Nieuwjaarsgesprek met Mark Luursema: ‘AI en sustainability gaan 2024 definiëren'

Wat kenmerkte 2023 voor Conclusion Xforce? En vooral: welke ontwikkelingen staan er dit jaar op stapel? Ik bedank onze klanten en collega’s voor het geweldige jaar dat achter ons ligt en heb veel zin in wat 2024 ons gaat brengen. Een korte terug- en vooruitblik.

4 januari 2024   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Mark Luursema

Hechte technology partnerships

Als autoriteit op het gebied van Automation, Containerisatie, Cloud en Monitoring, zijn nauwe banden met onze technologiepartners van groot belang. 2023 stond voor Conclusion Xforce in het teken van het verder intensiveren van die samenwerkingen. We zijn met een flinke afvaardiging naar de Red Hat Summit in Boston geweest en stonden als Diamond Partner op de Red Hat Summit Connect 2023. Met onze Solution Briefs maken wij onze proposities en expertise op de oplossingen tastbaar en expliciet. Deze samenwerking leidt tot zeer tevreden klanten.

Onze strategische samenwerking met Dynatrace heeft in het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. Observability is een zeer actueel thema en Dynatrace is absoluut marktleider op dit gebied. Ons partnership met hen heeft ons diverse nieuwe opdrachtgevers opgeleverd die wij hebben kunnen helpen met complexe uitdagingen. We zijn van Authorised naar Advanced Partner gegroeid in 2023. Ook ben ik er erg trots op dat we de grootste Dynatrace-deal hebben gesloten van de Benelux. Het is een product met veel potentie en toekomst. Net als Amazon Web Services, waar we Advanced Consulting Partner van zijn en waar we met een delegatie van onze AWS-experts aanwezig waren bij AWS re:Invent 2023.

World-class Workplace

Trots ben ik ook op het voor onze branche lage verloop van medewerkers bij Conclusion Xforce. We focussen ons erg op hun welzijn en welbevinden. Zo hebben we in 2023 een functiehuis en eigen regie ingevoerd. Inclusiviteit blijft ook een belangrijk thema: wie je ook bent, je moet je fijn en veilig voelen bij ons. De passie voor het vak is wat ons verbindt, de rest is niet relevant. Dat uit zich in een hecht team, dat veel bij klanten werkt, maar weet dat ze bij ons een veilige haven hebben.

Jaarlijks doet Effectory wereldwijd uitvoerig onderzoek naar medewerkerstevredenheid. Met een prachtige score van 37 mag Conclusion Xforce ook dit jaar weer de titel World-class Workplace dragen. Zo’n score ver boven het marktgemiddelde vervult mij met trots. Onze medewerkers zijn ons grootste kapitaal en dat koesteren we.

De passie voor ons vak is wat ons verbindt, de rest is niet relevant.

Mark

Unieke combinaties van expertises

Nieuw voor Conclusion Xforce is de aanstelling van een CTO. Vanaf 1 september vervult Jitse Klomp die functie. Een van zijn belangrijkste taken is het onderzoeken en uitwerken van kansen in samenwerking met het Conclusion ecosysteem. Wij kunnen combinaties van expertises maken die uniek zijn in de markt. Een greep uit onze ecosysteempartners: myBrand Conclusion is de best gewaardeerde SAP-partner van Nederland, Hot ITem Conclusion een zeer vooruitstrevend data-intelligence en BI-bedrijf en Mediaan Conclusion is al heel ver met het bouwen van oplossingen met AI. Stel je voor wat voor ongekende mogelijkheden dit biedt!

Ons beste ticket naar de toekomst toe is ons adaptieve vermogen. Als Conclusion Xforce anticiperen we razendsnel op ontwikkelingen in de markt en herkennen we de kansen die nieuwe technologieën onze klanten bieden. Het snel beoordelen en proactief communiceren daarvan wordt ook een belangrijke taak voor onze CTO Jitse. 

