Ondersteun je DevOps way of working met AWS

Steeds meer bedrijven kiezen voor een ‘DevOps way of working’. Dat levert ze snelheid en wendbaarheid op. Maar het is wel een ingrijpende overstap die je op de juiste manier moet maken, zegt Laurens Ghijsen, consultant en technical team lead cloud van Conclusion Xforce. Hij legt uit wat DevOps je organisatie biedt, wat het vraagt en hoe de cloudservices van AWS je helpen.

7 september 2021   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

xforce sfeerfoto klantcase NSI Thalys trein

Snellere time-to-market

Begin deze zomer wijdde Conclusion Xforce samen met Conclusion Application Innovation en Conclusion Mission Critical al een webinar aan hoe AWS een DevOps way of working ondersteunt. “We zien dat allerlei soorten organisaties overgaan op DevOps om sneller IT-functionaliteit op te leveren en hun time-to-market te verlagen. Daarmee hebben we vanuit Conclusion bijvoorbeeld NS International geholpen”, zegt Laurens. De transitie naar DevOps is echter niet zo vanzelfsprekend. Laurens: “De overstap is groot, want je kunt DevOps niet half doen. Je moet er technisch en organisatorisch helemaal klaar voor zijn.”

DevOps vraagt breed draagvlak

Bij DevOps werk je vanuit zelfsturende multidisciplinaire teams, die zowel systemen ontwikkelen als beheren. Laurens: “In plaats van expertises gescheiden te houden, wordt er binnen één team aan een systeem samengewerkt. De verschillende taken vloeien in elkaar over.” Een DevOps-team levert in korte sprints kleine stukjes functionaliteit op. Er wordt dus niet meer maandenlang gewerkt aan het in één klap neerzetten van een heel nieuw systeem, dat alweer is verouderd tegen de tijd dat het op de markt komt. Laurens: “Zo helpt DevOps je sneller en klantgerichter te opereren. Maar het is wel een heel andere manier van werken, die een breed draagvlak vergt. Je kunt niet als individueel team ineens DevOps toepassen, dat doe je als organisatie. Het management moet de verandering ondersteunen en je IT-mensen moeten ervoor openstaan.”

Cloudaanbieder als AWS logische keuze

Naast een organisatorische verandering vergt de transitie naar een DevOps-werkwijze ook technologisch gezien het een en ander. “Je hebt een IT-leverancier nodig die je in een hele korte tijd de juiste faciliteiten en tools voor een project levert. Dan kom je automatisch bij een cloudaanbieder zoals AWS terecht”, zegt Laurens. Wil je bijvoorbeeld een server hebben, dan moet je die bij een traditionele IT-leverancier aanvragen en fysiek inrichten in een datawarehouse. Dat kost veel tijd. Bij een cloudbedrijf als AWS klik je online een virtuele machine aan en kun je er direct over beschikken.

Gereedschapskist AWS vol services

Met AWS kun je als DevOps-team een IT-omgeving helemaal afstemmen op je behoeften. De gereedschapskist van AWS biedt meer dan tweehonderd services die technische en andere ondersteuning bieden. Zo is er de keuze uit diverse soorten virtuele machines, databases of containerplatforms. Maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruikmaken van monitoringservices, dashboards of tools die je kosten voorspellen of deze helpen te reduceren. Laurens: “Alles staat voor je klaar in de cloud, je hoeft het alleen maar aan te klikken. En doordat je enkel gebruikt wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt, bespaar je kosten. Dat was bijvoorbeeld bij NS International heel belangrijk toen de omzet door corona grotendeels wegviel.”

Processen automatiseren met scripting AWS

AWS helpt DevOps-teams ook processen met scripting te automatiseren en zo eenvoudig te herhalen. “Als je bijvoorbeeld het live zetten van een website automatiseert, kun je ook heel makkelijk en snel een tweede versie live zetten en een A/B-test doen. Ook het testen van code of failover-testen kun je automatisch laten uitvoeren”, vertelt Laurens. Zelfs het klaarzetten van een server is volledig geautomatiseerd mogelijk. Laurens: “Is er een stukje code klaar, dan hoef je zelf niet meer een server te activeren. Daar zorgt AWS voor. Je kunt echt alle services met scripting aanspreken, de scriptinglaag van AWS is heel krachtig.”

AWS Well-architected Framework

Dan is er ook nog het AWS Well-Architected Framework. Dit framework helpt je DevOps-team een applicatie zo te ontwerpen dat deze optimaal gebruikmaakt van de cloud. Laurens: “Je kunt bijvoorbeeld traditionele applicaties niet zomaar in de cloud zetten, je moet die eerst aanpassen. Bijvoorbeeld door ze op te delen in kleinere services die je kunt op- en afschalen. Anders profiteer je niet van de flexibiliteit van de cloud en ben je toch duur uit.” 

Stap voor stap over op DevOps

Laurens beschrijft hoe je het beste stapsgewijs overstapt op DevOps, met behulp van AWS. “Eerst analyseer je je bestaande IT-omgeving: wat moet er gebeuren, wat moet je herschrijven? De tweede stap is je applicaties klaar te maken voor de cloud. Stap drie is zo veel mogelijk processen te automatiseren met scripts. Daarna ben je klaar voor de vierde en laatste stap: een DevOps Way of working.”

Klant ook baat bij DevOps

De transitie naar DevOps is absoluut de moeite waard, zo besluit Laurens. Hij zet de voordelen nog eens op een rij. “Met een DevOps way of working is je organisatie veel wendbaarder. Daarnaast bespaar je tientallen procenten aan IT-kosten, alleen al doordat je capaciteit meebeweegt met je gebruik.” Een ander belangrijk voordeel is dat verschillende experts hun kennis delen binnen de DevOps-teams en begrip krijgen voor elkaars werk. “De grens tussen bouwen en in de lucht houden vervaagt en mensen voelen zich samen verantwoordelijk voor wat ernaar de klant gaat. Dat komt het eindresultaat ten goede”, aldus Laurens.

Meer weten over hoe de consultants van Conclusion Xforce u helpen te profiteren van een DevOps way of working en AWS?

Meer weten?

Cloud SolutionsOver onsOnze expertisesOnze cases

Wil je net als Laurens aansluiten bij ons expert-team Cloud?

Mark Luursema

Mark Luursema

Directeur