Oud-stagiair Tim over zijn afstudeeronderzoek bij Conclusion

Interesse in duurzaamheid zat er al jong in bij Tim. Over de afstudeeropdracht van Conclusion hoefde hij dan ook niet lang na te denken. Hier kwam zijn interesse in duurzaamheid perfect samen met zijn studie commerciële economie. Van januari tot en met juni 2023 deed Tim onderzoek voor Conclusion naar manieren om samen met leveranciers de CO2-uitstoot te verminderen. En met succes! De hogeschool beloonde zijn onderzoek met een dikke tien én hij mocht direct na zijn stage zijn bevindingen uitwerken voor Conclusion.

14 september 2023   |   Blog   |   Door: Werken bij Conclusion

Deel

Tim van Veen

Conclusion is zeker op de goede weg qua verduurzaming en ik ben blij dat ik daaraan kon bijdragen.

Tim van Veen – oud-stagiair

Samenwerken aan minder CO2-uitstoot

“Bij commerciële economie denk je misschien niet meteen aan duurzaamheid. Toch kwam ik er tijdens mijn studie achter dat die twee veel raakvlakken hebben. In veel onderdelen van bedrijfskunde heb je te maken met duurzaamheid. Denk maar aan het inkoopbeleid of de samenwerking met leveranciers. Conclusion koopt producten in, van cloudoplossingen tot verschillende soorten software en hardware. Tijdens de productie hiervan ontstaat CO2-uitstoot. Deze uitstoot valt buiten de directe invloed van Conclusion, omdat het afkomstig is van de leveranciers. Dit wordt de 'upstream-keten scope 3' genoemd. Mijn onderzoek richtte zich op deze specifieke keten om duurzaamheidsmaatregelen te stimuleren. Een kernpunt van mijn studie was het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden en knelpunten in de keten. Op basis hiervan heb ik aanbevelingen gedaan om de CO2-uitstoot te verminderen in scope 3.”

De meeste partijen willen graag helpen bij het verminderen van CO2-uitstoot. Ze weten alleen nog niet hoe.

Tim van Veen – oud-stagiair

De wil is er

“Tijdens mijn onderzoek deed ik heel veel interviews. Zowel binnen als buiten Conclusion. Tijdens die interviews sprak ik veel mensen die nauw betrokken zijn bij de branche en veel afweten van duurzaamheid. Mijn mooiste inzicht was dat de meeste partijen echt wel de wil hebben om iets met duurzaamheid te doen en met ons samen te werken. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht in deze wereld, waarin alles toch vaak om geld draait. Maar de weerstand die ik verwachtte, is er helemaal niet. Mensen willen graag met ons samenwerken aan het verminderen van CO2-uitstoot. Ze weten alleen nog niet hoe. Dat vind ik erg hoopvol.”

Eigen inbreng en ideeën

“Ik was in het begin best wel onder de indruk van Conclusion als organisatie. Het is een soort ecosysteem met ruim 25 verschillende onderdelen onder zich. Elk onderdeel werkt als een zelfstandig bedrijf met een unieke missie en visie. Dit was in het begin wat ingewikkeld om te begrijpen. Maar ondanks de grootte van het bedrijf, ervaarde ik een informele sfeer en voelde Conclusion niet als een massieve organisatie. Ik kreeg superveel vrijheid om te ondernemen en overal mijn eigen draai aan te geven. Ik merkte ook echt dat mijn eigen inbreng en ideeën gewaardeerd werden. Wat ik ook heel fijn vond, was dat er naast mij nog een andere stagiair was met wie ik kon optrekken en ervaringen kon uitwisselen.”

"Ik kreeg superveel vrijheid om te ondernemen en overal mijn eigen draai aan te geven."

Tim van Veen – oud-stagiair

Kritische omgeving

“Hoewel ik al best lang met duurzaamheid bezig was, merkte ik dat er eigenlijk nog heel veel was wat ik niet over dit thema wist. Tenminste, niet in de mate waar het nu over ging bij mijn afstudeeropdracht. Dat was wel even schakelen. Daarom was het fijn dat ik begeleid werd door enorm gedreven mensen. Zowel vanuit Conclusion als vanuit Hogeschool Leiden. Ook hielp het dat ik in een kritische omgeving werkte. Dat heeft me absoluut sterker en beter gemaakt. Dat ik uiteindelijk een tien heb kunnen halen, heb ik naast mijn eigen motivatie ook echt te danken aan de begeleiding en handvatten die ik kreeg.”

Aanbevelingen uitwerken

“Het is een mooi moment wanneer je beseft dat je iets goed doet en professioneel al veel verder bent dan je zelf dacht. Dat moment had ik toen ik merkte dat mijn collega’s echt blij waren met wat ik opleverde. Bij veel organisaties belandt een afstudeerscriptie al snel in de papierbak, maar bij Conclusion kreeg ik waardering voor het werk dat ik deed. In de zomervakantie mocht ik nog een aantal maanden blijven om mijn aanbevelingen verder uit te werken. Dat deed ik samen met de bedrijfsonderdelen Conclusion Cares en myBrand Conclusion. Zij ontwikkelden een tool om duurzaamheid beter inzichtelijk te maken. Samen met myBrand Conclusion keek ik hoe we die tool de komende tijd kunnen toepassen. En wat de meerwaarde is voor Conclusion in het algemeen. Conclusion is zeker op de goede weg voor verduurzaming en ik ben blij dat ik daaraan kon bijdragen.”

Lees ook

Blog
Said Shirre

De perfecte stageplek en werkplek. Ik kom graag terug!

Nieuwsgierig naar meer?

Vacatures voor startersNieuws & EventsWerken bij ConclusionAlle Conclusion vacatures