Data in de cloud; is het goud of gaat het fout?

De voordelen van de cloud zijn in de markt ondertussen welbekend. Steeds meer bedrijven maken er gebruik van; voor hen is de cloud goud. Toch is er nog een klein deel dat de stap (nog) niet heeft gezet. Soms vanuit legitieme en praktische redenen. Denk aan een IT-omgeving of losse applicaties waar je onlangs nog fors in hebt geïnvesteerd. Die zet je niet zomaar opzij. Toch lijken er soms ook angsten mee te spelen die terughoudendheid bij organisaties verklaren, blijkt uit een marktrondvraag over cloudmigratie. Is de cloud wel zo goud, of gaat de overstap in mijn organisatie fout? Met name leveranciersafhankelijkheid en dataveiligheid zijn aandachtspunten. In deze blog duiken we in deze angsten en waarom ze niet (meer) gegrond zijn.

20 oktober 2023   |   Blog   |   Door: Wilbert Dirven

Deel

Data in de cloud; is het goud of gaat het fout?

Wereld aan je voeten

Afhankelijkheid van een leverancier, ofwel de zogeheten vendor lock-in, is een veelvoorkomende angst onder organisaties bij het aangaan van samenwerkingen met leveranciers. Zo ook voor de cloud. In vergelijking met alles in eigen beheer houden, zit hier natuurlijk een kern van waarheid in. De overstap naar een specifieke cloudaanbieder is niet iets wat je voor de korte termijn doet. Zéker niet als het bijvoorbeeld gaat om je ERP- of CRM-pakket. Dat vraagt om een serieus traject en investering voor de toekomst. Het vereist immers inspanning van de organisatie en daarnaast is het een beslissing die je beter niet overhaast neemt. Je moet de consequenties van het ene of andere cloudplatform onderzoeken en op basis daarvan een keuze maken. En als de keuze eenmaal gemaakt is, switch je niet zomaar naar een ander cloudplatform. Maar volledig afhankelijk van een cloudleverancier word je niet. Je hebt tegenwoordig allerlei implementatiepartijen die je naar de cloud kunnen brengen. Op dat gebied is de keuze oneindig en is switchen altijd mogelijk.

Alles draait om vertrouwen

Naast afhankelijkheid, zijn er bij sommige organisaties ook zorgen over de veiligheid van data in de cloud. Niet geheel onlogisch, jouw data kan gevoelig of vertrouwelijk zijn. Data in de cloud vraagt dan ook om vertrouwen. Vertrouwen op de databeveiliging van de cloudleverancier. Net als dat je er bij een vlucht op moet vertrouwen dat het materieel van het vliegtuig werkt en je bagage veilig is. Nu zijn cloudleveranciers niet gebaat bij het slordig of onverantwoord omgaan met jouw data. Integendeel, dat zou resulteren in een risico voor hun businessmodel. Dit maakt dat cloudpartijen flink investeren in databeveiliging, meer dan je als organisatie zelf waarschijnlijk doet of überhaupt kan. Ook is er natuurlijk wetgeving, denk aan de AVG, die cloudleveranciers bindt aan goede dataveiligheid.

Vlucht met tussenstop

Leveranciersafhankelijkheid en dataveiligheid zijn geen grote beren meer op de weg richting de cloud. Toch zijn het valide punten en is het verstandig om dit soort zaken goed uit te zoeken voordat je naar de cloud gaat. Laat je daarom eens informeren door een cloudleverancier over hun databeveiliging; zij kunnen je hier gemakkelijk in meenemen. Blijven deze zaken voor jou een angst? Dan kan het een goede strategie zijn om de stap naar de cloud op te delen in kleine, overzichtelijke stappen op die plekken waar de cloud van meerwaarde is. Een goed startpunt is bijvoorbeeld om met Microsoft 365 te gaan werken. Daarna zou je de cloudversies van niet-primaire applicaties kunnen onderzoeken, met uiteindelijk een cloudplatform voor ERP en CRM als eindbestemming. Oftewel, boek een vliegreis met tussenstop in plaats van een directe vlucht. Een goede roadmap kan je in deze trapsgewijze cloudstrategie helpen om het uiteindelijke doel niet uit het oog te verliezen. En bedenk dat de cloud geen kwestie is van alles of niets. Driekwart van de organisaties heeft enkel een deel van hun IT-omgeving in de cloud staan.

Goud

De moraal van dit verhaal is; durf te sprong te wagen en stap dat vliegtuig in met je bagage. Want velen zijn je al veilig voorgegaan in hun reis naar de cloud. Zorgen rondom afhankelijkheid en dataveiligheid zijn niet (meer) nodig. Maar het blijft natuurlijk goed om je in te lezen, onderzoek te doen en je te laten informeren over de zorgen die je hebt. Kijk ook eens naar wat je onbewust eigenlijk al in de cloud doet. Vaak is dat meer dan je denkt. Dan zul je zien dat de cloud ook voor jouw organisatie goud is.  

Benieuwd naar de gouden glans van de cloud? 

Klaar om het cloudavontuur aan te gaan?

Wij denken graag met je mee! Neem contact op met Wilbert >

MBS-Wilbert-Dirven

Wilbert Dirven

Sales Manager
wilbert.dirven@conclusion.nl