Integratiebazen bezochten KubeCon 2024 in Parijs: ‘De Keynote-zaal met 12.000 zitplaatsen puilde uit’

Integratiebaas Marc Hesselink bezocht samen met Virtual Sciences Conclusion-collega’s Thomas Ranga en Jitse klomp van Conclusion Xforce KubeCon 2024. In Parijs deed het drietal veel nieuwe kennis en ideeën op. Marc deelt hun ervaringen in een persoonlijk reisverslag.

22 april 2024   |   Blog   |   Door: Marc Hesselink

Deel

KubeCon 2024 virtual sciences conclusion

Spannende tijden bij de AH to go

Meer dan 450 interessante onderwerpen stonden op de lijst tijdens KubeCon 2024. Vol enthousiasme stelde ik samen met Virtual Sciences Conclusion-collega’s Ranga en Thomas een agenda samen, om zo veel mogelijk interessants mee te kunnen pakken. Keuzes maken bleek moeilijk.

Onze collega’s van Conclusion Xforce hadden een sneltrein naar Parijs geboekt en wij sloten aan. We hadden afgesproken bij de Albert Heijn to go op Amsterdam CS, maar konden elkaar niet vinden. Bleken er twee filialen te zijn aan weerszijden van het station … Dit bleek niet het enige verdwaalmoment deze week. Vlak voor vertrek is de groep Kubenauten compleet: Jitse, Jeroen, Ranga, Tomas, Sven en ik.

Meters maken als IT’er

Een aantal uur later arriveert de Eurostar in Parijs. Nog twee metro’s en we zijn op het Expoterrein. De eerste impressie van KubeCon 2024: groot, heel groot. De sportieve IT’ers onder ons komen hier wel aan hun meters. De minder sportieve ook … We maakten met plezier gebruik van de loopband die was aangelegd.

KubeCon 2024 in Parijs_Virtual Sciences Conclusion

We halen onze batches op en besluiten uit eten te gaan in Parijs. Samen met Sven en Jitse dook ik daarna een pub binnen waar een pubquiz georganiseerd werd. Aan de hand van een korte muziekclip moesten we de bijbehorende film raden. Fransen synchroniseren niet alleen de film na, maar vertalen ook de filmtitel. Iedere keer als we een filmtitel in het Engels riepen, zag je de quizmaster vaag kijken. Als enkele momenten later het Franse antwoord door de zaal klonk, vielen de kwartjes pas op hun plek.

All-Access Pass-dag

De tweede dag was toegankelijk voor Kubenauten met een All-Access Pass. Dit was ook de enige dag dat we gegarandeerd een stoel konden bemachtigen bij populaire sessies. Deze dag was gevuld met kennissessies, hackathons en het delen van ervaringen.

AI ten overvloede

Gedurende de vier dagen van KubeCon 2024 waren er in totaal 492 individuele sessies. Het zal niemand verbazen dat meer dan een derde van de sessies over AI ging of AI-gerelateerd was. Van ChatGPT-plugins voor Kubernetes tot zelfdenkende firewalls. Er zijn door de opkomst van AI op Kubernetes veel verbeteringen aan het platform doorgevoerd: Large Language Models kunnen enkele gigabytes groot zijn. Het opstarten van een dergelijke container kan wel acht minuten duren. Er zijn performanceverbeteringen doorgevoerd waardoor deze modellen nu binnen twee minuten starten.

Andere noemenswaardige categorieën uit de talrijke onderwerpen zijn:

Observability

Er is een ware explosie aan commerciële observability tooling en open source-projecten. Ieder met vaak een eigen toepassingsgebied of specialisatie. AI doet ook zijn intrede bij de observability stacks om vroegtijdig problemen te identificeren (voorspellen) voordat ze optreden en in sommige gevallen ook adviseren hoe het probleem verholpen kan worden.

Platform Engineering

Orchestratie van large scale, multi cloud multi cluster deployments is lastig. Grote jongens waaronder Spottify, Shopify en Bloomberg gaven inzicht in hun keuken hoe ze de wereldwijde klantenbase bedienen met honderden tot duizenden Kubernetes clusters.

Service mesh

In het land van service meshing hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Sidecars worden ingeruild voor eBPF (kernelhooks) met een aanzienlijke verbetering van performance, latency en een uitbreiding van technische mogelijkheden.

