Ted Vinke: van studentikoze cowboy tot Master of Java

Bijna twintig jaar geleden stapte Ted Vinke als broekie binnen bij First8 Conclusion. “Toen nog een studentikoze club, een stel cowboys”, weet de inmiddels Senior Software Engineer nog goed. Twee decennia vlogen voorbij: “Ik maakte de groei van dichtbij mee, een voorrecht.”

16 mei 2023   |   Blog   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Passie voor Java - Ted

Wars van hiërarchie
De gedeelde karaktereigenschappen van First8’ers zag Ted in twee decennia steeds meer verankerd raken in de organisatie. “We zijn enthousiast en leergierig. Niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken. En wars van hiërarchie. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Dat hij telkens zo’n twee jaar voor een andere klantorganisatie werkt, maakt dat ook Teds enthousiasme en leergierigheid bepaald niet zijn afgenomen: “Dan voelt twintig jaar bij de club eerder als twee jaar …”

Van Java 1 naar 19
Om nog even het verleden in te duiken: toen Ted begon als Java developer, werkte hij met versie 1.4. “Inmiddels is Java 19 uit. Het mooie aan de taal is dat programma’s die ik twintig jaar terug maakte, nu nog draaien.” Waar nieuwe versies vroeger lang op zich lieten wachten, zit daar inmiddels meer snelheid in. “Ze luisteren bij Java steeds meer naar de community, betrekken ons als ontwikkelaars ook actief”, weet Ted. “Daarnaast kijken ze goed om zich heen naar andere talen en nemen ze daar de best practices van over.”

Duizenden Java developers bij elkaar
Vorig jaar oktober vloog Ted als afgevaardigde van First8 Conclusion naar Las Vegas voor JavaOne, de conferentie waarbij Java developers van over de hele wereld bij elkaar komen. “Mijn vierde keer”, zegt hij trots. “Ik ben dolblij dat ik erheen mocht, door corona liet dat even op zich wachten. Veel professionals en ook de architecten achter Java komen samen op JavaOne. Ze zetten hun gedachtenspinsels uiteen en je kunt ze direct vragen stellen. De vibe daar met duizenden developers bij elkaar is ongeëvenaard.”

Ik bouw graag een model dat kan evolueren, met ruimte voor dingen die ik nog niet weet

Ted, Java Developer

Agile mindset
De grootste kick tijdens zijn werk krijgt Ted als er een puzzel te kraken valt. “En dan het liefst dusdanig gecompliceerd dat ik bij voorbaat weet dat het me niet op dag één gaat lukken. Ik bouw graag een model dat kan evolueren, met ruimte voor dingen die ik nog niet weet. Samen met de klant experimenteren, een kleine hypothese vormen en kijken of je die kunt bewijzen. En zo via meerdere iteraties tot een werkend product komen. Die agile mindset bevalt me.”

Masters of Java presenteren
Mensen helpen en inspireren waar mogelijk is wat de ervaren Software Engineer graag doet. “Met de klant over een product, maar ook met collega’s. Elke maand organiseer ik interne meetings vanuit de First8 Academy. Dan is het mijn taak om telkens weer een drie uur durend aanbod van interessante technische zaken samen te stellen.” Om dat voor elkaar te boksen blijft Ted goed op de hoogte van projecten waar zijn collega’s aan werken en welke tools en frameworks ze daar gebruiken. “En welke conferenties en cursussen ze bezoeken”, vult hij aan. “Ook zat ik in de redactie van Java Magazine en presenteer ik de Masters of Java, een programmeerwedstrijd waar vijftig teams aan deelnemen en die we vanuit First8 Conclusion organiseren.”

Scrummaster bij Belastingdienst
Na twee jaar als scrummaster en developer voor de Belastingdienst te hebben gewerkt, begon Ted daarna aan een nieuwe klus bij een start-up. “Bij de Belastingdienst zitten we met een mooie afvaardiging vanuit First8 Conclusion. Mijn rol daar breidde zich steeds meer uit: ik bewaakte het proces, coachte, organiseerde kennissessies en deed HR-gerelateerde zaken. Erg uitdagend, maar de ontwikkelkant van mijn werk begon flink te kriebelen.”

Start Ted up
Met dat ontwikkelen zit het bij Ted wel goed: “Voor een start-up ontwikkelden we de back-end van een app die mensen met een hypotheekachterstand helpt weer financieel gezond te worden. Samen met First8 Conclusion-collega Sjoerd werkte ik daar vol liefde en plezier aan. Door de korte lijntjes en weinige afleiding, gingen we razendsnel. Ik leerde weer veel nieuwe technologieën, daar word ik zo blij van. Dat we ons werk voor een maatschappelijk en duurzaam doel mochten doen, maakt het extra waardevol.”

Passie voor Java - Ted First8

Uit zijn comfortzone
Snel schakelen is niet alleen op zijn werk aan Ted besteed, ook in zijn vrije tijd haalt hij er heel wat plezier uit. “Wat niet iedereen weet, is dat ik op improvisatietheater zit. We spelen korte scènes met als doel het publiek te entertainen. Hoe absurder hoe beter. Het helpt me ontzettend om uit mijn comfortzone te komen. Hoe zou ik niet als Ted, maar als typetje op een situatie reageren? Het leuke is: je kunt het niet fout doen, er is geen script.”

Niet snel meer verrast
Inmiddels beoefent Ted de theatersport meer dan twee jaar bij cultuurhuis de Lindenberg in Nijmegen. “Bijkomend voordeel is dat ik op mijn werk niet snel meer verrast word door opdrachtgevers of externe collega’s bij een klant. Ook voor een grote groep staan, zoals het presenteren van de Masters of Java, vind ik door mijn theaterervaring minder spannend. Geef ik een demo voor zestig mensen en valt de beamer uit? Dan weet ik dat gat prima op te vullen en blijf ik vrolijk en luchtig doorgaan.”

Heb jij ook passie voor Java?

We gaan graag in gesprek met jou.

Lana Haseta First8 Conclusion

Lana Haseta

Recruiter First8 Conclusion
lana.haseta@first8.nl