Gemakkelijk én geniaal: waarom Cohesive met Dynatrace kiest voor best-in-class monitoring van IT-systemen

Bentley Systems ontwikkelt software voor infrastructuur-professionals. Cohesive is hun business brand; de vlag waaronder productonafhankelijke diensten en oplossingen geleverd worden op het gebied van digital engineering, enterprise asset management, asset delivery en asset service performance optimalisatie.

De hosting van deze oplossingen wordt steeds belangrijker, omdat veel bedrijven 24/7 in de lucht moeten blijven met een optimale beschikbaarheid, security en performance van hun systemen. Omdat alleen goede monitoring niet meer voldoende is voor complexe IT-systemen, ging Cohesive op zoek naar een best-in-class observability- en security-platform.

Klant

Cohesive Group

Markt

Reizigersvervoer

Publicatiedatum

13 juli 2023

cohesive klantcase

Cohesive kende Conclusion Xforce al van een eerder project, en wist dat ze ook op het gebied van monitoring en observability een echt kennishuis zijn. De kennismaking met vlaggenschip Dynatrace inspireerde Cohesive direct om een Proof of Concept te starten met dit uitgebreide en AI-gedreven observability-platform. En te testen met een aantal usecases, die geheel binnen de omgeving van Cohesive zelf uitgevoerd zouden worden.

Proof of Concept Dynatrace

Richard Noppert, verantwoordelijk voor de managed services van Cohesive in Nederland, licht toe: “Wij zijn reseller van IBM met een product dat onderhoudsprocessen ondersteunt van bedrijven die met name in de transportsector zitten. Hierbij kun je denken aan het managen en beheer van treinonderhoud. Deze IBM-oplossing was nog gebaseerd op een traditionele service-oriented architecture. Maar na de overname van het bedrijf Red Hat door IBM, werden wij geconfronteerd met compleet nieuwe technologieën zoals Kubernetes en Red Hat OpenShift. We wilden graag weten of Dynatrace in staat was om ook binnen dit soort IT-omgevingen inzicht te geven in zaken als beschikbaarheid, capaciteit en performance. Daarnaast zochten we naar een manier om transacties van eindgebruikers te kunnen volgen.”

Na de overname van het bedrijf Red Hat door IBM, werden wij geconfronteerd met compleet nieuwe technologieën.

Richard Noppert, Principal Consultant, Cohesive Group

Snelle installatie en configuratie

Bij aanvang van de PoC was de snelle installatie en configuratie van Dynatrace een onverwacht genoegen. Richard Noppert: ”De meeste software vereist nogal wat werk voordat je überhaupt in staat bent om het te gebruiken. Bij Dynatrace was dat letterlijk een kwestie van minuten, in plaats van installeren en dagenlang configureren.

Volledig inzicht in acties, transacties en foutmeldingen

De usecases die volgden, verliepen soepel en voorspoedig, waarbij Cohesive positief verrast was door de rijkdom aan informatie die Dynatrace verzamelt en levert. De observability-software is namelijk in staat om zelf verbanden te leggen tussen verschillende componenten binnen het IT-landschap, zoals applicatieservers, database- en webservers. Richard Noppert: “Wanneer de eindgebruiker meldt dat er geen transacties uitgevoerd kunnen worden, zien wij direct in Dynatrace dat dit bijvoorbeeld aan een probleem met een van de databases ligt.”

Ook transacties zelf worden nauw gevolgd met Real User Monitoring. Fouten waar eindgebruikers tegenaan lopen, hoeven niet meer volledig gereproduceerd te worden. Dynatrace kan de transactie nakijken en volledig analyseren. Overigens zijn de logfiles – bestanden waarin alle foutmeldingen, acties en alle uitgevoerde transacties geregistreerd staan, direct inzichtelijk via het dashboard van Dynatrace.

Dynatrace is in staat om security vulnerabilities op te sporen en geeft aan waar een achterdeur, dan wel een voordeur, openstaat.

Richard Noppert, Principal Consultant, Cohesive Group

Security en performance

Als bedrijf wil je niet negatief in het nieuws komen, omdat gevoelige gegevens op straat liggen of in handen zijn van verkeerde personen. Dynatrace is in staat om security vulnerabilities op te sporen en geeft aan waar een achterdeur, dan wel een voordeur, openstaat. Ook als het om performance gaat, neemt Dynatrace werk uit handen omdat er geen thresholds meer geconfigureerd hoeven te worden. Dynatrace meet namelijk zelf hoe snel een transactie gemiddeld uitgevoerd wordt, en waarschuwt direct wanneer een afwijking op dit gemiddelde wordt geregistreerd.

Dynatrace: de standaard binnen de dienstverlening van Cohesive

De succesvolle afronding van de PoC heeft ervoor gezorgd dat Dynatrace inmiddels de standaard binnen de dienstverlening van Cohesive is geworden als het gaat om observability. Waarbij de toegevoegde waarde van Dynatrace voor business en IT ‘m vooral zit in de total cost of ownership; alles is inzichtelijk via één enkel dashboard, wat enorm veel tijd - en dus kosten - scheelt. Ook bewaakt het systeem proactief SLA’s en informeert tijdig hoeveel ruimte er nog is binnen de afspraken die gemaakt zijn. Omdat ook klanten toegang hebben tot het dashboard, zijn de lopende SLA’s inzichtelijk voor alle partijen.

Je kunt alles vanuit één en dezelfde oplossing beheren en bewaken.

Richard Noppert, Principal Consultant, Cohesive Group

Samenwerking Cohesive en Conclusion Xforce

Richard Noppert ervaart de samenwerking met Conclusion Xforce als heel erg goed. Hij houdt van de pragmatische aanpak, die makkelijk en toegankelijk overkomt. De Proof of Concept is op basis van vertrouwen uitgevoerd, waarbij vooraf niet gezwaaid werd met dikke contracten die afgesloten moesten worden, of een vooraf bepaalde afnameverplichting na een succesvolle afronding van de PoC. Dit vertrouwen klinkt ook door in het contact dat Cohesive momenteel heeft met andere bedrijven binnen Conclusion. Richard Noppert: “. Ik ervaar in dit traject ook weer dezelfde mindset, de positieve en pragmatische manier waarop Conclusion Xforce ons benadert.”

Reizigersvervoer

Conclusion in het reizigersvervoer

Reizigersvervoer is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in het reizigersvervoer?

Meer weten over dit project óf wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Foto Mark Dudock

Mark Dudock

Accountmanager Projecten & Services
mark.dudock@conclusionxforce.nl