Meer grip op waardeketens met Dynamics 365

Met steeds meer focus op snelle (thuis)bezorging, ketenintegratie en flexibele leveringen, is goed chain management vandaag de dag onmisbaar voor organisaties in de industrie. En ook nu de effecten van COVID nog steeds zichtbaar zijn, heeft supply chain planning maximale aandacht nodig met strikt leveranciersmanagement. Goed supply chain management biedt je namelijk niet alleen flexibiliteit en snelle reactietijd bij veranderende klantvragen, ook lever je tegen lagere kosten dankzij slim voorraadbeheer. Én je kunt alerter zijn op ontwikkelingen in de markt, omdat je snel de juiste informatie zoals actuele levertijden of de aflevervoortgang kunt delen met klanten en partners. Kortom, goed supply chain management is cruciaal. Geen wonder dat het vaak bovenaan de directieagenda staat. Hoe zorg je ervoor dat dit binnen jouw organisatie optimaal geregeld is? Wat is daarvoor nodig? Conclusion MBS consultants Wesley Hofman en Peter Meulman leggen het uit.

21 juni 2022   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

MBS-SCM-two-men-automatized-warehouse

De eerste stap: een geïntegreerd IT-platform

Het begint met beschikken over de basis: een up-to-date, geïntegreerd IT-platform dat de hele keten voor iedere schakel inzichtelijk maakt en wordt gevoed met realtime data. “Een platform dat voorraadbeheer, inkoop- en productieplanning, orderverwerking en forecasting goed ondersteunt, is onmisbaar”, legt Wesley uit.

“Ook belangrijk is dat dit platform in staat is te differentiëren per industrie”, vult Peter aan. “Denk bijvoorbeeld aan voorraadbeheer. De manier waarop je dit doet is voor elke industrie anders. Wat kun je slim inkopen? Wat kan er langer op voorraad liggen? Wat produceren we zelf? Dit zal per sector verschillen. In de mode-industrie heb je bijvoorbeeld te maken met collecties die elk seizoen wisselen. Je voorraden moet je dus slim verdelen over winkels of een webshop. Dit is heel anders dan in de voedingsindustrie waarbij de houdbaarheid van producten een belangrijke rol speelt. Daarom is het belangrijk dat bedrijven beschikken over een platform dat bij deze specifieke sectoruitdagingen de juiste ondersteuning biedt.”

Microsoft Dynamics 365 Supply Chain

Een voorbeeld van een geïntegreerd IT-platform is Microsoft Dynamics 365 Supply Chain. Dit is een volwaardige ERP-cloudoplossing, compleet ingericht voor het beheer van jouw toeleveringsketen. Deze oplossing beschikt over alle onderdelen waar goed supply chain management om vraagt: inkoop, verkoop, productie, voorraad- en magazijnbeheer, integratie met activabeheer en integratie met machines.

Microsoft Dynamics 365 Supply Chain biedt jouw business de volgende voordelen:

  • Dankzij geïntegreerde machine learning en algoritmes voorspel je de klantvraag veel beter en breng je voorraden terug naar wat daadwerkelijk nodig is.
  • Dynamics 365 genereert realtime orders, waardoor het inkopen, produceren of verplaatsen van de voorraad makkelijker is.
  • Dynamics 365 biedt mogelijkheden om het magazijn te koppelen aan vervoerders. Hierdoor verbeter je de track-en-tracefunctie sterk en heb je altijd zicht op waar een product zich bevindt.

“Kort samengevat heb je met Dynamics 365 Supply Chain Management zicht én grip op jouw waardeketens”, concludeert Wesley.

Het is niet alleen het importeren van data, ook het exporteren ervan naar bijvoorbeeld je afnemers of een webshop is mogelijk.

