Ik zet de labjongens van IBM flink aan het werk

Is het project een fluitje van een cent? Dan komt Jan Fluitsma er zijn bed niet voor uit. Complexiteit, daar gaat het hart van deze Integratiespecialist en IBM-guru sneller van kloppen. “Ik doe dit werk al veertig jaar en ‘meer van hetzelfde’ is het nooit.”

9 augustus 2021   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

integratiebazen-jan-fluitsma Virtual Sciences Conclusion

Grenzen opzoeken

Jan is een techneut in hart en nieren. Een van zijn specialiteiten is het opzoeken van de grenzen van technische mogelijkheden. “Hoe complexer, hoe leuker”, grijnst Jan. “Dat is ook een van de redenen waarom ik twintig jaar geleden IBM-integratie ben gaan doen. Hoe ik dat al zo lang volhoud? Ik ben erg onderzoekend en blijf dan ook nieuwe mogelijkheden ontdekken. Ik zet de labjongens van IBM flink aan het werk.”

Dé IBM-expert van Nederland

Gelukkig nemen ze bij IBM meteen op als ze zien dat ‘Jan van Virtual Sciences Conclusion’ belt. Hij is inmiddels een bekende naam binnen de multinational. “Zeker in het lab weet iedereen wie ik ben. Ik neem ook deel aan de IBM Early Experience Programs. In niet-coronatijden is dat altijd een volle week in Engeland. Dit jaar bracht ik een hele week virtueel door met de labjongens en lead architects van IBM. Zo’n bijeenkomst werkt twee kanten op: ik krijg te horen wat er allemaal op stapel staat en andersom willen ze dat ik ze challenge.”

‘Mijn alfabet bestaat uit A en Z’

Patroondenken doet Jan van nature: “Ik kan door black boxes heen kijken. Ik zie de input en output en weet dan precies welk proces daartussenin zit, zonder dat ik het ken.” Een handige eigenschap, maar soms zit het de integratiespecialist in de weg. “Ik geef trainingen aan mijn Virtual Sciences-collega’s en dan wil ik wel eens te kort door de bocht zijn. Voor mij bestaat het alfabet uit A en Z, wat er tussen ligt vind ik vanzelfsprekend. Maar dat schiet natuurlijk niet op als je een proces uit wilt leggen. Ik nodig mijn collega’s altijd uit om op dat soort momenten vooral even op de rem te trappen.”

Schreeuwende klanten, wat een eer

Zijn collega’s weten Jan te vinden als ze ergens in vastlopen. Hij vindt dat hij die adviserende en probleemoplossende rol ook in moet vullen als senior. “Maar omdat ik vier dagen per week bij klanten werk, heb ik daar helaas niet altijd tijd voor”, verzucht Jan. “Als onze ontwikkelaars advies willen over een nieuw stuk integratie, dan probeer ik er voor ze te zijn. Tegelijkertijd staan klanten om me te schreeuwen. Het grootste compliment dat ik kan krijgen, maar het brengt ook een bepaalde druk met zich mee.”

Grootste deal: IBM en Red Hat

Jan werkt veel met de IBM App Connect Enterprise. Daar is nu een versie van die ook in de cloud werkt. “Met die tool wil ik meer gaan doen”, kijkt Jan vooruit. “Een tijdje terug heeft IBM Red Hat overgenomen, dat was een van de grootste zakelijke transacties ooit. Voor een grote klant gaan we Red Hat-integratie gebruiken en daar wil ik dan ook alles van weten en alles mee kunnen. Ik ben de zestig dan wel gepasseerd, maar nog lang niet uitgeleerd.”

‘Liever geen copy-paste’

Ook al kan zijn werk voor Jan niet complex genoeg zijn, dat betekent niet dat hij altijd alles zomaar oplost. Wat hij dan doet? “Nou, het werkt voor mij goed om even naar buiten te gaan. Een stukje wandelen of fietsen. Dan zie ik onderweg vaak de oplossing ineens voor me. Ik ben niet degene die voor de honderdste keer een integratie gaat bouwen met alleen maar een andere vertaling van de data. Ik word het gelukkigst van mijn werk als er géén copy-paste bij komt kijken.”

Japanse drum als ontlading

De uren dat Jan niet aan het werk is, wordt hij gelukkig van een niet-alledaagse hobby: taiko, wat letterlijk ‘grote drum’ betekent. “Een onderdeel van het Japans traditioneel theater”, zegt Jan, terwijl hij zijn taiko erbij pakt. “De buren zullen wel denken: daar gaat hij weer, haha. Op de drum slaan is een heerlijke ontlading na een lange werkdag. Na vijf lessen stond ik al op het podium voor een optreden met mijn groep. Hopelijk kunnen we volgend jaar met zijn allen naar Japan, om de taiko-ensembles daar live aan het werk te zien.”

Jan krijgt er vleugels van

Als Jan naar Japan gaat, zou dat voor het eerst zijn dat hij buiten Europa komt. Best verbazingwekkend, als je hoort dat zijn andere grote liefde vliegen is. “Daar ben ik in ‘86 mee begonnen, maar inmiddels mee gestopt. Mijn werk is geen dag hetzelfde en zit vol uitdagingen, en dat geldt voor vliegen net zo.” Zijn spannendste tocht? “Samen met mijn vliegmaat vlogen we in ons kleine vliegtuigje langs de Alpen. De tegenwind was extreem hard en ik had geen idee meer waar ik was. Gelukkig kon mijn maat navigeren en kwamen we veilig aan in Vielshofen.” En ja, een paar dagen later stortte Jan zich met evenveel enthousiasme weer op zijn spannende, maar gelukkig een stuk veiligere werk bij Virtual Sciences Conclusion.

Meer over onze integratiebazen

Lees hier alles over onze integratiebazen
it-trainee-virtual-sciences-conclusion-werkenbij
Integratiebaas Virtual Sciences Conclusion
Integratiebaas Virtual Sciences Conclusion
Philip, Virtual Sciences, Conclusion, Integratiebaas
Integratiebaas Virtual Sciences Conclusion