Waanzinnig mooie metamorfose

Waar ik heel erg trots op ben: de verbouwing van ons kantoor in Nieuwegein. Als ik voorheen met sollicitanten sprak, nodigde ik ze stiekem liever uit op het Conclusion-hoofdkantoor in Utrecht. Maar na een enorme metamorfose is dat niet meer nodig. Op 4 november mochten we de sleutel weer in ontvangst nemen en het resultaat van de verbouwing is waanzinnig. 

Gewaardeerde collega

Nu behoor ik eigenlijk ook een minder moment van vorig jaar te benoemen. Ondanks allerlei mooie en interessante uitdagingen die we hebben gehad, kan ik geen zakelijke tegenslag bedenken. Wat ik wel betreur, is dat een gewaardeerde collega vervroegd in de WIA is getreden als onvermijdelijk gevolg van zijn ziekte. Dat gaat mij aan het hart.

AI maakt ons productiever en maakt het werk voor onze techneuten leuker.

Mark

Steeds meer AI-assistentie

Na deze terugblik kijk ik vooral ook met veel genoegen uit naar wat 2024 ons gaat brengen. Een onmiskenbare ontwikkeling is AI. Binnen Conclusion hebben we daar een eigen werkgroep voor opgericht. Op allerlei niveaus voeren we overleg over de bedreigingen, maar vooral de kansen die AI biedt. Centraal organiseren we hoe we omgaan met privacy- en ethische zaken. Als je data in een publieke tool stopt, ben je die immers ook gelijk kwijt.

Binnen Conclusion Xforce zie ik dat er steeds meer AI-hulpmiddelen worden verweven in de tooling die wij gebruiken, bijvoorbeeld in Ansible en in Dynatrace. Daar zijn wij actief mee aan de slag, om de productiviteit voor onze klanten verder te optimaliseren. Een mooi voorbeeld is de AI-functionaliteit in Ansible die ervoor zorgt dat werk waar eerst vier dagen voor nodig was, nu in een paar uur gedaan kan worden.  Dat is niet alleen prachtig nieuws voor onze opdrachtgevers, het zorgt er gelijk voor dat er repeterend werk uit handen van onze techneuten wordt genomen. In 2024 willen we de adoptie van AI in ons werk verder vormgeven en daar interessante proposities in ontwikkelen.

Groene organisatie, groene tool

Een tweede belangrijk thema voor 2024 is sustainability. Als Conclusion opereren wij in het hart van de Nederlandse samenleving en kunnen we een brede impact maken op het gebied van verduurzaming. Die verantwoordelijkheid voelen we én nemen we. Vanuit Conclusion Xforce onderzoeken we actief hoe wij kunnen bijdragen aan de verduurzaming van onze klanten. Zo heeft onze technologiepartner Dynatrace een hele waardevolle tool in handen: de Carbon Impact App. Een functionaliteit waarmee we van alle servers en devices die binnen een organisatie worden gemonitord, precies kunnen zien hoeveel energie ze verbruiken. Het unieke aan de tool is dat je over platformen heen kunt kijken. In 2024 willen we hier gezamenlijk met Dynatrace mee aan de slag gaan. 

Op onze plek

Sinds ik in 2018 aan boord stapte bij Conclusion Xforce zijn we steeds meer focus gaan aanbrengen op onze expertisegebieden. Inmiddels werpt die specialisatie op het gebied van Automation, Containerisatie, Cloud en Monitoring zijn vruchten af. Vakspecialisten komen graag bij ons werken, omdat ze hun kennis kunnen delen en vermenigvuldigen met peers. En klanten weten ons goed te vinden, omdat ze precies weten waarvoor ze bij ons moeten zijn. Ik kijk met heel veel nieuwsgierigheid en enthousiasme naar 2024 en ben ervan overtuigd dat we er weer net zo’n succesvol jaar van maken als 2023!

Meer over onze collega's

Een uniek inkijkje in het professionele en persoonlijke leven
Jitse Klomp
Saman Abedi
Mark Dudock
Marco Stougie
Marcel Lans
Henk den Hartog