Verrassen, dát is mijn manier

Business consultants die hun werk net even anders aanpakken. Tjerk Potma is er het ideale voorbeeld van. Met zijn focus op changemanagement heeft hij ondertussen al zo’n 10 projecten vanuit Conclusion Consulting bij klanten afgerond. Allemaal op zijn eigen manier.

11 juli 2022   |   Blog   |   Door: Werken bij Conclusion

Deel

Consultant Tjerk aan het werk bij Conclusion

Tjerk is geen typische consultant die precies volgens het boekje zijn functie uitvoert. “Ik verras mijn klanten door deels een andere dienstverlening te leveren dan ze überhaupt verwachten. Dat is mijn werkwijze.”

Een functie met inhoud

Tjerk is continu bezig met strategische adviezen uitbrengen en realiseren tijdens zijn projecten. Maar voordat hij dat doet gaat hij eerst met de klant om tafel. Door zich betrokken en kwetsbaar op te stellen bouwt hij een band op met zijn gesprekspartner. “Ik verplaats mij niet alleen in de problematiek van de klant, ik wil onderdeel worden van de organisatie om het echt te begrijpen.” Vanuit Conclusion Consulting krijgt Tjerk de vrijheid om elk project naar zijn eigen hand te zetten.

Een voorbeeld is zijn huidige project bij UWV, waar hij binnen de portefeuille HRM, Goed Werkgeverschap en Organisatie inrichting werkt aan de IV-professionalisering. Tjerk biedt hierbij ondersteuning aan de voorbereidingen en implementatie van de beoogde organisatieveranderingen. Van het indienen van adviesaanvragen bij de Raad van Bestuur tot het creëren van nieuwe functieprofielen. “Juist bij een grote dataorganisatie als UWV komt veel kijken bij zo’n omvangrijke verandering. Om meerwaarde te leveren, moet je precies begrijpen wat er gebeurt en wie de stakeholders zijn. Zorgen voor goede onderlinge communicatie tussen deze partijen speelt hierin een belangrijke rol. Samen met de andere leden van het ondersteuningsteam is het onze taak om te zorgen dat de adviesaanvragen een akkoord krijgen bij de Raad van Bestuur. Daarnaast zijn wij verantwoordelijk om de OR zo goed mogelijk te informeren.”

Authenticiteit met een glimlach

Tjerk gaat altijd voor een glimlach op iemands gezicht. Dat geeft hem energie. Zelfs bij de meest complexe projecten weet hij humor perfect te combineren met creatieve invalshoeken. Zo regelt hij bijvoorbeeld een spel, tekensessie of ademhalingsoefening in voorbereiding op of na afloop van een zware inhoudelijke sessie. Of brengt hij zijn adviezen tot leven met visuele uitingen. Zo heeft hij voor een van de afdelingen van RDW de visie, missie en strategie in vorm van een stadskaart gevisualiseerd. Per onderdeel heeft hij hierin de onderliggende diensten, doelstellingen en processen met behulp van een levensgrote canvas vormgegeven. Dit werd vervolgens opgevolgd met een fysieke ‘stadstoer’ met 200 medewerkers zodat de collega’s een daadwerkelijk inzicht kregen in elkaars werkzaamheden en het bovenliggende plaatje. “Visueel, persoonlijk, praktisch en toepasbaar. Een beleving draagt bij aan het laten landen van de gewenste boodschap. Vanuit deze gedachte zet ik mijn creativiteit in om mensen te mee te krijgen in de verandering.” Tjerk levert dus niet alleen kwaliteit, hij zorgt er direct voor dat mensen hem onthouden. De ervaring van collega’s en methodieken van Conclusion Consulting helpen hem vervolgens bij het vormgeven van de inhoud. “Het is prettig om hierop te kunnen terugvallen. Deze formats geven mij structuur en creëren herkenning bij de opdrachtgever.”

Een beleving helpt om een boodschap te laten landen. Ik gebruik graag mijn creativiteit om mensen te mee te krijgen in de verandering.

Tjerk Potma | Business consultant
Ruimte voor groei

Conclusion is uniek door de eigenzinnige karakters van onze collega’s. Iedereen heeft een eigen signatuur waarmee ze zich onderscheiden. Initiatief tonen is daar een belangrijk onderdeel van. Zo heeft Tjerk een juridische achtergrond, maar werkt hij in een veelal bedrijfskundig gedomineerde omgeving. Hij merkte dat hij zich nog verder kon ontwikkelen op het gebied van organisatie-advies en verandermanagement. Door zelf het heft in handen te nemen is hij met hulp van Conclusion Consulting gestart met een MBA en een opleiding Bedrijfskundig Veranderen. Met succes, want deze kennis heeft bijgedragen aan het zijn van een onderscheidende en pragmatische adviseur.

Een belangrijke eigenschap van Tjerk is dat hij durft tegen te denken. Juist wanneer klanten zich in de status quo bevinden, is het belangrijk om ze uit te dagen. “Door met een externe bril te kijken naar een organisatie wordt het zichtbaar waar ze moeten groeien.” Hetzelfde geldt bij het signaleren van een klantbehoefte. Initiatief en ondernemerschap tonen wordt bij Conclusion Consulting aangemoedigd. Zo heeft Tjerk alweer enige tijd geleden samen met enkele andere Conclusion-bedrijven een aanpak ontwikkeld voor de implementatie van ‘Het Nieuwe Werken’. Een aanpak die nu, in tijden van Corona, nog goed toepasbaar blijkt te zijn. Conclusie: er is meer dan genoeg ruimte voor ondernemerschap, eigenaarschap en ontwikkeling. Als business consultant krijg je bij Conclusion Consulting, net als Tjerk, de kans om jouw werkzaamheden op je eigen manier in te vullen.

Blog
Ahmet, senior business consultant in gesprek bij Conclusion

Betekenisvol samenwerken in historische tijden

Nieuwsgierig?

Werken bij ConclusionAlle Conclusion vacaturesNieuws & Events