-traineeship maakt tot op heden alle verwachtingen van Suman waar. “Het fungeert voor mij als een waardige master na mijn bachelor Kunstmatige Intelligentie”, zegt ze tevreden. “Momenteel werk ik bij Virtual Sciences met Apache NiFi. Daarna krijg ik bij een volgend Conclusion-bedrijf weer een ander ‘vak’ om me in te verdiepen. En aan het einde kies ik een specialisatie. Het niveau van het traineeship ligt hoog, dat is precies wat ik zocht.”

We blijven Suman volgen

Het komende jaar volgen we Suman op de voet. Hoe bevalt het leven als IT-trainee haar en hoe verloopt haar carrière? We publiceren regelmatig een update