Creatief en analytisch denken zorgt voor out of the box-oplossingen

Iets meer dan een jaar geleden had Tessa de Vries Reilingh niet kunnen bedenken inmiddels Integratiebaas te zijn. Vanuit een designachtergrond besloot ze het onbekende in te duiken als IT-trainee bij Virtual Sciences Conclusion. “Het leek een ver-van-mijn-bedshow, maar vanaf dag één voel ik me hier thuis.”

8 april 2024   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

integratiebaas_Tessa_Virtual Sciences Conclusion

Sterk analytisch vermogen

Haar bachelor Industrieel Ontwerpen en master Integrated Product Design lijken niet bepaald in het verlengde te liggen met haar werk als integratiespecialist. Toch ziet Tessa de parallellen: “Voor beide specialismen heb je een sterk analytisch vermogen nodig. Tijdens mijn studie heb ik ook producten gemaakt met behulp van code. Creatief en analytisch zijn; beide vraagt het om out of the box-denken.”

Professioneel puzzelaar

De diversiteit in het werk en de vele nieuwe technieken die er op haar afkomen, maken dat Tessa zich geen seconde verveelde in haar eerste jaar bij Virtual Sciences Conclusion. “En gezien de snelheid waarmee IT zich ontwikkelt, zie ik dat ook niet snel gebeuren. Ik ben mezelf echt een skill aan het aanleren.” Het leukste aan haar vak? “In mijn werk ben ik professioneel puzzelaar, dat vind ik heel erg leuk. Soms lijkt de puzzel onoplosbaar. Als ik hem dan toch weet te leggen, is het des te leuker.”

Een hoop gezelligheid

Thuiskomen bij Virtual Sciences Conclusion raakt voor Tessa aan veel meer facetten dan puur het werkinhoudelijke. “Het belangrijkste is dat ik mezelf kan zijn. Samenwerken is gewoon heel gezellig en werkdagen zijn nooit saai. Dat wordt bevorderd door de diversiteit aan leeftijden en achtergronden van de collega’s met wie ik werk.” Ook al is Tessa met het openbaar vervoer niet een, twee, drie vanuit haar woonplaats Rotterdam op kantoor in Nieuwegein, ze heeft het er graag voor over. “Ik moet met de metro, trein en bus, maar daar krijg ik een hoop gezelligheid voor terug.”

Samenwerken is gewoon heel gezellig en werkdagen zijn nooit saai

Tessa

Geslaagd gala

Niet alleen op de werkvloer, ook op de dansvloer blijken Tessa en haar collega’s een goed ingespeeld team. Samen met Daisy en Kevin organiseerde ze het jubileumgala ter ere van 25 jaar Virtual Sciences Conclusion. “Tijdens mijn studententijd heb ik de nodige gala’s gehad, maar dit was de eerste keer dat ik er een mocht organiseren.” Gezien de vele enthousiaste reacties van collega’s en hun partners, kunnen we concluderen: gala geslaagd.

Terugvallen op elkaar

Als lid van het Migratieteam van NS, werkt Tessa als developer in een goed ingespeeld team. “We zijn met vijf IT-trainees, drie seniors, een Technical Lead, Architect, Teamlead en Product Owner. Er zit dus heel wat kennis en ervaring binnen ons team waar ik op terug kan vallen.” Haar dagen bestaan grotendeels uit het bouwen van adapters. “Soms zitten daar voor mij nieuwe technieken in, dat vergt onderzoek. Van andere adapters herken ik inmiddels alle technieken al, dan kan ik ze sneller ontwikkelen.”

Gelikte presentatie

Naast een deep-dive in de techniek, haalt Tessa ook veel plezier uit de communicatie en presentaties die bij haar vak horen. Ze is communicatief vaardig en vindt het leuk om in nauw contact te staan met teamleden en klanten. Tijdens het presenteren van werk komen haar designvaardigheden goed van pas: “Ja, ik kan best een mooie presentatie in elkaar draaien en daar een goed verhaal bij vertellen. Als integratiespecialist is dat belangrijk, omdat je zowel je collega’s als de klant goed moet kunnen meenemen in waar je mee bezig bent.”

Zelfstudie op vrijdag

Tessa draait al volop mee binnen haar team, maar krijgt als IT-trainee ook de ruimte zich theoretisch te ontwikkelen. De vrijdagen in haar werkweek mag ze besteden aan zelfstudie. Vergt dat veel discipline? “Totaal niet”, zegt ze. “Ik wil groeien en vind het dus fijn om me te kunnen verdiepen in onderwerpen waar mijn interesse ligt. Het voelt alsof ik parttime werk en parttime studeer. Vanuit Virtual Sciences Conclusion wordt er veel tijd en aandacht in de IT-trainees gestoken. We worden niet zomaar in het diepe gegooid.”

Ruimte voor creativiteit

Ontspannen doet Tessa door te sporten met haar broers of vrienden - of door lekker op de bank te ploffen en een film te kijken. Maar ook, en daar komt die creativiteit weer om de hoek kijken, door te schilderen. “Als ik een creatieve opleving heb, pak ik lekker mijn spullen erbij”, vertelt ze. “Dat doe ik al mijn hele leven. Schilderen zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg kan maken.” En zo zorgt Tessa voor ruimte. Ruimte voor creatieve oplossingen en presentaties in haar werk als integratiespecialist. En ruimte voor creativiteit in haar leven.

Meer over onze integratiebazen

Lees meer
Bart, Virtual Sciences, Conclusion, Integratiebaas
Virtual Sciences Conclusion integratiebaas
Integratiebaas Virtual Sciences Conclusion
Philip, Virtual Sciences, Conclusion, Integratiebaas