• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Over Application Innovation, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van Application Innovation

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij Conclusion Application Innovation

De applicatie transformatie naar de AWS public cloud voor Royal FloraHolland #3

In deze blogreeks vertelt Scipio Maas, Enterprise Architect bij Conclusion Application Innovation, hoe we Royal FloraHolland hebben geholpen bij de applicatie transformatie naar de AWS public cloud. Het project heeft in totaal gelopen van 1 oktober 2017 tot 1 juli 2019. In het laatste blog deelt Scipio de wijze lessen en tips die hij opgestoken heeft tijdens dit meerjarige project.

5 november 2020   |   Blog   |   Door: Conclusion Application Innovation

In deze blogreeks vertelt Scipio Maas, Enterprise Architect bij Conclusion Application Innovation, hoe we Royal FloraHolland hebben geholpen bij de applicatie transformatie naar de AWS public cloud. Het project heeft in totaal gelopen van 1 oktober 2017 tot 1 juli 2019.  In het laatste blog deelt Scipio de wijze lessen en tips die hij opgestoken heeft tijdens dit meerjarige project.

Voor dit project konden we onze core business, de reden waarom Conclusion Application Innovation is opgericht, inzetten. Daarbij kwamen de expertises van verschillende teams goed van pas. We zijn uitgedaagd en hebben op nieuwe manieren leren denken. In deze laatste blog deel ik graag de lessons learned met je die ik, vanuit mijn rol als Lead Architect, van dit project heb opgestoken. Als je de projectmanager, of de solution architect, om zijn lessons learned zou vragen zou die waarschijnlijk met andere tips komen.

Mijn persoonlijke lessons learned

Je kunt je voorstellen dat een dergelijk project, vanwege het belang en de omvang, voor veel stress zorgt bij de mensen die er aan deelnemen. Het was belangrijk dat ik koel en positief bleef, maar wel alle signalen serieus nam. Juist als Lead Architect moest ik overzicht houden en de koers vasthouden, ook al wilden anderen misschien wat bochtjes afsnijden.

Wat ook belangrijk is, is dat ik leiderschap toonde. Ik was immers degene die vanuit de inhoud leiding gaf aan dit project en niemand anders. Dat betekent overigens niet dat ik dit project vanuit een ‘ivoren toren’  kon leiden. Nee, juist niet, ik zat heel bewust tussen de teams die het werk uitvoerden. En dat is volgens mij ook de plek voor een architect: Als onderdeel van de teams, dichtbij het werk, maar wel de ‘bird’s-eye view’ blijven hanteren en ingrijpen waar dat nodig is.

Leren door te doen en (snel) fouten te maken werkt zoveel beter dan denken dat je de wijsheid in pacht hebt en die proberen te vervatten in meters documentatie!"

-

Wat ook een belangrijk leerpunt is, is dat zo’n project en de mensen in dat project behoefte hebben aan richtlijnen, maar dat er tegelijkertijd ook ruimte gegeven wordt voor afwijkingen. Ik moest de solution architecten voldoende uitdagingen geven, binnen de architectuur principes die waren afgesproken en waren vastgelegd in de transformatie architectuur.

Een volgend leerpunt is dat je zo snel mogelijk ‘van papier’ af moet komen. Leren door te doen en (snel) fouten te maken werkt zoveel beter dan denken dat je de wijsheid in pacht hebt en die proberen te vervatten in meters documentatie!

Wat heel goed werkte en wat ik bij elk volgend project absoluut weer zou doen is een klein clubje architecten van zowel Conclusion als de klant het mandaat geven om besluiten te mogen nemen over afwijkingen op de principes. Dit geeft zoveel snelheid in het project en het is zeker niet zo dat zaken er beter van worden als ze door grote groepen beoordeeld worden.

Een laatste punt is rolvastheid. De lead architect is geen projectmanager en vice versa. Je werkt heel nauw samen, maar hebt je eigen verantwoordelijkheden. Iets wat vanuit de inhoud logisch is, is dat vanuit projectmanagement perspectief niet altijd. Elkaar waarderen en in de rol laten is erg belangrijk.

En wat nu

In de applicatie transformatie hebben we veel bereikt, maar ook een basis neergelegd voor de DevOps teams om verder op door te ontwikkelen. Dat is ook precies wat er tussen het einde van de applicatie transformatie en nu, elke dag, gebeurt. De huidige AWS public cloud omgeving en applicatie transformatie van Royal FloraHolland leidt tot het nog meer benutten van PPU, meer cloud native diensten, container technology, cloud native integraties en meer. Mocht je vragen hebben over dit project, meer willen weten of willen sparren over andere mogelijke business cases, neem dan vooral contact met mij op.

Over Scipio Maas

Ik ben Scipio Maas en werk als Enterprise Architect bij Conclusion Application Innovation. Ik hou me al meer dan 15 jaar bezig met applicatie rationalisaties en de laatste 5 jaar ook met applicatie transformaties naar de public cloud (AWS en Azure). Het is mijn overtuiging dat een transformatie naar de cloud ingestoken moet worden vanuit de applicatiekant én dat een technische transformatie niet los kan worden gezien van een organisatorische transformatie.

Ik zoek bij al mijn opdrachten naar de onderliggende motivaties en trends om tot een gerichte verandering te komen. Na een gedegen analyse weet ik dit altijd te vertalen naar een haalbare aanpak en breng ik rust door structuur en logica.

Over Royal FloraHolland

Het Nederlandse bedrijf Royal FloraHolland bestaat al meer dan 100 jaar en is met een omzet van 4,8 miljard euro de grootste marktplaats van de wereld binnen de sierteelt. Ze voorzien, samen met kwekers en kopers, de hele wereld van verse bloemen en planten. Dagelijks worden er meer dan 20 miljoen bloemen verkocht op de veilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde.

Lees blog #1 over dit onderwerp
Lees blog #2 over dit onderwerp
Terug naar het nieuwsoverzicht
Een ding is zeker. Er kan meer dan je denkt.

Scipio Maas

smaas@conclusion.nl
Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy
  • Expertises
© Conclusion 2021   |  De kleine lettertjes  |  Privacy