Security

Het ecosysteem om de software supply chain te managen is groot. Software Bill of Materials (SBOMs) zijn een belangrijk onderdeel van de manier waarop organisaties hun softwarebeveiliging versterken door risico's in de software-toeleveringsketen te identificeren en te beheren. SBOMs zorgen voor transparantie, maken het tracken van kwetsbaarheden eenvoudiger en ondersteunen het auditproces.

Sustainability

Veel stands konden sustainability van hun bingokaart afstrepen. Ze zijn onder te verdelen in twee groepen:

  1. Meten is weten: eerst maar eens in kaart brengen hoeveel energie er gebruikt wordt en hoeveel uitstoot er gegenereerd wordt.
  2. Projecten die zoeken naar technische oplossingen om het energieverbruik te verminderen en daarmee de uitstoot te reduceren.

Lunchoperatie

Met dagelijks zo’n 16.000 bezoekers vroeg het voorzien van alle Kubenauten van een lunch om militaire precisie. Alle voedselschijven waren vertegenwoordigd: van pulled beef en vis tot vegetarische en glutenvrije maaltijden. Omdat niet alle sessies dezelfde duur hadden, was de keuze soms beperkt voor de sessies die net iets later eindigden. Menig Kubenaut moest zijn cafeïnequotum op pijl brengen: De piramide colablikjes was binnen no-time op.

Elkaar vinden tijdens de lunch was een opgave op zich. Ranga geeft door dat de rest van de groep tussen zaal S1 en S3 staat. Ik loop naar de ruimte tussen S1 en S3:  Geen Ranga te vinden. ‘O wacht, we staan bij zaal S5.’ Er werden diverse foto’s uitgewisseld om te oriënteren. Die foto’s bleken echter nogal nietszeggend. Het tweede verdwaalmoment was daar.

Schaamteloos goodies verzamelen

Tussen de sessies door hebben we rijen met collega-nerds getrotseerd om stickers, T-shirts, sokken, mokken en tassen te bemachtigen en zagen we kans om onze voorraad pennen aan te vullen. Bij ieder stuk merchandise dat we veroverden, lieten we een stukje van onze ziel achter. De komende maanden mogen we ons vast afmelden voor heel wat nieuwsbrieven.

Bij diverse stands, waaronder die van Red Hat, werden boeksigneersessies gehouden. Lange rijen met ontelbare boekenwurmen stonden in de rij voor slechts twintig boeken. Ik dacht: kansloze onderneming. Toch is het een enkele van ons gelukt om een gesigneerd kopietje te bemachtigen.

De grote meute komt

Vanaf de woensdag was KubeCon geopend voor het grote publiek. De Keynote-zaal met 12.000 zitplaatsen puilde uit. Er werden extra schermen buiten de zaal geplaatst om de grote toestroom van Kubernetes- en Cloud Native-enthousiastelingen te voorzien van hun dagelijkse portie nerd-talk.

De AI die voor de ondertiteling zorgde, was verrassend goed. De AI-tool wist zelfs de verschillende sprekers te onderscheiden. De gaten tussen de sessies waren gevuld met fast-talks die vooral het podium boden aan bedrijven die ervaringen deelden en hun producten promoten en nieuwe CNCF-projecten die contributors zochten. Er waren lange rijen voor sessies met populaire onderwerpen.

Fun Run

De ochtend erop stond ik om 6 uur op en werkte ik even snel een ontbijtje naar binnen met Sven. Daarna vertrokken we naar het startpunt voor de Fun Run van negen kilometer dwars door Parijs. Al slalommend tussen het verkeer renden we richting de Eiffeltoren en namen we hier en daar een kiekje. We zijn opgeladen voor een dag vol met kennisabsorptie.

KubeCon 2024 in Parijs_Marc_Virtual Sciences Conclusion

Met gemiddeld 40.000 stappen per dag blijkt het tijdens KubeCon niet fijn om op schoenen met leren zolen rond te lopen. De eerste blaren waren al snel zichtbaar. Dan maar de rest van de week mijn hardloopschoenen aan.

Moe, maar meer dan voldaan

De volgende ochtend vertrokken de collega’s van Conclusion Xforce al vroeg. Ranga, Thomas en ik hebben de trein een uur later. Op de terugweg merken we dat KubeCon ons, ondanks de lange dagen, vooral veel energie heeft gebracht. Alle kennis, ideeën en marktverkenning delen we uiteraard actief met onze collega’s en zetten we in voor onze klanten. Ik kan niet wachten daar verder mee aan de slag te gaan!