Onder tijdsdruk migreren naar Apache NiFi voor Conclusion Services

Conclusion Services maakte gebruik van een verouderd integratieproduct. Aan Virtual Sciences Conclusion de taak alle integraties onder de loep te nemen en opnieuw te ontwikkelen in Apache NiFi. En dat onder tijdsdruk. Integratiebaas Richard: “Het was een erg leuke race tegen de klok.”

Klant

Conclusion

Markt

Zakelijke dienstverlening

Publicatiedatum

17 april 2023

samenwerking achter computer

Uitdaging: licentie integratieproduct verloopt over een aantal maanden

Binnen het Conclusion ecosysteem maken de verschillende werkmaatschappijen graag gebruik van elkaars expertise. Zo kwam het dat Conclusion Services snel de weg naar Virtual Sciences Conclusion wist te vinden toen de licentie van hun oude integratieproduct verliep. Na enig verkennend onderzoek bleek Apache NiFi het beste product om naar te migreren.

Mooie mix

Het team dat vanuit Virtual Sciences Conclusion voor dit project werd samengesteld, kende Richard Frankhuisen als projectmanager. “Een primeur”, lacht hij. “Meestal draai ik mee in de operatie, maar het is leuk om aan deze voor mij nieuwe rol geproefd te hebben.” Naast Richard maakten NiFi-expert Isha Lamboo en IT-trainees Mees van Osch, Suman Enait en Rens Spiljard onderdeel uit van het team.

Nieuwe flows in NiFi

“Eind juni 2022 kregen we te horen dat het oude integratieproduct dik drie maanden later zou verlopen”, neemt Richard ons mee in het project. “Aan dat oude product heb ik destijds meegewerkt, dus die kennis zorgde voor een voorsprong. Ik verzorgde daar een korte introductie over voor onze IT-trainees, waarna Isha ze in hoog tempo de fijne kneepjes van NiFi bijbracht. Daarop volgden een aantal klantsessies, waarbij we iedere flow onder de loep namen. Wat doet deze flow nu precies en wat is daar de output van? Op basis van die informatie zijn we de flows opnieuw gaan bouwen in NiFi.”

Oplossing: vanuit een mix van expertises en ervaring tot snelle resultaten komen

De verantwoordelijkheid voor het bouwen van de nieuwe flows in NiFi lag bij de drie IT-trainees, die op deze manier snel leren in de praktijk. Trainee Mees: “Bij een vorige opdracht deed ik al ervaring op met NiFi, waardoor ik vanuit een redelijke basis begon aan dit project voor Conclusion Services. Door de strakke organisatie van Richard voelden we geen tijdsdruk, ondanks de deadline.”

Vertrouwd integratieproduct

Apache NiFi als nieuw integratieproduct voor Conclusion Services vindt Richard een logische keuze: “De oplossing is kostentechnisch interessant en biedt een hoop mogelijkheden. Op het platform kan data snel, eenvoudig en veilig worden verwerkt. Eerder maakte ik onderdeel uit van het team dat de NiFi-integratieoplossingen beheert voor de NS en dat de bestaande oplossingen migreerde naar een centraal beheerd NiFi-platform. Voor mij dus een vertrouwd product waar ik snel mee kan werken. Daarbij keek ik met bewondering naar onze IT-trainees, ze pakten het ontzettend snel op.”

In de cloud

Wél nieuw voor Richard was de installatie in de Microsoft Azure-cloud. Gelukkig is het onder de knie krijgen van nieuwe technieken precies iets waar een Integratiebaas gelukkig van wordt. “Het was leuk om aan die nieuwe technieken te kunnen ruiken, daar ervaring mee te krijgen”, zegt de integratiespecialist. “Ook als oude garde blijven we ons doorontwikkelen en steeds weer nieuwe technieken eigen maken.”

Korte lijnen

Als specialist op het gebied van cloudtechnologie werd Conclusion Enablement aangehaakt. “Dat zijn echte experts, die ik weer ken van andere projecten”, vertelt Richard. “Het werkt prettig om op deze manier gebruik te maken van de kracht van het Conclusion ecosysteem. De lijnen zijn kort en de samenwerking verloopt goed. Wat mijn werk als projectmanager ook weer aangenamer maakte.”

Op detailniveau ben ik met de Trainees bezig geweest, dat hebben zij succesvol opgepakt.Een goede samenwerking in een kort tijdsbestek

Corjan Spaans, Manager IT bij Conclusion

Resultaat: succesvolle migratie naar NiFi en blijvende samenwerking

Na een soepel traject werd de toch wel strakke deadline met verve behaald door het team van Virtual Sciences. Daar zijn Richard en Mees trots op. “Wij verzorgden de migratie naar NiFi, maar doen ook het life cycle management op deze integraties en nieuwe ontwikkelingen. En niet alleen dat: ze zijn bij Conclusion Services zo tevreden dat er weer nieuw werk onze kant opkomt.” IT-trainee Mees kreeg een kick van het project: “Het is gaaf om te zien dat de flows die je bouwt werken.”

Over Conclusion Services

Conclusion Services is een onderdeel van de Conclusion-holding. Het is verantwoordelijk voor allerlei essentiële randzaken zoals informatiemanagement, HR, marketingcommunicatie, assetmanagement en wagenparkbeheer. Door het centraliseren van deze activiteiten onder één paraplu kan er efficiënter worden gewerkt, waardoor de individuele bedrijven binnen Conclusion zich kunnen focussen op hun kernactiviteiten.

Digitale tansformatie binnen de zakelijke dienstverlening

Conclusion in de zakelijke dienstverlening

Zakelijke dienstverlening is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in de zakelijke dienstverlening?

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op

Jos Smits, CTO van Virtual Sciences Conclusion aan het woord

Jos Smits

Chief Technology Officer
Jos.Smits@virtualsciences.nl