‘Ook als mijn werk erop zit, wil ik dat het blijft werken’

Bijna zeven jaar geleden maakte Wouter Oosterveld de overstap van een kleinere organisatie uit ‘zijn’ regio Enschede naar Conclusion Xforce. “Ik was een beetje vastgeroest, dus moest ik mezelf uitdagen.” Nou, dat kwam wel goed. De Linux Consultant en DevOps Engineer doet zijn complexe kunstje nu voor toonaangevende organisaties waar de belangen groot zijn.

16 januari 2024   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Wouter Oosterveld

Ansible Automation Platform

Hij had het heus naar zijn zin bij zijn vorige werkgevers. Wouter stortte zich vol overgave op de technische uitdagingen die er lagen. “Maar zodra ik de serieuze problemen had opgelost, werd het al snel routine. Wat ik leuk vind aan Conclusion Xforce, is dat er steeds weer een nieuwe uitdaging op me wacht. Dat vind ik mooi, want zo blijf ik mezelf ontwikkelen.” In zijn huidige opdracht bij de Rabobank zit het met die uitdaging wel snor. Wouter: “Ons team onderhoudt het Ansible Automation Platform, één installatie die Rabobank-breed wordt ingezet.” Op dagelijkse basis is het team veel bezig met het integreren van systemen die moeten samenwerken met het platform. Maar het biedt ook ondersteuning aan alle teams die gebruikmaken van het platform.

Elf experts

Met trots kijkt Wouter naar wat zijn team heeft neergezet met het Ansible Automation Platform. “Voorheen werd het platform vooral gebruikt door echte specialisten, maar we hebben het zo doorontwikkeld dat inmiddels vrijwel iedereen binnen de bank er gebruik van kan maken.” Eind 2021 begon Wouter aan zijn opdracht voor de Rabobank en inmiddels voelt het team als thuis. “We vormen met elf experts een subteam van een grotere business unit. Vanuit Conclusion Xforce maakt ook Alex Bron deel uit van ons team. Het is leuk en fijn om met een Xforce-collega te werken, maar ook de andere teamleden voelen echt als collega’s.”

‘Zo simpel kan geluk zijn’

Waar krijgt Wouter de grootste kick van in zijn werk? “Als ik iets maak, en dat hoeft niet eens heel ingewikkeld te zijn, en het werkt. Zo simpel kan geluk zijn. Ik heb mijn bouwstenen zoals Linux, Ansible, programmeertalen en authenticatie-oplossingen. De vraag is dan: hoe bouw ik daar een oplossing van waar eindgebruikers zonder veel moeite iets aan hebben? Bij de productgerichte mkb-organisaties waar ik mijn carrière begon, kon ik ‘even’ iets proberen. De enterprises waarvoor ik nu werk, kunnen zich dat uiteraard niet permitteren, gezien de grote impact die ons werk kan hebben. Gelukkig zie ik nog altijd wat mijn werk teweegbrengt in de praktijk. Het is fijn om op die manier een verschil te kunnen maken.”

Het leerproces houdt nooit op, waardoor mijn werk ook nooit verveelt.

Wouter

Grondig te werk gaan

“Ik wil nooit voor de makkelijke oplossing gaan”, stipt Wouter zijn werkwijze aan. Hij beseft dat het tegelijkertijd zijn kracht is, maar ook een makke kan zijn. “Een olifantenpaadje zul je mij niet snel zien nemen. Quick fixes zijn vaak niet toekomstbestendigheid. Als ik iets oplos, wil ik dat het blijft werken, ook als mijn werk erop zit. Daarom ga ik grondig te werk. Soms is dat een irritante gewoonte, omdat er niet altijd de tijd is om alles diepgravend uit te zoeken.”

Up-to-date over Linux en Ansible

Wouter is “niet echt van de studie”, maar leest en knutselt wel veel. “Ik zoek online naar kennis over mijn vakgebied: over Linux, scripting en Ansible volg ik vrijwel alles. Dan vind ik het leuk om daar vervolgens thuis mee aan de slag te gaan en erachter te komen wat er allemaal mogelijk is. Het is mijn werk, maar ook mijn hobby. Al heb ik voor dat hobby-gedeelte minder tijd sinds ik een gezin heb.” De Linux Consultant vindt het fijn dat werk en privé bij Conclusion Xforce goed te combineren zijn: “Daar heb je alle ruimte voor.”

‘Schaken is als werken in de IT’

Zijn vrije tijd besteedt Wouter aan veel schaken, veel lezen en veel ‘klooien’ met elektronica. “Van die microcontrollers (een geïntegreerde schakeling met een microprocessor die wordt gebruikt om elektronische apparatuur te besturen) vind ik interessant. Ik zit sinds kort ook bij een hackerspace”, onderstreept hij nog maar eens hoe zijn interesses op zakelijk en privé vlak naadloos in elkaar overlopen. Ook tussen schaken en zijn werk ziet hij parallellen: “Schaken is hetzelfde als werken in de IT; het leerproces houdt nooit op, waardoor het ook nooit verveelt.” De nuchtere Wouter kan ook genieten van een goed glas whisky. “Met mate”, voegt hij daar geruststellend aan toe. “Van die rokerige whisky’s zijn favoriet, zoals Ardbeg en Lagavullin.” Doordeweeks functioneert Wouter vooral op zwarte koffie. Hardop lachend: “Liters op een dag, lekker stereotiep."

Meer over onze collega's

Een uniek inkijkje in het professionele en persoonlijke leven
Jitse Klomp
Saman Abedi
Marco Stougie
Mark Dudock
Henk den Hartog
Marcel Lans