Wijnand ontwikkelde zich van ‘zijwieltje’ tot onmisbare schakel

Al 25 jaar maken de Integratiebazen van Virtual Sciences Conclusion een grote positieve impact met hun integratiewerk. In het toepasselijke deel 25 van onze Integratiebazen-reeks maak je kennis met Wijnand van der Meijs. “De combinatie van het in gesprek gaan met de eindgebruiker en daarna lekker de techniek induiken, maakt mij het meest gelukkig.”

14 februari 2024   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

integratiebaas_Wijnand

De techniek induiken

Bij een grote Nederlandse supermarktketen werkt Wijnand in een team vol kundige data engineers samen met een team dat zich focust op de daadwerkelijke integratie. In beide teams werken Integratiebazen van Virtual Sciences Conclusion. Wijnand duikt dagelijks volop de techniek in. “Ik werk in databases met SQL, pluis Python- en C#-scripts uit en voeg daar features aan toe, deploy resources in Azure en verbeter processen”, somt hij zomaar wat van zijn werkzaamheden op. Naast een technische, heeft Wijnand ook een consulterende rol: “Ik presenteer nieuwe producten en overtuig klanten met de juiste onderbouwing van het nut daarvan.”

Werken in de cloud

Wijnand is inmiddels ruim drie jaar integratiespecialist en was al actief in veel verschillende domeinen, zoals Cloud development op orchestratie- en ETL-niveau en Continuous Integration and Continuous Delivery (CI/CD) met Azure DevOps. Ook werkte hij reeds met een breed scala aan tools. Zijn grootste expertise? “Werken in de cloud met data. Er zijn veel tools voorhanden om een probleem aan te pakken. Dat vormt een uitdaging, maar is ook een voordeel; inmiddels heb ik een goede basiskennis van bijvoorbeeld Azure Function Apps, Azure Data Factory, Databricks en Kubernetes, en kan ik creatief probleemoplossend te werk gaan.” Naast deze brede ontwikkeling, ervaart Wijnand bij Virtual Sciences Conclusion ook de mogelijkheid om gefocust ervaring op te doen, cursussen te volgen en certificaten te behalen. “Dat vind ik heel fijn!”

Van onderzoek naar integratie

Een carrière in de (data-)integratie was niet wat Wijnand tijdens zijn studie voor ogen had. “Ik kom uit de onderzoekswereld”, vertelt hij over zijn achtergrond. “Na een bachelor Biologie deed ik een onderzoeksmaster Neuroscience. Vanuit daar rolde ik vrijwel automatisch door in een onderzoekstraject. Ik houd van objectieve metingen, maar merkte dat het onderzoek steeds meer van kwantitatief naar kwalitatief verschoof. Dat heeft zeker zijn waarde, maar tegelijkertijd merkte ik dat de lol in mijn werk verdween.” Tijd voor introspectie. Wijnand ontdekte dat de IT-aspecten hem tijdens zijn studie het meeste plezier opleverden. Het IT-traineeship van Virtual Sciences Conclusion bood hem drie jaar geleden het perspectief waar hij naar verlangde.

Als IT-trainee de routes leren

Na zijn eerste half jaar als IT-trainee, in totaal een driejarig traject, voelde Wijnand zich al volledig onderdeel van het team. “Ik begon steeds meer uitdagingen zelfstandig op te pakken en mijn weg in de integratie te vinden. Ik leerde de routes die ik kon bewandelen om problemen op te lossen.” Met een knipoog: “Zo voelde ik me steeds meer een rollend wieltje in het team en niet langer een zijwieltje.” Complexe problemen oplossen geeft Wijnand nog altijd de grootste kick in zijn werk. “Als ik aan het puzzelen ben met de code en vervolgens de oplossing vind, dan zorgt dat telkens weer voor euforie.” Nog zo’n succeservaring: “Als we met het team meerdere componenten hebben ontwikkeld, vervolgens de keten start en het werkt allemaal perfect. Al vraagt dat altijd nog wel om wat finetuning.”

Meeschreeuwen met metal en … ABBA

Wijnands werkende leven is gevarieerd, maar zijn privéleven doet daar niet voor onder. Jarenlang zong hij in een metalband. “Nou ja, ik schreeuwde”, corrigeert hij met een lach. De band bestaat inmiddels niet meer, maar de leden vormen nog altijd een hechte vriendengroep. Tijdens administratieve taken luistert Wijnand soms naar snoeiharde metal, maar net zo goed naar ABBA. Het ligt aan de mate van focus die hij nodig heeft: “Als ik heel geconcentreerd werk, heb ik geen muziek op. Eén stap daaronder instrumentale of klassieke muziek en weer een stap daaronder metal of ‘foute’ jaren 90-hits.”

Op meerdere borden schaken

Muziek speelt ook een rol als Wijnand aan het bewegen slaat. “Ik heb een paar jaar salsa gedanst, dat vond ik hartstikke leuk. Over een tijdje wil ik West Coast Swing gaan dansen met mijn vriendin, een superenergieke dans. "Daarnaast vind ik boulderen leuk en doe ik twee keer per week aan krachttraining in de sportschool. Vanuit Conclusion Sport werd er een padeltoernooi georganiseerd, dat soort kansen om sportief bezig te zijn grijp ik ook graag aan.” Tot rust komen doet de integratiespecialist graag onder het genot van een potje schaken. Met een tegenstander tegenover hem of online. “Het heeft wel wat weg van mijn werk: een paar stappen vooruit denken en schaken op meerdere borden tegelijk.”

Move naar de IT

Inmiddels is Wijnand van IT-trainee verworden tot trainer van nieuwe lichtingen trainees. “Daar haal ik veel plezier uit en die rol zou ik graag verder omarmen.” Van zijn move naar de IT heeft de Integratiebaas geen seconde spijt gehad: “Het werk is hartstikke leuk. Iedere dag ga ik met goede zin aan het werk, krijg ik nieuwe uitdagingen voor mijn kiezen en leer ik nieuwe dingen.”

Meer over onze integratiebazen

Lees meer
Integratiebaas_Naomi_Virtual Sciences Conclusion
Integratiebaas_Marc_Virtual Sciences Conclusion
Integratiebaas_reyvic_Virtual Sciences Conclusion
Integratiebaas_Arjan_Virtual Sciences Conclusion