Jitse en Jeroen behoren tot de eerste Kubestronauten van Nederland

Jitse Klomp en Jeroen van de Lockand behoren tot de allereerste Kubestronauten van Nederland. Een eretitel waarmee hun grote kennis van Kubernetes wordt onderstreept. “Het is een mooie bevestiging van de cloud-native-expertise die we bij Conclusion Xforce in huis hebben”, vertelt CTO Jitse trots. 

13 mei 2024   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Logo Kubestronaut

Validering van Kubernetes-kennis

Tijdens KubeCon Europe 2024 in Parijs werd het Kubestronaut-programma aangekondigd. Al in de trein terug inventariseerden de Conclusion Xforce-collega’s wat er nodig was om de bijzondere titel te mogen dragen. Ze begonnen meteen met de voorbereidingen. “Het bleek dat wij een groot deel van de benodigde certificeringen al op zak hebben”, vertelt Jeroen. “Dat betekende dat we nog twee examens moesten doen.” Jitse ziet het dan ook als een validering van de bestaande Kubernetes-kennis en -ervaring die Conclusion Xforce in huis heeft. “Het voelt goed dat daar nu een titel op geplakt is. En ook om tot de eerste Kubestronauten van Nederland te behoren. Ik zie het als een positieve competitie.”

De titel Kubestronaut laat zien hoeveel kennis van Kubernetes wij in huis hebben bij Conclusion Xforce

Jitse

Actief bijdragen aan de cloud-native community

Jitse en Jeroen hopen dat er snel meerdere collega’s van Conclusion Xforce volgen. “Ik weet dat een aantal collega’s binnenkort opgaat voor de examens en een goede kans heeft om de titel Kubestronaut te behalen”, zegt Jitse trots. “Het is voor ons ook een mooie aanjager om een actievere rol te spelen in de cloud-native community. Vanuit CNCF wordt er flink geïnvesteerd in het opbouwen van die community. Voorheen vooral met mensen die code schreven. Inmiddels zien ze ook het grote landschap van experts die de technologie gebruiken en er goed thuis in zijn, maar die niet per sé code schrijven om Kubernetes te maken. Dat is een mooie beweging. Kubernetes wordt steeds volwassener en breder georiënteerd."

Op het hoogste niveau werken met Kubernetes

“Het is gaaf om onze namen tussen de lijst met andere IT-experts van over de hele wereld te zien”, zegt Jeroen. Als symbool voor al het werk dat de Conclusion Xforce-collega’s in de Kubernetes-certificeringen hebben gestoken en als erkenning voor hun titel, zijn er speciale Kubestronaut-jassen onderweg naar Nieuwegein. “Als ik hem straks heb, loop ik alleen nog maar in die jas rond. Tot op het irritante af”, zegt Jitse met een dikke knipoog. Jeroen: “Naast die jas krijg je als Kubestronaut ook een badge waarmee je je expertise kunt laten zien - en een grotere rol in de community. Dat sluit mooi aan op de beweging die Conclusion Xforce daarin wil maken.” Jitse ontving al een e-mail van CNCF met de vraag of hij mee wil denken over vervolgcertificeringen. De twee concluderen: “Dat Conclusion Xforce Kubestronauten in huis heeft, toont aan dat wij op het hoogste niveau werken met Kubernetes!”

Op zoek naar een fijne werkplek?

Mark Luursema

Mark Luursema

Directeur