Deze interessante ontwikkelingen zagen onze AWS Solution Architects tijdens AWS re:Invent 2023

“Groots georganiseerd”, vat Sean Murray AWS re:Invent 2023 kernachtig samen. Met zijn Conclusion Xforce-collega’s Frederique Retsema, Laurens Ghijsen en Bert Klop deden ze tijdens de conventie voor cloud-experts bergen waardevolle AWS-kennis op. Een terugblik op vijf intensieve dagen en een hartelijke uitnodiging voor de AWS kennissessie die het viertal geeft op dinsdag 16 januari (zie onderaan dit artikel).

9 januari 2024   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Blog AWS II

Kennis opdoen op het hoogste niveau

Vijf dagen vol Keynotes, inspiratiesessies en Chalk Talks heeft het viertal van Conclusion Xforce achter de rug. “Vrij intensief”, zegt Sean met gevoel voor understatement. “Aanpoten”, noemt Frederique het. “Je sjeest van sessie naar sessie en eet je lunch lopend. Ook qua kennisniveau is het topsport.” Als ervaren AWS Solution Architects kozen de vier collega’s dan ook voor de meest uitdagende sessies. Sean: “Na zo’n lange dag, waarop vaak wel zes verschillende onderwerpen de revue passeerden, is het een kwestie van alle aantekeningen ordenen en kijken wat voor welke klanten en collega’s interessant is.”

Het netwerkprincipe opnieuw uitgevonden

Op het gebied van intent-based networking zag Sean een hoop interessants voorbijkomen op AWS re:Invent 2023. “AWS is bezig met SuperCluster 2. Het netwerkprincipe dat ze hanteren, hebben ze volledig opnieuw uitgevonden. Een kans die je niet ieder jaar krijgt.” Wat maakt het zo bijzonder? “Je kunt op datacenterniveau switches en routers configureren. Zo’n datacenter bevat mogelijk honderden switches en routers, dus tel uit je winst. Als netwerk-geek ga ik daar behoorlijk van kwijlen.”

Amazon lanceerde interessante AI-tools voor iedereen die gebruikmaakt van AWS

Sean

Betrouwbaarder Kafka-cluster

Frederique bezocht meerdere exclusieve Chalk Talks, waarbij de AWS-experts in een kleine groep bij elkaar kwamen om diep in de materie te duiken. “Zo was ik bij een Chalk Talk over Amazon MSK voor Managed Kafka. Daar werd uitgelegd welke lagen van least privilege (PoLP) je toe kunt passen, erg interessant. Een van mijn take-outs: als je een schema binnen Kafka op de verkeerde manier aanpast, ondervinden al je afnemers daar hinder van. Door dit als een security layer te zien, kun je dat risico met AWS Glue van tevoren afvangen. Dat maakt de betrouwbaarheid van je Kafka-cluster veel groter.” Tijdens dit soort sessies spraken de AWS-experts van Conclusion Xforce met experts van andere bedrijven en een-op-een met de techneuten van AWS. “Interessant om te horen wat hun visie is en waar zij tegenaan lopen”, zegt Frederique enthousiast. 

AI-chatbot Amazon Q

Een belangrijk topic tijdens AWS re:Invent 2023 was, hoe kan het ook anders, AI. “Amazon lanceerde interessante AI-tools voor iedereen die gebruikmaakt van AWS”, vertelt Sean. “Ze wisten AI op deze manier relevant en tastbaar te maken, dat vond ik knap.” Frederique vult aan: “Met ingang van AWS re:Invent 2023 ging ook de nieuwe service Amazon Q live, hun AI-chatbot die je binnen alle user interfaces kunt gebruiken. Onze AWS-kennis gebundeld met die van Q vormt een krachtige combinatie.”

Kom naar de kennissessie op 16 januari

Alle opgedane kennis delen de AWS-specialisten van Conclusion Xforce met klanten, collega’s en andere geïnteresseerden tijdens een kennissessie op dinsdag 16 januari. Frederique: “Iedereen is van harte uitgenodigd! Sean, Bert, Laurens en ik geven alle vier een sessie van een half uur. Bij mij zal de nadruk op Managed Kafka liggen.” Sean: “En bij mij op networking. Plus andere waardevolle inzichten die we de bezoekers niet willen onthouden.”

Meer weten?

Onze collega'sNieuws & blogsOnze expertisesOver ons

Op zoek naar een fijne werkplek?

Mark Luursema

Mark Luursema

Directeur