Alex is een bron van Ansible-kennis: ‘Een fantastisch mooi en stabiel Playbook maken, geeft een kick’

Het is de Red Hat Summit Connect in Utrecht. De grote zaal van het Beatrix Theater zit vol. Bijna driehonderd mensen wachten op de Break Out-sessie over Ansible Lightspeed van Alex Bron. Staat de senior consultant van Conclusion Xforce dan peentjes te zweten? “Nee hoor, daar draai ik mijn hand niet voor om. Ik weet welk verhaal ik ga vertellen en dat komt er dan losjes uit.” 

14 maart 2024   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Alex Bron

Nooit een saai moment

Dat Alex stevig in zijn schoenen staat, komt voort uit de bijna 35 jaar IT-ervaring waar hij op kan buigen. “Linux bestaat inmiddels 31 jaar en ik werk er al zo’n dertig jaar mee”, illustreert hij. Saai wordt dat geen moment voor de senior consultant. Net als Linux, vernieuwt ook hij zich steeds. “Als ik de hele tijd hetzelfde zou moeten doen, zou het gaan vervelen. Als je je vasthoudt aan wat je al weet, sta je in de IT zo op een zijspoor.” Dat zal de altijd nieuwsgierige en gedreven Alex niet zomaar overkomen. “Vanuit Conclusion Xforce word je ook gestimuleerd om jezelf te blijven ontwikkelen. Vorig jaar heb ik nog vijf certificaten behaald.”

Stoeien met technieken

De uitdaging om steeds weer nieuwe technieken onder de knie te krijgen, drijft Alex. “Ik stoei graag met nieuwe technieken. Dan duik ik de boeken in en ga ik ermee aan de slag. Daarna deel ik die kennis graag met collega’s.” De beste leermeester, zo ontdekte hij in zijn lange carrière, is het kapot maken van dingen. “Om ze vervolgens weer te repareren. Die tip geef ik ook aan collega’s die zich voorbereiden op een examen. Je kunt allerlei oefeningen uit het boekje doen, maar het meeste leer je door opzettelijk fouten te maken en te kijken of je die kunt oplossen.” Om daar lachend aan toe te voegen: “Je moet niet altijd letterlijk doen wat de meester zegt.”

Nieuwe stijlen leren

Alex’ zoektocht naar vernieuwing uit zich ook in zijn privéleven. “Ik heb een wat afwijkende hobby”, begint hij. “Ik ben organist en speel op een kerkorgel. Daarvoor wil ik telkens nieuwe muziek en nieuwe stijlen in de vingers krijgen. Als je hetzelfde stukje blijft spelen, wordt het sleets. Ook heb ik nog steeds les, omdat ik niet wil stilstaan in mijn ontwikkeling. Dat past sowieso bij mijn leven: je zult mij niet snel op de bank zien hangen na een dag werken. Ik wil nieuwe wegen ontwikkelen.”

Als je je vasthoudt aan wat je al weet, sta je in de IT zo op een zijspoor

Alex

Tot op de milliseconde

In zijn andere hobby blijft Alex bij de tijd, in dit geval zelfs letterlijk. Van zijn vader erfde hij namelijk de liefde voor het klokken maken. “Ik groeide op in een gezin met in de huiskamer zo’n tien klokken en met ieder een eigen klok in de slaapkamer.” En ja, daar leer je volgens Alex vanzelf doorheen slapen. Hij vervolgt: “Mijn vader repareerde ze en ik keek mee. Het klokken maken is echt precisiewerk. Als de slinger maar een fractie scheef hangt, werkt hij niet. Daar moet je goed voor kunnen luisteren.” Ook in dit geval haalt hij de boel graag uit elkaar om de uitdaging van het weer in elkaar zetten op te zoeken. “En dat is geen sinecure, als er een berg tandwielen voor je op tafel ligt”, verzekert hij.

Kick van het automatiseren

Als de werkdag dan weer begint, haalt Alex zijn uitdaging uit automatiseren. “Als ik een fantastisch mooi en stabiel Playbook kan maken wat een groot blok automatiseert, dan is dat kicken”, vertelt hij. Naast consultant is Alex ook Technical Coach en begeleidt hij collega’s vanuit Automation-perspectief. “Ik help collega’s in hun zoektocht naar interessante opleidingen en bereid ze voor op hun examens. Als ze die vervolgens halen, ben ik net zo blij als zijzelf.”

Superspecialist in Ansible

Alex ziet zichzelf als een “superspecialist” op het gebied van de automatiseringstool Ansible. Niet gek dus, dat hij er voor een volle zaal over mag spreken tijdens de Red Hat Summit Connect. In de dagelijkse praktijk zet hij zijn Ansible-skills in voor de Rabobank, de klant waar hij vanuit Conclusion Xforce gedetacheerd is. “Ik werk in de Automation Squad en wij beheren het Ansible Automation Platform.” Daar komt divers werk uit voort, dat op zijn tijd ook flink complex is. Alex geeft een voorbeeld: “Laatst automatiseerden we het configuratiebeheer. Dat zorgt ervoor dat computers zichzelf in de gaten kunnen houden en op verzoek vrij complexe operaties kunnen draaien. Zo’n Playbook dat we daarvoor schrijven, kan zomaar dagelijks tegen tienduizend computers aan draaien.” Naast zijn werk voor de Rabobank, bezoekt Alex ook andere klanten van Conclusion Xforce om te vertellen over het Automation-platform. “Stel mij een vraag over een technisch complex onderwerp en ik kan het begrijpelijk uitleggen”, verklaart hij waarom hij een welkome gast aan vergadertafels is.

Conclusion Xforce als thuisbasis

Als hij op kantoor is bij Conclusion Xforce, voelt Alex zich op zijn plek. “Ik ben hier in 2016 begonnen en heb geen dag spijt gehad van mijn keuze”, vertelt hij enthousiast. “Het is fijn om met zoveel vakspecialisten bij elkaar te zijn. Als Technical Coach organiseer ik iedere twee weken een kantoordag waarop we samenkomen. We werken dan aan onze eigen klantopdracht, maar hebben de mogelijkheid om kennis uit te wisselen, samen te lunchen, een beetje te kletsen en te darten. Op zo’n dag leren we ontzettend veel van elkaar én maken we een hoop lol; de perfecte combinatie als je het mij vraagt.”

Meer over onze collega's

Een uniek inkijkje in het professionele en persoonlijke leven
Henk den Hartog
Foto Mark Dudock
Marco Stougie
Jitse Klomp
Marcel Lans