Zo wendbaar als een speedboot met Business Central onder de motorkap

Flexibiliteit en wendbaarheid lijken een soort toverbegrippen te zijn als het gaat om het succes van je organisatie. Als je ze betrekt op je ERP-systeem, dan zit daar zeker een kern van waarheid in. Maar wanneer inspelen op trends in de markt of veranderingen doorvoeren voelt alsof je een mammoettanker van koers moet wijzigen, dan ben je iedere keer te laat. Delivery manager Serge Janse legt uit hoe je zo wendbaar wordt als een speedboot met Microsoft Dynamics 365 Business Central onder de motorkap van je organisatie.

11 april 2023   |   Nieuws   |   Door: Conclusion MBS

Deel

Wendbaar als een speedboot met Dynamics Business Central

Pleisters plakken

Iedere organisatie wil winstgevend, toekomstbestendig en vooruitstrevend zijn. Als dit niet lukt, is het belangrijk om in actie te komen. Dit kan lastig zijn als het ERP-systeem de belemmerende factor is. “Wanneer je als organisatie met een verouderd ERP-systeem werkt, bijvoorbeeld eentje die nog on-premise draait en niet de nodige functionaliteit biedt, kan dit een flinke sta-in-de-weg zijn”, legt Serge uit. “Het lukt niet om de gewenste optimalisatieslag te realiseren. Je organisatie is als een mammoettanker, waarbij het ontbreekt aan flexibiliteit en wendbaarheid. Dit zijn echter cruciale factoren om mee te kunnen bewegen met de technologische ontwikkelingen. Organisaties zoeken de oplossing dan vaak in vernieuwende applicaties die ze toevoegen aan het huidige IT- of ERP-platform. Deze situatie van pleisters plakken maakt het IT-landschap uiteindelijk alleen maar complexer.

Snel beslissingen nemen en van koers wijzigen als de markt daarom vraagt. Met een toekomstbestendig ERP-systeem is dit wél mogelijk.

Serge Janse, Delivery Manager

Maximale wendbaarheid

Hoe je het ook wendt of keert, organisaties hebben een flexibel en toekomstbestendig systeem nodig om een digitale optimalisatieslag te kunnen realiseren. Serge: “Een verouderd ERP-systeem weerhoudt je organisatie ervan om zo wendbaar te zijn als een speedboot: snel beslissingen kunnen nemen en van koers wijzigen als de markt daarom vraagt. Met een toekomstbestendig ERP-systeem is dit wél mogelijk. Het fungeert als core van de organisatie. Daarmee staan alle gegevens op één plek en beschik je over één waarheid. Behalve dat dit werk uit handen neemt en de kans op fouten vermindert, kun je hiermee betere bedrijfsbeslissingen nemen. Informatie is immers sneller voorhanden, waardoor je eerder en op basis van betere informatie van koers kunt veranderen. Dan ben je als organisatie ineens die snelle speedboot met hoge flexibiliteit en maximale wendbaarheid. Nieuwe markten betreden, bedrijfsprocessen anders inrichten of nieuwe producten lanceren worden dan hele andere koek.”

Microsoft Dynamics 365 Business Central

De vraag is natuurlijk: welk ERP-systeem past bij je bedrijfsprocessen en biedt je de flexibiliteit en toekomstbestendigheid die je nodig hebt? “Een ERP-systeem heeft misschien de reputatie van een groot en log systeem dat vooral nuttig is voor complexe bedrijven”, vertelt Serge. “Maar ook voor bedrijven met minder complexe processen is een ERP-systeem van grote meerwaarde. Microsoft biedt voor dit soort bedrijven een passende oplossing in de vorm van Dynamics 365 Business Central. Dit is een efficiënte alles-in-één oplossing, juist voor bedrijven die niet enorm groot of complex zijn. Hoewel de oplossing geschikt is voor veel lokale mkb-bedrijven, is hij ook geschikt voor bedrijven met meerdere internationale vestigingen.”

“Of Business Central een passende oplossing is voor jouw organisatie, hangt vooral af van de complexiteit van je bedrijfsprocessen. Maar hoe bepaal je dat? Het kan lastig zijn om die inschatting zelf te maken. Onze Business Central-experts kijken graag met je mee en geven je hier passend advies over. De business requirements van je organisatie zijn hierbij het uitgangspunt.”

Wij noemen het bewust een transformatie, omdat het meer is dan het implementeren van een nieuw systeem.

Serge Janse, Delivery Manager

Transformatie naar speedboot

“Als Business Central een passende ERP-oplossing is voor jouw organisatie, gaan we aan de slag met het transformatietraject”, gaat Serge verder. “Wij noemen het bewust een transformatie, omdat het meer is dan het implementeren van een nieuw systeem. We nemen je bedrijfsprocessen onder de loep en kijken hoe we die zoveel mogelijk bij de standaard van Business Central kunnen laten aansluiten. Eventuele kleine aanpassingen in de software met behulp van een extensie passen hier ook bij. Als het om een groter vraagstuk gaat dat niet door de standaard wordt afgedekt, dan zoeken we een passend business applicatie (ISV). Door tijd te besteden aan een goede inrichting van je systeem, weet je zeker dat je zowel nu als in de toekomst alles uit Business Central haalt, zonder onnodige complexiteit. Daarvoor kun je bouwen op de flinke dosis ervaring van onze experts met allerlei bedrijfsprocessen.”

Proces, techniek én mens

Een transformatietraject klinkt als iets dat veel tijd in beslag neemt, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. “Over het algemeen kent Business Central een korte implementatietijd”, zegt Serge. “In de meeste gevallen kan het systeem in twee weken geconfigureerd zijn. Dan zijn we er nog niet, maar dan staat de basis. Vervolgens gaan we aan de slag met de verdere inrichting van business applicaties. We werken altijd agile. Dit zorgt voor overzicht en betrokkenheid van medewerkers. Vooral dit laatste is belangrijk, want medewerkers moeten uiteindelijk met het systeem werken. Kenmerkend voor Conclusion MBS is dan ook dat wij niet alleen naar proces en techniek kijken, maar ook naar de mens. We zetten medewerkers centraal, want dat is cruciaal voor het succes van het transformatietraject.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van Dynamics 365 Business Central?

Neem contact op, we gaan graag in gesprek.

Jan-Douwe Jilderda

Jan-Douwe Jilderda

Directeur
jan-douwe.jilderda@conclusion.nl