AWS re:Port van re:Invent

In Las Vegas vindt jaarlijks in november het AWS re:Invent plaats. Dit is een grote conferentie van Amazon Web Services die vooral draait om het delen van kennis. Naast een live event waren er ook veel on-demand sessies. Collega Frederique Retsema heeft hier een aantal van gevolgd en op dinsdag 21 december heeft zij hier een samenvatting van gepresenteerd. 

23 december 2021   |   Blog   |   Door: Frederique Retsema

Deel

Belangrijke woorden van aws re:invent

Inhoud presentatie

 • Nieuw in AWS: alle wijzigingen in AWS services en nieuwe AWS services zoals die gepresenteerd zijn in de keynote sessies van de CEO en CTO van AWS.
 • Serverless security: een paar slides uit Lia Vedder's 50 minuten durende presentatie waarbij ik hoop dat dit je prikkelt om deze presentatie zelf te gaan bekijken.
 • Application Integration: deze keer met nadruk op Event Bridge. Er was op re:Invent ook een presentatie van een goeroe op het gebied van integratie.
 • Twelve-Factor apps op containers: uitleg van de "Twelve-Factor" principes en de toepassing hiervan binnen AWS, zowel in AWS ECS als op een raspberry pi.
 • Nieuw: IPAM in AWS. IPAM geeft TCP/IP CIDR blocks uit binnen een account, zowel voor IPv4 als voor IPv6. Ook zijn er bij gebruik van IPAM extra monitoring features.
 • Nieuw in DynamoDB: twee aankondigingen van nieuwe functionaliteit en een overzicht van wat er in 2021 veranderd is in DynamoDB.

Hoe heb je het re:Invent 2021 ervaren?

Soms is het handiger om alleen on-demand sessies te hebben, want tijdens de live sessies zijn de vragen uit het publiek niet te horen en hoor je alleen het antwoord.

Wat vond je de beste sessie die je hebt gevolgd?

Voor mij sprongen er twee presentaties uit:

 1. Een zeer indrukwekkende presentatie en echt de moeite waard om terug te kijken is die van CTO Werner Vogels over IAM. 
 2. De break-out sessies van Lia Vedder over serverless security. In slechts 50 minuten bespreekt ze alle security aspecten van de combinatie van API Gateway, Lambda en een achterliggende database. 

Mocht je wat tijd over hebben zijn dit aanraders om te kijken.

Welke technologie zie jij als meest waardevol voor de korte termijn?

Serverless Redshift, EMR, MSK (Managed Kafka) en Kineses: doordat dit serverless te gebruiken valt hoef je vooraf niet meer na te denken over de grootte van de nodes die je nodig hebt. Je betaalt alleen voor de opslag die je werkelijk gebruikt en voor het aantal aanroepen.

Daarnaast is tijdens re:Invent AWS CDK versie 2 beschikbaar gekomen. De AWS Cloud Development Kit (AWS CDK) is een open-source framework om cloud resources te definiëren in bekende programmeertalen, zoals bijvoorbeeld Typescript en Python. Versie 2 is nu uit en heeft een aantal voordelen met betrekking tot versie 1:

 • Eén package voor alle AWS services (tot dusver was er één package per AWS service, waarbij de onderlinge afhankelijkheden tussen deze packages soms tot problemen leiden).
 • Semantic versioning voor de CDK.
 • CDK watch / CDK Hotswap: de mogelijkheid om zonder downtime een nieuwe versie van een Lambda functie of een container te upgraden.

Verder is er een construct hub wat ontwikkelaars helpt bij het vinden van open-source bibliotheken die gebruikt kunnen worden met AWS CDK, dit voorkomt dat je zelf het wiel moet uitvinden.

Waar ga jij zelf het eerste mee aan de slag?

Er is een AWS CDK workshop waarbij je zowel op beginnersniveau leert om met CDK om te gaan als dat er geleerd wordt hoe je zelf constructs (bouwblokken binnen CDK die door anderen te gebruiken zijn) kunt schrijven. Het lijkt me heel leuk om dit te leren!

Interesse in een uitgebreide samenvatting van AWS re:Invent 2021?

 • Opname van de presentatie
 • Slides van de presentatie

Meer weten?

Cloud SolutionsOver onsNieuws & blogsOnze vacatures

Meer weten over ons of hoe we jou verder kunnen helpen?

 Tessa Versteeg

Tessa Versteeg

Accountmanager