Peter Meulman, Pre-sales Architect, Conclusion MBS

Koppelingen met externe systemen

Maar met het IT-platform alleen ben je er nog niet. Het platform heeft informatie uit diverse bronnen nodig om optimaal te werken. Denk bijvoorbeeld aan prijzen, voorraden en actuele levertijden van toeleveranciers. “Dynamics 365 heeft daarom verschillende integratiemogelijkheden om externe data te importeren”, vertelt Wesley. “Hierdoor ben je beter in staat om de beste leverancier voor je producten te selecteren.”

“Maar het is niet alleen het importeren van data. Ook het exporteren ervan naar bijvoorbeeld je afnemers of een webshop is mogelijk”, vult Peter aan. “Het koppelen van klanten, orderstromen en producten naar een webshop is noodzakelijk om de omnichannel-gedachte te ondersteunen en zo via meerdere kanalen je afzet te vergroten.”

Overstappen naar Dynamics? Zo vergroot je de kans op succes

De overstap naar een ander ERP-systeem is niet eenvoudig. Bij de implementatie kunnen dingen misgaan. “Vaak gaat het mis aan het begin van het traject”, vertelt Peter. “Aan de start is het belangrijk om een aantal dingen op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld het vaststellen van een duidelijke scope van bedrijfsprocessen, de functionaliteit die nodig is en het definiëren van uitgangspunten die nagestreefd dienen te worden. Als dit niet goed en grondig gebeurt, loop je het risico dat de implementatie in een later stadia verzandt in lange discussies en ‘maatwerkpleisters’. Dat wil je natuurlijk voorkomen.”

Hoe je dit voorkomt? “Door het niet op eigen houtje te doen”, stelt Peter. “Wij helpen je graag in alle stadia van de implementatie met onze succesvolle MBS-projectaanpak. Onze aanpak heeft agile-principes in de basis. Dit houdt in dat we werken in korte sprints om scherpe focus te houden op wat er in elke sprint moet gebeuren. Maar aan die agile-principes voegen we altijd onze eigen opgedane kennis en ervaring toe.”

Voor iedere stap binnen het implementatietraject hebben we een blauwdruk ontwikkeld die zich al eerder heeft bewezen.

Wesley Hofman, Lead Consultant, Conclusion MBS

Wesley vult aan: “Concreet betekent dit dat we werken met templates. Voor iedere stap binnen het implementatietraject hebben we een blauwdruk ontwikkeld die zich al eerder heeft bewezen. Zie het als een gereedschapskoffer die we telkens meenemen. Hiermee kunnen we onze aandacht direct richten op de specifieke uitdagingen van jou als klant. Door het template vervolgens hierop aan te passen, komen we samen sneller tot een geschikte oplossing. We hoeven immers het wiel niet meer uit te vinden. Dankzij de templates profiteer je als klant tijdens de implementatie dus optimaal van alle kennis en ervaring die wij als MBS-consultants door de jaren hebben opgedaan”.

We helpen je graag met jouw uitdagingen

Conclusion MBS maakt onderdeel uit van het technologiehuis van Conclusion, waarin ruim 25 deskundige bedrijven in de IT-markt zich hebben verenigd in een uniek ecosysteem. “Mocht het nodig zijn voor jouw uitdaging, dan hebben we laagdrempelige toegang tot kennis en kunde van allerlei IT-expertises binnen het ecosysteem”, vertelt Peter. “Daarnaast zijn we als Microsoft Gold Partner altijd in nauwe samenwerking en verbinding met Microsoft. Doen zich onverhoopt onverwachte uitdagingen voor? Dan zijn de lijntjes kort.”

Ben je benieuwd naar wat we samen kunnen bereiken voor de ERP-implementatie en -strategie in jouw supply chain? Wesley Hofman en Peter Meulman staan je graag te woord.

Lees ook:

Publicatie
Martin Aldewereld, Presales Consultant

De kracht van standaardisatie met Dynamics 365

Benieuwd naar de mogelijkheden van Dynamics 365?

Neem contact op, we gaan graag in gesprek.

Jan-Douwe Jilderda

Jan-Douwe Jilderda

Directeur
jan-douwe.jilderda@conclusion.nl