• Expertises

    Door middel van welke expertises we jouw organisatie ondersteunen

  • Hoe we met succes voor een scala aan klanten van betekenis zijn geweest

  • Meer over de overkoepelende thema’s waarbinnen onze dienstverlening valt

  • Over AMIS, onze werkwijze en wat we voor je kunnen betekenen

  • Nieuws, events en artikelen van AMIS

  • Nieuwsgierig geworden? Kom werken bij AMIS

Is data het nieuwe uranium?

-

27 februari 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

flight sky earth space 2159 111946780109

AMIS'ers werken dagelijks aan de ontwikkeling van hun kennis om onze klanten en IT-professionals wereldwijd nog beter te kunnen helpen. "Kennis delen" vinden we belangrijker dan "kennis hebben". Dit doen we onder andere via de AMIS Technology Blog en door te spreken op vele conferenties wereldwijd. Elke week maak ik een vertaling van deze technische know-how naar praktische know-why. 

De Oracle Data Catalog, OCI Monitoring en Free Oracle Cloud. Al bijna afgehaakt? Wacht even. Ik vertel je wat je hieraan hebt en waarom dit iets toevoegt aan jouw business. 

Data is het nieuwe goud. Of het nieuwe Uranium. Maar data is een ruw product. Het moet gelijkvormig, vergelijkbaar en/of uitwisselbaar gemaakt worden aan andere data om die beloofde toegevoegde waarde te kunnen bieden.

-

Data isn’t the new oil. Data is the new uranium

Data lakes, data science, machine learning en artificial intelligence; we lezen allemaal over de ongelooflijke resultaten die we kunnen boeken als we data slim inzetten. Data is het nieuwe goud. Of het nieuwe Uranium, zoals Robbrecht in zijn artikel schrijft. Klopt. Maar data is echter een ruw product. Het moet gelijkvormig, vergelijkbaar en/of uitwisselbaar gemaakt worden aan andere data om die beloofde toegevoegde waarde te kunnen bieden. Data governance is de overkoepelende naam voor het beheren van data. Data wrangling en data engineering zijn de basis voor de noeste arbeid om data bruikbaar te krijgen.

Hier komen we dus al ver mee. Een volgende stap zou moeten zijn om top-down business topics te kunnen relateren. Oracle voegt hier een nieuwe service aan toe: de data catalog. Met als doel het opslaan en beheren van technische, business en operationele metadata. Lees er hier meer over in dit artikel: Welcoming the data catalog service on Oracle cloud infrastructure.  

Use OCI monitoring alarms and notifications for your own custom and functional metrics

Technische monitoring van IT-infrastructuur en componenten geeft inzicht in het gebruik en vergroot de kans om verstoringen vroegtijdig te detecteren. Het is een krachtig middel, maar in de praktijk is er meer voor nodig om een goede werking te waarborgen.

 

Denk een aan een snelweg; mooi geasfalteerd, geen gaten in de weg, geen olievlekken, de toeritdosering werkt, de signalering is op orde, de pijlen boven de rijstroken staan netjes op groen of geven de maximum snelheid aan. Alles in orde. Alleen is er geen verkeer of staat het stil. Als wegbeheerder ben ik tevreden en heb ik mijn werk goed gedaan. Als verkeerscoördinator maak ik me zorgen. Er wordt namelijk niets vervoerd of verplaatst. Technisch werkt het, functioneel niet. Het kan zijn dat op- en afritten elkaar hebben ‘vastgezet’ of dat aanvoerwegen verstopt zijn. Hoe onderzoek je dit?

 

De wijze waarop je naast monitoring van je technische IT-componenten ook kunt zien hoe je metrics toevoegd die iets zeggen over de functionaliteit, business throughput, schrijft Lucas in een artikel.  

Run always free Docker Container on Oracle Cloud Infrastructure

Oracle associeer je in eerste instantie niet met “gratis”. Toch kun je nu gratis gebruik maken van de Oracle Cloud. Een niet te grote workload met een maximum capaciteit van 1/8e Oracle CPU, 1GB RAM en 480 Mbps netwerkcapaciteit. En dat is best krachtig. Het is goed om te onderzoeken wat cloud voor jouw toepassing kan betekenen. Dit kan prima door het opzetten van een test of demo. Wij zien in ieder geval talloze mogelijkheden; van functionele monitoring tot beheersbare datadefinities. Lees hier meer. 

Business Done Differently Powered by Conclusion
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies
  • Expertises
© Conclusion 2023   |  De kleine lettertjes  |  Privacy & Security  |  Cookies