Het belang van herstel

In de vorige blogs Topsport in het bedrijfsleven en Mentale veerkracht hebben we je meegenomen in de start van CHARGE. Nu vertellen we je graag meer over belang van (tijdig) herstel. Dat is een onderwerp dat altijd relevant is, of we nu op kantoor werken of thuis. Als topsporters in het bedrijfsleven zijn we gewend om hard te werken. Maar een echte topsporter kan de top niet bereiken zonder herstel in te bouwen rondom training en tijdens wedstrijden. In het bedrijfsleven gaat dat vaak anders. We zijn allemaal gewend om hard te werken, maar vergeten dat herstel nodig is om te presteren. Niet alleen na het werk, maar ook tijdens. Zonder herstel geen topprestaties.

9 april 2021   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Het belang van herstel - CHARGE Conclusion Consulting

Gelukkig blijkt dat we deze workshop nog fysiek kunnen houden. In deze gekke tijden waarbij we niet meer gewend zijn om iets anders te doen dan achter ons scherm zitten is dat heel fijn. We hebben de interactieve workshop op 1,5 meter op een speciaal gehuurde locatie gevolgd. Tijdens de workshop zijn we meegenomen in het belang van herstel en een goede nachtrust.

We zijn allemaal wel eens in de situatie terecht gekomen dat die deadline toch wat sneller dichterbij kwam dan we voor ogen hadden. Met als gevolg dat het einde van de werkdag niet netjes is zoals in jouw agenda staat, maar een stuk later op de avond is. De volgende dag gaat de wekker weer op de normale tijd en verwacht je van jezelf weer een normale dag te draaien. Herkenbaar? Helaas zijn onze werkdagen niet altijd volledig voorspelbaar. Deze dag werk je ook weer wat langer door en plof je vervolgens op de bank neer om Netflix aan te zetten en daar niet meer vanaf te komen.

Het belang van goed herstel

Een keertje wat meer van jezelf vragen door bijvoorbeeld over te werken of wat later naar bed te gaan is niet zo erg. Als je maar goed herstelt. Denk bij goed herstel aan voldoende slaap. Ook andere vormen van ontspanning horen hierbij, zoals tijd doorbrengen met je familie/vrienden, lachen en fysieke inspanning. Op de bank hangen en Netflixen klinkt misschien wel als dat wat je nodig lijkt te hebben (bestel er vooral ook een pizza bij). Toch heeft de hele avond TV kijken een negatieve impact op je slaappatroon. Daarbij is gezond eten juist belangrijk als je veel van jezelf hebt gevraagd. Het is dus beter om na een drukke dag een rondje buiten te lopen, in het bad te ontspannen of een goed boek te lezen.

Bovendien is het goed om te beseffen dat je niet altijd op topniveau kan presteren. Na flow/prestatie komt herstel. Flow houd je minder lang vol dan je zelf denkt. Door korte herstelmomenten in te bouwen in je werktijd, zal je zien dat je productiviteit hoger wordt en die late avonden niet meer nodig zijn. Heb je die lange werkavonden nog steeds nodig? Kijk dan of je niet te veel werk op je bord hebt.

De kracht van CHARGE

Het klinkt allemaal zo simpel. Als je dit leest denk je vast: dat weet ik toch allemaal wel? Maar stel daarna jezelf de vraag: hoe vaak ben je hier bewust mee bezig? Hoeveel dagen achter elkaar vind jij het goed om over te werken? Wat doe jij aan herstel? Herstel je dan ook echt? Dat vinden wij zelf de kracht van CHARGE; door deelname aan het programma wordt er een bewustwording afgedwongen waarmee je meteen geconfronteerd wordt met je eigen aanpak. Want ook al is niet alle informatie die je krijgt en alles wat je leert nieuw, het wordt wel weer top of mind.

Are you in CHARGE of your energy?

-