Henk bezocht de Red Hat Summit 2023: ‘Alles was great en marvelous’

Nieuwe werelden ontdekken, Henk den Hartog krijgt er telkens weer een kick van. In zijn inmiddels alweer tien jaar bij Conclusion Xforce was hij eerst actief in een rol als consultant, maar duikt hij nu dieper in de techniek. Een letterlijk nieuwe wereld opende zich onlangs voor Henk op de Red Hat Summit 2023 in Boston, Amerika. “We kwamen vol inspiratie en kennis weer terug.”

1 augustus 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Afbeelding Henk den Hartog

De enige constante is verandering

Nieuwe dingen leren en daarmee iets nieuws neerzetten, Henk doet het met liefde. Dat hij niet terugdeinst voor verandering komt hem goed van pas in zijn rol als Red Hat Certified Architect en Linux-specialist bij Conclusion Xforce. “Nieuwe technieken omarmen is een vereiste voor een goede techneut”, vertelt hij. “Ik heb écht van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

‘Die handige jongen’

De liefde voor techniek zat er bij de nu 43-jarige Henk al vroeg in. “Dat begon op de basisschool. Ik had een leraar die handig was met computers en die me uitdaagde aan de slag te gaan op de Macintosh die we op school hadden staan.” Wie hem ook stimuleerde, was zijn vijf jaar oudere neef uit Ede, die daar een IT-studie volgde. Als zijn neef bij Henk in Amsterdam kwam logeren, sleutelden ze samen aan pc’s. “Al snel was ik die handige jongen die mensen uit de buurt hielp met hun computer”, lacht Henk. “In die tijd ontwikkelde ik ook menuutjes om applicaties mee op te starten, om het wat simpeler te maken voor de gebruikers. Toen ik voor mijn studiekeuze stond, twijfelde ik tussen de Hogere Hotelschool en de IT. Het werd laatstgenoemde, maar koken doe ik nog altijd graag.”

Al snel was ik die handige jongen die mensen uit de buurt hielp met hun computer.

Henk

Stuk voor stuk specialisten

“Oorspronkelijk kom ik uit de infra-hoek en werk ik veel met Red Hat-producten”, vertelt Henk. “De laatste tijd ben ik bezig met OpenShift en containerisatie. Ik regel het standaardbeheer voor OpenShift-platformen voor klanten van Conclusion Xforce.” Henks werkdagen beginnen altijd met een daily scrum, maar daarna is het diversiteit wat de klok slaat: “Samen met ontwikkelaars uitbreidingen op het cluster onderzoeken als Service Mesh of de mogelijkheid voor een centrale image repository, een cluster redesignen en installeren op basis van GitOps, eerstelijns support verlenen, noem het maar op. Waar ik voorheen een meer aansturende rol had, ben ik momenteel vooral uitvoerend bezig en dat bevalt me prima. Ik wil hands-on ervaring opdoen, voordat ik weer meer de rol van consultant aanneem. Zodat ik écht weet waar ik het over heb. Dat is ook waar Conclusion Xforce voor staat: we zijn allemaal specialisten, die-hard nerds.” Om daar met een glimlach aan toe te voegen: “Daar pas ik goed tussen. Al ben ik tegelijkertijd communicatief vaardig.”

We zijn allemaal specialisten, die-hard nerds. Om daar met een glimlach aan toe te voegen: Daar pas ik goed tussen.

Henk

Verre van een nummer

Henk is al tien jaar trouw aan Conclusion Xforce. Vooral ook omdat detachering het voor hem mogelijk maakt regelmatig bij een nieuwe klant aan de slag te gaan. “Het blijft leuk om op zijn tijd wat anders te mogen doen, mezelf weer uit te dagen en te vernieuwen.” Toen Henk binnenstapte bij Xforce, was net bekend dat ze werden overgenomen door Conclusion. “Destijds werd benadrukt dat de verschillende werkmaatschappijen van Conclusion hun eigen identiteit behouden en die woorden worden tot op de dag van vandaag waargemaakt. Ik voel me hier verre van een nummer en de interne lijntjes zijn kort, dat waardeer ik.”

Red Hat Summit 2023

Het lijntje tussen Henk en zijn collega’s werd onlangs tijdelijk een heel stuk langer: samen met zes Conclusion Xforce-collega’s vloog hij naar Boston voor de Red Hat Summit 2023. Om zich daar onder te dompelen in alles wat Red Hat is. “We bezochten heel wat keynotes over nieuwe features. Superinteressant en lekker Amerikaans: alles was ‘great’, ‘wonderful’ en 'marvelous'. Ook waren er kleinschalige sessies waarin we op een specifieke techniek ingingen. Lekker hands-on, met je laptop voor je neus.” Als kers op de taart voor Henk, was er dit jaar ook een OpenShift Commons Gathering, over het product waar hij momenteel veel mee werkt.

Blinkend Boston

Na de volle Summit-dagen was er voor Henk en zijn collega’s gelukkig ook ruimte voor ontspanning. “Zo zijn we een dag meegenomen door Red Hat Benelux en werden we door Microsoft uitgenodigd voor een drankje.” Op de laatste dag vloog het Conclusion Xforce-team aan het begin van de avond terug en was er overdag tijd om de stad te verkennen. “Prachtig”, vat Henk het kernachtig samen. “Zelf woon ik in Amsterdam, waar alles onder de duivenpoep zit, haha. In Boston blonken de gebouwen, waren de perkjes en parken keurig bijgehouden en waren de straten superschoon.” Vol nieuwe kennis en inspiratie landden Henk en zijn collega’s weer op Nederlandse bodem. Middels een kennissessie delen ze hun opgedane kennis met zo veel mogelijk Xforce-collega’s.

Hondenleven

Zijn gezin - vrouw Priscilla, zoon David en dochter Elsa - waren blij dat Henk weer terug was. Onlangs kwam er een nieuw gezinslid bij in de vorm van een labradorpup. “Dat kost een hoop tijd en energie, maar we konden het niet laten”, zegt Henk. “Hiervoor hadden we altijd honden uit een asiel, maar het lijkt me prachtig om samen met de kinderen een pup op te voeden.” En ook al heeft Henk een slechte knie, dat weerhoudt hem er niet van om veel te wandelen met de hond, jaarlijks met het gezin te gaan skiën en veel tijd op zijn fiets door te brengen. Met een knipoog: “Tijdens mijn werk zit ik al genoeg op mijn kont.” Zo blijft Henk nieuwsgierig, nieuwe technieken onder de knie krijgen en nieuwe werelden ontdekken.

Meer over onze collega's

Een uniek inkijkje in het professionele en persoonlijke leven
Marco Stougie
Mark Dudock
Henk den Hartog
Marcel Lans