Van bytes en bits naar innovatiegids

Hoe de rol van IT binnen een organisatie verandert door de cloudtransitie

Als we het hebben over de cloudtransformatie, dan wordt meestal gesproken in termen van de business. Hoe medewerkers gemakkelijker kunnen werken in een moderne werkplek, hoe de organisatie flexibeler wordt en hoe ruimte ontstaat voor innovatie. Daar is allemaal niets van gelogen, maar wat door de cloudtransformatie misschien wel het meest verandert, is de rol van IT binnen een organisatie. Nu is IT sowieso een vakgebied dat continu in beweging is, maar de cloud is daar wel een belangrijke aanjager van. Kortgezegd verschuift de rol van IT van uitvoerend en faciliterend naar meer controlerend en strategisch. Oftewel, niet langer meer bytes en bits maar IT als innovatiegids. Dankzij de cloud kan IT de handen laten wapperen op de plek waar het écht van meerwaarde is, namelijk door de business te ondersteunen in het bereiken van strategische doelen en daarbij horende innovatie. Hoe zit dat precies?

17 januari 2024   |   Blog   |   Door: Rene Altena

Deel

Cloudinnovatie: Van bytes en bits naar innovatiegids

Verlies van focus door complex IT-landschap

De oorspronkelijke missie van IT is om de business vanuit informatietechnologie dusdanig te ondersteunen dat strategische doelen worden behaald en daarbij horende innovatie wordt gerealiseerd. Inclusief het faciliteren van de business in het uitvoeren van werkzaamheden. Daar komt van alles bij kijken, zoals systemen, netwerken, back-ups, servers en security. Jarenlang gebeurde dit allemaal in de situatie van een on-premise IT-landschap. Maar door de razendsnelle ontwikkelingen binnen IT zoals het internet, complexere bedrijfsautomatisering, mobiele apparatuur, low-code applicatieontwikkeling, interfaces die integraties werden, het werken met veel data en cybercrime, werden IT-landschappen alsmaar complexer. Dit resulteerde in bakken werk voor de IT-afdeling om de boel beheersbaar en veilig te houden. Tijd om de business op strategisch niveau te ondersteunen, was ver te zoeken. IT had enkel nog een ondersteunende en faciliterende rol en was de hele dag druk met brandjes blussen.

Van faciliterend naar controlerend

En toen kwam daar de cloud. De redder in nood voor IT, want er kwam eindelijk een eind aan het steeds maar complexer wordende IT-landschap. Als je bijvoorbeeld werkt met Microsoft Dynamics 365, is je landschap op Microsoft Azure gestandaardiseerd en beschik je over één integratieplatform waarbinnen alles geregeld is. In plaats van langdurige integratieprojecten is het nu een kwestie van een knop aanzetten als je een nieuwe applicatie wil gebruiken. Doordat zaken als beheer en security zijn belegd bij de cloudleverancier, verschuift de rol van de IT-afdeling. In plaats van faciliteren en onderhouden is het nu een kwestie van bedenken, ontwerpen, controleren en sturen. Als organisatie blijf je immers zelf verantwoordelijk voor zaken als datamanagement, privacy en security en dien je daar nog steeds naar om te kijken. Maar voor de rest  ziet het takenpakket van IT er tegenwoordig heel anders uit. Dat betekent dat er tijd is om te focussen op de core business van de organisatie. En om in kaart te brengen wat de rol van IT op meer strategisch niveau voor de organisatie moet zijn en hoe IT kan optreden als innovatiegids binnen de organisatie.

De focus ligt met name op de inzet van AI en het nemen van datagedreven beslissingen.

René Altena, CTO bij Conclusion MBS

AI en datagedreven besluitvorming

Dit betekent dat IT op het niveau van bedrijfsstrategie kan onderzoeken wat de business nodig heeft om de stip op de horizon te bereiken. De focus ligt hierin op scheppen van de juiste randvoorwaarden, procesverbetering en verdere automatisering. En dan met name op de inzet van AI en het nemen van datagedreven beslissingen. Binnen de cloud gaat een wereld aan mogelijkheden open om dit te realiseren. Denk aan alle verschillende business applicaties die beschikbaar zijn binnen het Dynamics-platform, maar ook oplossingen van andere aanbieders die je eenvoudig integreert met het platform. Van het in kaart brengen van mogelijkheden tot het inrichten van applicaties; dat is precies waar IT van meerwaarde kan zijn.

Deze veranderende rol vraagt ook andere vaardigheden van IT’ers. Het is belangrijk om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die horen bij de nieuwe rol van IT binnen organisaties. Denk aan strategisch leren denken en het ontwikkelen van een bedrijfskundige blik, zodat ze in staat zijn om te bedenken hoe de strategie van een organisatie met innovatieve technologie ondersteund kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat IT’ers weten hoe ze hierover op de juiste manier communiceren binnen de organisatie, zodat de adoptie van IT-technologie soepel verloopt. Dit alles zorgt ervoor dat de bedrijfsstrategie wordt gediend door IT en de doelstellingen van de organisatie worden bereikt.

Klop ook gerust bij mij of één van mijn gedreven collega’s aan. Als expert in digitale transformatie, kennen we Dynamics 365 op ons duimpje en zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het kan fijn zijn om samen te sparren over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Ook kunnen we helpen bij het onder de knie krijgen van de nieuwe vaardigheden waar IT’ers vandaag de dag over dienen te beschikken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden binnen de cloud als het gaat om businessinnovatie? En hoe IT de business daarin optimaal kan ondersteunen?

Ontdek de potentie van businessapps in de cloud voor jouw organisatie.

Wij denken graag met je mee! Neem contact op met René

Rene Altena, CTO Conclusion MBS

René Altena

Directeur strategie & innovatie