IT-trainee Amber spreekt inmiddels een aardig woordje Java

Drie maanden geleden begon IT-trainee Amber vol enthousiasme aan haar klus bij de Belastingdienst. Als First8-teamlid wilde ze haar Java-skills verder ontwikkelen en ervaren hoe het is om mee te draaien in een scrumteam. We checken in bij Amber om te horen of haar verwachtingen van het IT-traineeship worden waargemaakt.

1 september 2022   |   Blog   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Follow Amber #2

Zachte landing als IT-trainee

“De afgelopen maanden vlogen voorbij”, blikt Amber terug. “En dat is een positief teken, want ik leer veel en heb het ontzettend naar mijn zin. Dat is zo vanaf dag één dat ik meedraai binnen dit team. In het begin kwam er een hoop op me af, maar gelukkig kreeg ik rustig de tijd om warm te draaien.” Amber volgde de eerste maand samen met collega-trainee Bjorn de nodige cursussen op het gebied van Java. “Dat beviel goed. Het was een zachte landing.”

Klein beginnen
Het is een groot en langdurig project waar Amber samen met haar team aan werkt. “In het begin val je daar midden in. Dan is het lastig om je plek te vinden. Het duurde even voordat ik goed doorzag wat er allemaal al gebeurd was en wat er nog moet gebeuren. Gelukkig werd ik heel goed opgevangen door het team. Mijn collega’s probeerden zoveel mogelijk behapbare klusjes voor me te vinden. Op die manier kreeg ik al snel meer feeling bij het project.”

Werken via Webex
Twee dagen per week komt Ambers team samen op kantoor. “De overige dagen werken we samen via Webex”, vult de IT-trainee aan. “Van half tien tot vijf zitten we met het hele team samen in een Webex-call. We doen veel aan pair programming (het programmeren van broncode in duo's, red.) en daarvoor kun je in Webex een deelsessie aanmaken. In het begin moest ik even wennen aan deze manier van werken, maar nu vind ik het ideaal. Er is altijd iemand beschikbaar als ik een vraag heb en het werkt veel sneller dan een mailtje of Teams-bericht.”

‘Ik had geluk dat ik bij First8 in een Java-omgeving terecht kwam’

Amber

Java-skills verder ontwikkelen

Bij de start van het IT-traineeship legde Amber al een basis voor haar Java-skills, die ze nu verder ontwikkeld. “Ik had geluk dat ik bij First8 in een Java-omgeving terecht kwam, dat sloot perfect aan bij waar we eindigden tijdens het IT-bootcamp.” Inmiddels spreekt Amber een aardig woordje Java. “Er zit veel logica in”, zegt ze. “Java vind ik een prettige taal om mee te schrijven. De grootste uitdaging is het vertalen van de opdrachten die ik krijg, die kunnen gezien de complexiteit en omvang van het project wat abstracter zijn.” 

‘Meer geloof in mezelf’ 
Wat is Ambers belangrijkste doel de komende tijd? “Volop genieten van de komende maanden”, antwoordt ze enthousiast. “Vanaf morgen heb ik twee weken vakantie en daarna wil ik vooral ook proberen wat meer in mezelf te geloven. Hoe meer ik mijn skills ontwikkel, hoe meer ik merk dat het uiteindelijk allemaal wel lukt. Het is fijn om in de praktijk te ervaren dat je niet alles van alles hoeft te weten. Daarom werk je in een team, dat elkaar daarin aanvult.” Om tevreden te concluderen: “Ik had drie maanden geleden niet kunnen bedenken waar ik nu sta en wat ik allemaal doe.”

We blijven Amber volgen
Ook het komende half jaar volgen we Amber op de voet. Hoe bevalt het leven als IT-trainee haar en hoe verloopt haar carrière? We publiceren regelmatig een update. Eerder verscheen: ‘Het intense IT-bootcamp zit erop voor trainee Amber’

Wil jij je ook (verder) ontwikkelen tot Java Developer?