Terugblik op IMPACT Observability: een stadion vol waardevolle inzichten
Observability is niet alleen een tool, maar een manier van werken. Die boodschap stond centraal tijdens de tweede editie van IMPACT op 17 juni in Stadion Galgenwaard,thuisbasis van FC Utrecht. Conclusion Xforce bracht samen met Dynatrace en SoftwareOne een divers gezelschap van klanten, IT-professionals, partners en leveranciers samen voor een dag vol inspiratie, verdieping en ontmoeting. “Observability helpt om topprestaties mogelijk te maken.”
11 juli 2025 | Blog | Door: Conclusion Xforce
Deel

Volop ervaringen uitwisselen
IMPACT bood een rijk programma met presentaties, klantcases en een interactieve expertsessie. “We lieten zien dat observability meer is dan een technisch speeltje”, vertelt Marina Pollehn, Observability Consultant en Technical Coach bij Conclusion Xforce. “Het is een manier om sneller tot de kern van problemen te komen, incidenten te voorkomen en teams effectiever te laten werken.”
Dat observability leeft, bleek al snel. Met bijna 100 deelnemers was de zaal goed gevuld. Jørgen van der Meulen, Manager Projecten bij Conclusion Xforce, zag een energieke mix ontstaan. “We hadden mensen in de zaal die net begonnen met observability, maar ook de nodige vertegenwoordigers van organisaties die al meters hebben gemaakt. Daardoor ontstonden veel spontane gesprekken waarin ervaringen werden uitgewisseld.”
Ook de locatie droeg bij aan het gevoel van ambitie. Marina: “Edwin, met wie ik samen presenteerde vanuit Conclusion Mission Critical, zei het treffend: wat wij doen is topsport. Dan is het extra bijzonder om dat verhaal te vertellen met stadion Galgenwaard van FC Utrecht als achtergrond. Met observability geef je IT-teams de tools om die topprestatie echt te leveren.”
Wat er op het programma stond tijdens IMPACT Observability:
- Keynotes van onder meer ProRail, Dynatrace en Conclusion Mission Critical
- Praktijkvoorbeelden die observability tastbaar maken
- Panelsessie met o.a. Lucas Jellema, CTO van Conclusion
- Netwerkmomenten met vakgenoten
- Een unieke locatie: Stadion Galgenwaard van FC Utrecht
Openhartige klantcase van ProRail
Een van de hoogtepunten van deze editie van IMPACT was het verhaal van ProRail, dat openhartig vertelde over de verschillende fasen in hun observability-strategie. “Voor veel deelnemers was het herkenbaar”, zegt Jørgen. “Company-wide adoption van observability lijkt vooral voor grote organisaties met meerdere applicatielandschappen, zoals ProRail, een grote uitdaging. ProRail liet zien hoe je de visie van unified observability samen met een partner kunt omzetten in concrete stappen, inclusief een slimme adoptiestrategie.”
‘Observability is een veelvoorkomende uitdaging, vooral voor grote organisaties’
Die adoptiestrategie is geen loze term. Inmiddels worden er bij ProRail zo’n 300 mensen door Conclusion Xforce getraind in het gebruik van Dynatrace. “We geven pas toegang tot de observability-omgeving nadat iemand de basistraining en het certificaat heeft behaald”, legt Marina uit. “Door het werken met hun eigen applicatiedata krijgen de cursisten een vliegende start. Aan de hand van onze uitleg kunnen ze sneller focussen op wat écht belangrijk is in de tool.” ProRail-medewerkers kunnen aansluitend ook een advanced- en dashboardtraining volgen.
Nieuwe AI-tools van Dynatrace
Een van de verrassende momenten voor Marina kwam uit de presentatie van Melvin: “Wat Dynatrace laat zien op het gebied van generative AI is echt indrukwekkend. Vooral in combinatie met observability. Davis CoPilot legt niet alleen verbanden tussen events, maar legt ook concreet uitlegt wat er aan de hand is en welke stappen je moet nemen om een probleemop te lossen.” Zelf is ze al veel gewend vanuit haar expertrol, maar juist daardoor zag Marina hoeveel impact dit had op anderen in de zaal: “Voor veel aanwezigen was dit echt nieuw. Mooi om te merken wat er gebeurt als je zulke features live in actie ziet. Verder hebben wij ook naar nieuwe pre-production features van Dynatrace mogen kijken. In de toekomst gaat Davis CoPilot gerelateerde notebooks – dat zijn playbooks en handleidingen die voor troubleshoots, ad-hoc analyse en incidenten worden aangemaakt – als aanbevelingen aan actieve events toevoegen. Zo weten gebruikers welke stappen al eerder werden genomen om een probleem op te lossen.”

Expertsessie als vliegwiel
De afsluitende panelsessie werd breed gewaardeerd. Experts van Conclusion (Xforce), Dynatrace en Red Hat gingen met elkaar en het publiek in gesprek over de vraag: waar begin je met observability? De sessie, deels op basis van vooraf ingestuurde vragen, groeide al snel uit tot een spontane en interactieve discussie. “Wat die sessie zo sterk maakte, was de diversiteit aan perspectieven”, zegt Jørgen. “Je hoorde de belangen van een architect naast die van een platform engineer. En ook automation kwam nadrukkelijk terug. Die twee, observability en automation, zijn onlosmakelijk verbonden.”
In gesprek blijven
De discussies uit de panelsessie liepen moeiteloos door tijdens de borrel, vertelt Marina. “Ik kreeg hele technische vragen, maar voerde ook interessante gesprekken over de business. Van nieuwe inzichten over log monitoring tot verdiepende vragen over ons verhaal. En ik heb zelf ook weer dingen opgestoken.” De informele setting bleek de perfecte context om door te praten en nieuwe connecties te leggen.
Ook Jørgen vond het mooi om te ervaren hoe inhoud en ontmoeting samenvielen. “We hadden één zaal voor de presentaties en één voor lunch, koffiebreaks en de borrel. Met zowel hoge tafels als zitplekken, dus iedereen vond wel een setting die paste bij het moment. Even een verdiepende één-op-één, of juist informeel bijpraten met bekenden of leveranciers. Dat maakt de kruisbestuiving tussen kennis en contact extra waardevol.”
IMPACT op vele manieren
It’s all about impact, deze slogan kwam vaker terug dan verwacht. “Melvin van Dynatrace had als energizer zelfs een mini-presentatie over alle betekenissen van ‘impact’”, blikt Jørgen met plezier terug. “En dat is precies wat we willen: technologie die het verschil maakt voor mensen en organisaties.”
Voor wie twijfelde om te komen, is de boodschap duidelijk: zorg dat je er bij bent de volgende keer. “Dit event is dé plek om laagdrempelig in contact te komen met experts, collega’s uit hetzelfde vakgebied en de nieuwste features”, besluit Marina. “Of je nu een techneut bent of iemand die vooral regie voert: observability gaat je helpen om beter te sturen, sneller te reageren en slimmer te werken.”

Sfeerimpressie













Wil je meer informtie over Observability?
Neem dan gerust contact met ons op.