Low Code entiteit-opslag in een REST Service

Dit is een TECHBLOG ontwikkeld dóór techneuten vóór techneuten. Het geeft je inzichten en concrete handvatten waarmee je zelf uit de voeten kan. Virtual Sciences is een integratie kennishuis met ruim 70 IT-professionals. Intern delen we onze IT-kennis, maar ook jou willen we inspireren.

29 april 2021   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

Virtual Sciences techblog

Een van de observaties die ik deed rondom de opkomst van Microservices, was dat het me een beweging terug naar het coderen van services in Java leek. Hoewel er verscheidene frameworks voor zijn, kreeg ik de indruk dat het vooral een terugslag naar 3GL is.

Het kan door mijn artikelen zijn opgevallen, dat ik een sterke achtergrond in in ESB en SOA heb. Deze technologieën en de gereedschappen die deze implementeren ondersteunen meestal een declarativere manier van het bouwen van services. Ik startte mijn carrière in de Oracle wereld als een 4GL en CASE (Oracle Designer) ontwikkelaar, wat mij ook heeft gevormd naar declaratief ontwikkelen en Low Code. En hoewel ik programmeren en coderen leuk vind, ben ik voorstander van een declaratieve benadering waar mogelijk. In dit artikel, wil ik laten zien hoe een Spring Boot REST Service in Red Hat Fuse gebouwd kan worden, met gebruik mkaing van de REST DSL. Dat combiner ik met database persistentie op basis van de Java Persistence API (JPA).

Op deze manier is het mogelijk om een REST service te definiëren met verrassend weinig coderen. Tenzij het uitwerken in XML via de UI ook onder coderen wordt geschaard. Uiteindelijk blijkt de enige benodigde Java code in mijn voorbeeld project de Java the beans voor de JSON (un)marshalling en JPA annotaties, en een convertor. Maar daar zoom ik op in in het artikel.

Lees meer over de uitwerking hiervan op ons Medium platform, geschreven dóór techneuten, vóór techneuten.