‘Het voelt alsof ik altijd op vakantie ben’

INSIDE XFORCE | Met op de achtergrond een weids water werkt Mark Dudock aan het creëren van continuïteit op de afdeling Projects & Services van Conclusion Xforce. Wonend op een zeilschip kan hij ieder moment het ruime sop kiezen. “Maar ik zit hier goed, hoor”, stelt hij ons meteen gerust.

4 juli 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Mark Dudock

Beginnen met de baseline

Mark begon eind vorig jaar als Account Manager Projects & Services. Dit jaar hebben hij en de collega’s uit zijn team als doel om Dynatrace te borgen binnen de dienstverlening van Conclusion Xforce. “Dat is een cloudapplicatie die zich met name richt op ketenmonitoring”, legt Mark uit. “Op het moment dat je Dynatrace implementeert, wordt er een baseline gecreëerd in het systeem van hoe de omgeving op dat moment werkt. Die baseline wordt bewaakt en bij een verandering komt er automatisch een trigger. Vanuit de gebruiker zit daar geen programmeer- en configuratiewerk aan vast. Het hele proces wordt bewaakt, van infrastructuur tot user experience."

Anticiperen op een haperende button

Het mag duidelijk zijn dat het Mark weinig moeite kost in zijn commerciële rol te schieten. Hij weet in heldere taal uit te leggen wat Dynatrace doet, maar wat heb je daar nu aan in de praktijk? “Online shopping is een mooi voorbeeld. Als webshop wil je 24/7 volledig operationeel zijn. Stel je voor dat mensen na een aankoop niet kunnen uitchecken door een technisch probleem. Dan gaan ze naar de concurrent. Met Dynatrace monitor je de volledige keten en ben je dus preventief bezig. Als er een verandering in de baseline zichtbaar is, kun je voorspellen dat die uitcheckknop het niet gaat doen en daarop anticiperen. Zo voorkom je omzetverlies.” Dat Mark en zijn team de meerwaarde van Dynatrace goed over de bühne weten te brengen, blijkt wel uit het groeiende aantal klanten waarvoor ze de applicatie implementeren.

Altijd op vakantie

Genoeg over Dynatrace, laten we het over Mark hebben. Zijn woonsituatie is niet bepaald alledaags. “Ik ben een zeiler in hart en nieren en woon nu ruim een jaar op een elf meter lang zeilschip in Medemblik. Iedere ochtend ervaar ik bij het opstaan meteen een gevoel van ongekende vrijheid. Alsof ik altijd op vakantie ben.” Dat komt dan goed uit, want voor zijn werk bij Conclusion Xforce moet Mark nogal eens vroeg zijn bed uit. “Voor zessen sta ik op, zodat ik voor zevenen in de auto zit, op weg naar een afspraak of richting kantoor. Zo vermijd ik de files.” Of het dan alsnog als vakantie voelt? “Ja hoor, dat is een kwestie van de knop omzetten.”

Iets te veel scoringsdrift

De laatste tien jaar van zijn carrière werkte Mark als Service Account Manager. “Ik kwam op een punt in mijn leven dat ik over dingen begon na te denken. Ja, zo oud ben ik inmiddels”, zegt hij met een lach. “Bij mijn vorige werkgever had ik een hele mooie tijd, maar de werkdruk was gigantisch hoog. Het ging alleen nog maar over scoren en targets halen. Dat hield ik niet meer vol. Conclusion Xforce is gelukkig een compleet andere organisatie. Ik functioneer nu in een hecht team dat nauw samenwerkt. Ik werk nog steeds hard, maar voel me hier veel beter op mijn plek.”

Vrijmibo-de-luxe

Vorig jaar begon Mark met solozeilen. “De rust, de ruimte en zelfs de eenzaamheid is prachtig. Tijdens het zeilen sta je aan, moet je continu alert blijven. Dat is supergaaf. Ik merk dat ik het een heerlijke confrontatie met mezelf vind.” Valt het zeilen wel te combineren met zijn werk? “Ik werk veertig uur per week en gelukkig biedt Conclusion Xforce ook de mogelijkheid tot thuiswerken. Als het weer en mijn agenda het toelaten, zeil ik op donderdagmiddag richting Texel, Terschelling of Vlieland. Op vrijdag werk ik dan aan boord. Zodra ik mijn laptop dichtklap, ga ik rustig in de kuip van mijn zeilschip zitten, trek ik een biertje open of schenk ik een mooi glas wijn in en geniet ik van de rust en vrijheid.” Zo, dat is nog eens een vrijmibo.

De rust, de ruimte en zelfs de eenzaamheid is prachtig. Tijdens het zeilen sta je aan, moet je continu alert blijven.

Mark

Werken in Silicon Valley

De ambitie om ooit een verre soloreis te maken is er. Ooit, dan. Want momenteel is Mark druk bezig met het refitten van het schip dat hij in 2020 kocht. “Binnen is het nu klaar en in de winter wordt de buitenkant aangepakt. Als Account Manager kan ik niet zomaar maanden van huis zijn, het directe en fysieke contact met klanten en collega’s is veel te belangrijk.” Gelukkig zag Mark al het nodige van de wereld, ook voor zijn werk. “Ik begon mijn carrière bij een Amerikaanse halfgeleiderleverancier en zat toen veel in Silicon Valley.”

Op een gezamenlijke reis

Mark heeft een technische achtergrond en is projectmatig sterk. “Mensen zeggen dat ik vertrouwd overkom en worden rustig van mij”, stipt hij kwaliteiten van zichzelf aan. “Die eigenschappen combineer ik in mijn rol als Account Manager. Ik probeer de klant op een normale manier mee te nemen in onze gezamenlijke reis en het vertrouwen in mij en Conclusion Xforce te geven.” Ja, gaat het toch weer over die reis. Die hij nu steeds weer met veel plezier inzet, samen met klanten en collega’s - en die hem ooit naar verre oorden zal brengen. Ooit, dan.

Meer over onze collega's

Een uniek inkijkje in het professionele en persoonlijke leven
Marco Stougie
Mark Dudock
Henk den Hartog
Marcel Lans