“Leren en toepassen: dit traineeship geeft een compleet plaatje”

Na zijn master Molecular Genetics and Biotechnology in Leiden had Björn de Wit geen zin in een solo-onderzoeksbaan op een labo. Het werd iets heel anders: een IT-traineeship bij Conclusion. Ondertussen heeft hij de bootcamp achter de rug, nu zit hij op zijn eerste opdracht. En dat valt helemaal niet tegen. “Ik heb het heel erg naar m’n zin.”

12 juli 2022   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Bjorn de Wit

Z’n hersens gebruiken en een open, informele werksfeer, dat waren Björns belangrijkste eisen toen hij op zoek ging naar een baan. “Ik heb ook bij laboratoria gesolliciteerd, maar dan moet je eerst een half jaar lopendebandwerk doen voor senior onderzoekers. Dat wilde ik niet. Ik ben breed geïnteresseerd, dus toen ik door Conclusion werd benaderd voor een IT-traineeship dacht ik ‘laat ik het maar proberen’. Ik had er een goed gevoel bij. Conclusion leek me een bedrijf waar ik mezelf kan zijn. En door een minor in computer science wist ik al het een en ander van programmeren.”

Doe-ding

Het IT-traineeship van Conclusion biedt Björn wat hij noemt ‘een compleet plaatje’: veel leren en dat meteen toepassen in de praktijk. “Er was eerst een bootcamp van een week of zeven. Daarin leer je de basisprincipes van de drie Conclusion-bedrijven die meedoen aan de stage: Conclusion Xforce, Conclusion Virtual Sciences en First8. In totaal waren het een stuk of tien onderwerpen. Bij Conclusion Xforce ging het bijvoorbeeld over containerplatforms. Er komt veel op je af en je krijgt allerlei opdrachten. IT is echt een doe-ding, het blijft je beter bij als je het hebt gebruikt. Het leuke was ook dat we als trainees werden aangemoedigd om met elkaar in discussie te gaan over hoe je dingen het aanpakt.”   

Op z’n gemak

Tijdens de bootcamp voelde Björn zich op zijn gemak in de groep van zo’n tien trainees. “Heel verschillende types, maar allemaal mensen met wie ik het goed kon vinden. Na zeven weken waren we echt collega’s geworden en voelden we ons onderdeel van Conclusion.” Ook met de trainers ontstond een goede band. “Het maakte niet uit voor welk Conclusion-bedrijf ze werkten, ze waren allemaal heel benaderbaar en totaal niet hiërarchisch. Ze praatten met ons zoals ze met elkaar praatten, erg prettig.”

Interessante eerste stageplek

Na de bootcamp volgen er drie stages van elk zes maanden: bij Conclusion Xforce, Virtual Sciences en First8. Björn is inmiddels gestart met zijn eerste stage. Voor hem is die bij First8, de club van Java-specialisten binnen Conclusion. “Ik zit fulltime op een First8-project bij de Belastingdienst, waar we een verandering in de Europese regelgeving voor de omzetbelasting doorvoeren. Tijdens mijn minor heb ik met Python geprogrammeerd. Java is heel anders omdat het een gecompileerde taal is in plaats van een geïnterpreteerde.” Zijn team bij de Belastingdienst zorgt dat Björn zich thuis voelt en veel leert. “Ik mag bijvoorbeeld ook mee naar meetings die misschien nog te hoog gegrepen zijn voor mij. Daar steek ik veel van op. En heel leuk is dat er nog een trainee in mijn team zit, toevallig ook mijn maatje tijdens de bootcamp.”

Kritisch nadenken

Het traineeship is tot nu toe precies zoals Björn had gedacht. “Ik leer veel over allerlei technieken en hoe ik die toepas en heb het erg naar mijn zin bij de Belastingdienst. In het begin wordt er als trainee nog niet zoveel van je verwacht, maar er komt een moment dat je moet opleveren. Dat komt goed, als je maar leergierig bent. Ik heb misschien nog niet zo veel IT-kennis, maar vanuit mijn achtergrond kan ik kritisch over problemen nadenken en ze analyseren. Ook goede soft skills helpen.”

Ik heb ontdekt hoe goed het me bevalt om in een team te werken.

Björn

Grootste les

Het belangrijkste wat Björn tijdens het traineeship bij Conclusion heeft geleerd, staat overigens helemaal los van IT. “In een laboratorium ben je erg op jezelf en er zijn in je werk weinig raakvlakken met andere onderzoekers. Mijn grootste les is dat ik heb ontdekt hoe goed het me bevalt om in een team te werken.” Een voorkeur voor een bepaalde IT-richting heeft hij nog niet. “Ik sta open voor alles, daar gaat deze traineeship over voor mij.” 

Wil jij werken bij hét grootste specialistische kennishuis in Nederland?

Meer weten?

Over onsOnze expertisesContainerisatieOnze vacatures