Mentale veerkracht

In de vorige blog – Topsport in het bedrijfsleven hebben we verteld over de opstart van het vitaliteitsprogramma CHARGE. In deze en komende blogs zullen we meer inzoomen op de inhoud van het programma en hoe we hebben ingespeeld op de uitdagingen van afgelopen jaar. Op het moment van schrijven is het exact een jaar geleden dat we het bericht hebben gekregen dat we per direct alleen nog vanuit huis aan het werk mochten.

18 maart 2021   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting charge programma - mentale veerkrachtConclusion charge programma - mentale veerkracht

Mentale veerkracht

Een jaar thuis aan het werk heeft impact voor iedereen. Of je nu alleen woont, kinderen thuis rond hebt lopen of samenwoont zonder kinderen, de Covid-19 lockdown verandert alles en valt ons allen zwaar. Niet alleen je werksituatie is anders, de thuissituatie heeft de impact direct op moeten vangen. Daarnaast zijn veel activiteiten die als uitlaatklep ingezet kunnen worden al een lange tijd niet meer mogelijk. We zitten een groot deel van de dag achter ons scherm en zowel het bewegen als het gezond eten schiet er steeds vaker bij in. Het is niet gek dat je merkt dat je mentale en fysieke energie afneemt. Wij zagen deze tendens ook bij onze collega’s en vonden het daarom van belang om hier met ons CHARGE programma op aan te sluiten.


Inspelen op de huidige periode

Het programma dat we in samenwerking met Mentally Fit hebben opgesteld is flexibel ingericht, waardoor we de inhoud van de workshops konden aanpassen. In het reeds ontwikkelde programma zat een workshop over ‘Voeding en Bewegen’. In plaats daarvan heeft Mentally Fit ons een workshop gegeven over ‘Mentale veerkracht in zware tijden’. Een ontzettend relevant onderwerp in deze pittige tijd van Covid-19. Het blijft een onderwerp dat voor veel mensen lastig te bespreken is. Het is bewezen dat mensen het van nature lastig vinden hun gevoel en/of emoties te delen. Men ziet het delen van hun mindere momenten als een drempel, wat overigens totaal niet hoeft. Want immers heeft iedereen weleens zijn mindere periodes.

Train je focus


Tijdens de workshop stond het onderwerp Mentale veerkracht centraal. Hoe activeer je dit en hoe kan je je eigen veerkracht vergroten? En hoe ga je met tegenslagen om? We hebben ons onder andere bezig gehouden met de cirkel van aandacht. De cirkel van aandacht wordt veel ingezet bij sporters om aandacht te trainen en kan daarbij worden gebruikt als referentiepunt op het moment dat het misgaat. Een van de eerste stappen die je zelf kan nemen in de weerbaarheid, is het trainen van je focus. Wij hebben dat gedaan via de Try Concentration Grid.

Wanneer je focus traint en je jouw aandacht op jouw doel kan houden, zorgt dat al snel voor een intrinsieke beloning. Wanneer je jouw focus alleen maar richt op het negatieve, dan wordt het steeds lastiger om het positieve te zien. Als je leert hoe focus kan groeien, kan je dit inzetten om je te gaan focussen op positiviteit. Waar ligt jouw focus?

What’s next?


In de volgende blog zoomen we in de workshop die we reeds hebben gehad over herstel. Daar hebben we onder andere antwoord gekregen op de vragen: waarom is het nodig om te herstellen na een sprint, maar is het nog beter jezelf te beheersen en het werk als een marathon te benaderen? Wat gebeurt er als je te lang in je prestatiemodus blijft hangen? Hoe laad je jouw batterij weer op?

Are you in CHARGE of your energy?

-