Hobbyen tijdens werktijd bij First8 Conclusion: adopteer een Open Source-project

Bij First8 Conclusion krijgen de Java-ontwikkelaars de tijd en ruimte om hun passie voor Java verder te verdiepen. Met de juiste onderbouwing kunnen collega’s Open Source-projecten ‘adopteren’, naast de klantprojecten die ze draaien. “Zo geven we wat terug aan de Java community en kunnen we onze nieuwe kennis inzetten voor klanten”, somt CTO Arjan Lamers de win-win op.

29 januari 2024   |   Blog   |   Door: First8 Conclusion

Deel

Blog | Open source project

Tijd voor je hobby
Vanuit collega’s rees de vraag of zij zich ter ontwikkeling mochten verdiepen in interessante Open Source-projecten. “Een terechte vraag die raakt aan de roots van First8 Conclusion”, vertelt Arjan. “Veel collega’s zochten deze verdieping al in hun ‘hobbytijd’. Maar waar we 25 jaar geleden allemaal nog zeeën van tijd hadden, is dat met de combinatie van een verantwoordelijke baan en druk gezinsleven niet meer zo vanzelfsprekend. Daarom hebben we hier ruimte voor gemaakt in budget en agenda’s.”

Drie heldere voorwaarden
Als de Java developers van First8 Conclusion een project willen adopteren, zijn er drie heldere voorwaarden: heeft het de potentie om klanten verder te helpen, is er een link met Java en is er minimaal een tweede collega geïnteresseerd? “Wij geloven namelijk in het programmeren in teams”, licht Arjan de laatste voorwaarde toe. “Als je met een team aan een project werkt, zorgt dat voor meer stabiliteit en biedt het de mogelijkheid om er een waardevolle propositie omheen te bouwen.”

De mogelijkheid om Open Source-projecten te adopteren raakt aan de roots van First8 Conclusion

Arjan Lamers, CTO

Keycloak als geslaagde Open Source-adoptie
“Een voorbeeld van een geslaagde Open Source-adoptie is Keycloak”, maakt Arjan het tastbaar. “Een handige en veelgebruikte IAM-tool, die in veel gevallen om maatwerk vraagt. Inmiddels hebben we hier een interessante propositie voor ontwikkeld en hebben we een gespecialiseerd Keycloak-team dat uit 3,5 fte bestaat. Omdat we actief bijdragen aan de tool, hebben we er diepgaande kennis van.” Gevraagd naar een ander voorbeeld haalt Arjan de plug-in aan die het mogelijk maakt om RabbitMQ te gebruiken in Quarkus. “Daar is Red Hat ook blij mee. Ze gebruiken onze plug-in in hun workshops. Een van onze doelen dit jaar is om hier een propositie omheen te ontwikkelen. Dat doen we vanuit de klantbehoeften die we in de markt ophalen. Maar ook als het geen propositie wordt, weerhoudt ons dat er niet van om de plug-in te blijven ondersteunen.”

Place-to-be voor Java-specialisten
Naast de mogelijkheid om Open Source-projecten te adopteren, wordt er bij First8 Conclusion breed ingezet op de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen als Java-specialist. Arjan: “We hebben de Academy, er worden regelmatig kennissessies en workshops gehouden, en we bieden doelgerichte in-house-trainingen aan.” First8 Conclusion als de place-to-be voor iedere IT’er met een interesse in Java, dus. Want, besluit Arjan enthousiast: “Het is gewoon hartstikke leuk om lekker bezig te zijn met de techniek, jezelf te ontwikkelen en bij te dragen aan de community.”