Containerplatform helpt business beter en sneller te bedienen

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Red Hat en verscheen online via Computable.nl op 5 juli 2021.

Bij een digitale transformatie is het beter als ontwikkelteams zich richten op meerwaarde voor de business, in plaats van op techniek. Dat zeggen Conclusion Xforce-consultants Dunja Versluis en Jitse Klomp. Enterprise containerplatforms zoals Red Hat OpenShift maken het ontwikkelen en beheren van applicaties sneller, efficiënter en flexibeler. Ontwikkelaars hoeven zelf het wiel niet uit te vinden en kunnen zich focussen op waar het écht om gaat: de business.

6 juli 2021   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

schiphol

Ontwikkelteams gebruiken vaak elk hun eigen tools, platforms en methodes voor de bouw en het lifecyclemanagement van applicaties. Zeker in een grote organisatie kan dat tot een enorme wildgroei leiden, die zich moeilijk laat controleren. Bovendien gaat er kostbare tijd verloren in het ontwikkelproces. Klomp: “Ontwikkelaars moeten bijvoorbeeld eerst systemen, netwerkconnectiviteit en resources aanvragen en langs security voor ze aan de slag kunnen. Dat kan soms maanden duren. Tegen de tijd dat ze een applicatie in productie hebben, lopen ze alweer achter. Bijvoorbeeld met patches.” 

De teams maken bovendien geen gebruik van elkaars kennis en ervaring, de kruisbestuiving ontbreekt. Ook dat komt de kwaliteit, snelheid en efficiëntie van het ontwikkelen meestal niet ten goede. 

Containerplatform met standaard bouwblokken

Versluis en Klomp bepleiten een andere aanpak. Daarbij werkt een organisatie vanuit businessteams, die van a tot z verantwoordelijk zijn voor een stukje software. Op z’n DevOps dus: van ontwikkeling tot en met beheer. Een overkoepelend team stelt via de cloud platformservices beschikbaar die alle benodigde functionaliteit bieden. Deze services zijn opgebouwd uit flexibele standaard bouwblokken die aan alle eisen van de organisatie voldoen.  

Versluis: “Op die manier verliezen de teams geen kostbare tijd aan het zelf ontwikkelen en beheren van tools en hoeven ze geen eigen platform op te tuigen. Ze vullen een formuliertje in, draaien wat code en kunnen binnen een dag met bouwen beginnen, zonder zich druk te hoeven maken over compliance op het gebied van bijvoorbeeld security of licenties. Dat geeft ze de ruimte om hun aandacht te richten op de behoeften van de business en hoe ze daar het beste aan voldoen.”

Visie op inzet containerplatforms

Momenteel zijn Versluis en Klomp vanuit Conclusion Xforce betrokken bij de inzet van een containerplatform bij een grote organisatie die volop in transitie is. Versluis heeft daarbij een dubbelrol. Aan de ene kant helpt ze processen vorm te geven en is ze scrummaster, aan de andere kant werkt ze als engineer mee aan het realiseren van de standaard bouwblokken. Klomp is eveneens engineer. Hij was vanuit Conclusion Xforce betrokken bij vergelijkbare transformatieprojecten op kleinere schaal bij andere bedrijven. Vanuit die ervaring helpt hij invulling te geven aan de visie rond containerplatforms: hoe ga je daar als bedrijf het beste mee om? 

OpenShift als basis

In het transitieproject waar Klomp en Versluis op dit moment aan mee werken, is gekozen voor het Red Hat OpenShift containerplatform als basis voor de platformservices die aan de ontwikkelteams worden geboden. Het gebruik van OpenShift wordt gecombineerd met Red Hat AMQ als messagingplatform en Microsoft Azure DevOps als tool voor lifecyclemanagement en voor continuous integration en continuous development (CI/CD). 

Klomp: “Een van de grote voordelen van Red Hat OpenShift als platform binnen een digitale transformatie is dat het nauwelijk verschil maakt of je code ontwikkelt voor de public cloud of on-prem. Het gebruik van dit soort standaard technologie neemt ook veel overhead en maatwerk weg bij het beheer.” Deze voordelen gelden zowel voor de ontwikkelteams als voor het team dat de platformservices biedt, aldus Klomp. Binnen OpenShift kan het platformteam bovendien de integratie van bouwblokken meteen meenemen. Klomp: “Er is maar een beperkte set aan combinaties nodig, die je op voorhand kunt herkennen.” Al met al is het zo mogelijk om met een handjevol mensen in het platformteam enkele tientallen ontwikkelteams te ondersteunen.

Containerplatform vraagt cultuuromslag

Ontwikkelen met behulp van een containerplatform vraagt echter meer dan nieuwe technologie en een nieuwe invulling van de IT-organisatie. Versluis: “Er is ook een cultuuromslag nodig. Het is belangrijk dat ontwikkelteams hun eigen tools en methodes durven loslaten en vertrouwen op de expertise van het platformteam. Daar wordt bekeken wat ze nodig hebben. De meeste teams hebben dezelfde behoeften, die verschillen niet veel. Dat weten ze alleen niet van elkaar omdat er onderling vaak weinig overleg is.” 

Om zo’n cultuuromslag te bewerkstelligen, is het nodig goodwill te kweken bij de ontwikkelteams, zegt Versluis. “Als platformteam moet je laten zien dat je weet waar je over praat en dat je kwaliteit levert. Dus in gesprek gaan, goed luisteren naar wat de ontwikkelteams willen en hun behoeften vertalen in goede en stabiele technologische oplossingen. Dat kan het beste agile gebeuren: dus in gesprek blijven en de platformservices steeds verder verbeteren. En natuurlijk is ook de steun van het topmanagement onontbeerlijk. Zo kom je samen door de digitale transformatie.” Klomp adviseert tot slot: “Zorg dat je fundament goed is en zet de standaardisatie waarvoor je hebt gekozen binnen het platformteam door. Maak dus ook daar gebruik van je eigen standaard bouwblokken. Dat schept eveneens vertrouwen.”

Schiphol: nieuwe generatie platformservices

Bij Schiphol zijn ze op dit moment druk bezig om gestandaardiseerde platformservices te ontwikkelen, als onderdeel van een strategisch initiatief. “We willen meer services leveren, ‘higher in the stack’, en een nieuwe generatie Platform-as-a-Service catalogus neerzetten. Zo willen we onze productteams in staat stellen zich meer op bedrijfswaarde te richten, door vaker nieuwe functionaliteit uit te rollen”, zegt Gerrit Elshout. Hij is onder andere Product Owner Platform Team bij Schiphol. Dit team werkt aan de realisatie van een schaalbaar, betrouwbaar, veilig en kostenefficiënt services platform. Conclusion Xforce ondersteunt het team.

 “Dat doen ze zowel met resources als met kennis en kunde. Met het OpenShift-platform kan het platformteam de functionaliteit van meerdere services integreren. “Dit vereenvoudigt het ontwikkelen en beheer voor de productteams. Het maakt ook niet uit of ze code voor on premise- of cloudapplicaties ontwikkelen.”

Gerrit Elshout - Product Owner Platform Team bij Schiphol

Download

Lees hier het originele Computable artikel

Meer weten?

Nieuws & blogsOnze casesOver onsOnze expertises

Meer weten over ons of hoe we jou verder kunnen helpen?

Iliass Laghmouchi

Iliass Laghmouchi

Accountmanager