Als ik mijn werk niet goed doe, kan dat de krant halen

Al bijna twintig jaar is Richard Frankhuisen data-integratiespecialist, waarvan de laatste tien jaar bij Virtual Sciences Conclusion. Het hechte team waarin hij werkt, is voor hem van onschatbare waarde: “Gooi iets in de teamchat en iedereen schakelt gelijk bij.”

27 maart 2023   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

integratiebaas Richard Frankhuisen Virtual Sciences Conclusion

Alles, behalve werk

Al verricht hij best wat ad hoc werkzaamheden, Richard leerde zich niet te laten leiden door de waan van de dag. “Rond kwart voor negen beginnen we met een sociaal koffiepraatje. Dan mag er over alles, behalve werk gekletst worden. Om negen uur is de stand-up en schakelen we als vanzelf over op standje professional.” Vragen die dan besproken worden: “Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden? En waar kun je hulp bij gebruiken? Ons team is 24/7 beschikbaar, dus als ‘de stand-by’ gebeld is, wordt dat ook nog even aangehaald.”

Meerdere petten op

Dan beginnen de dagelijkse taken voor Richard, afgewisseld met meetings. Als veelzijdige Integratiebaas heeft hij meerdere petten op dan enkel technisch applicatiebeheer. “Ik begeleid ook een aantal Ops-junioren. Dagelijks heb ik een momentje met ze om te zien hoe het staat met hun trainingen en waar ze tegenaan lopen.” Dan wordt het 11.00 uur en is het voor Richard tijd voor het vaste overleg met het Automationteam. “Weer een stand-up”, lacht hij. Maar na een vroege lunch is de middag vrij voor verdieping. “Dan pak ik de taken op die klaarstaan voor me. En kan ik in alle focus meters maken.”

Eigenheid binnen het Conclusion ecosysteem

Alweer bijna tien jaar werkt Richard bij Virtual Sciences Conclusion. Daarvoor zat hij bij IBM. “Door zijn omvang een wat logger bedrijf. Een van de redenen waarom ik verder ben gaan kijken. Ik werd benaderd door Business Director Roos, maar speelde nog een half jaartje hard to get”, zegt hij met een knipoog. “Tot op heden heb ik geen seconde spijt gehad van mijn overstap. Virtual Sciences Conclusion is een hechte club waar iedereen elkaar kent. De eerste jaren waren we nog geen onderdeel van Conclusion, maar ook daarna merkte ik: de sfeer is nog altijd even menselijk en persoonlijk. Voordeel is dat er via het Conclusion ecosysteem mooie klanten en opdrachten binnenkomen, zonder dat we onze eigenheid bij Virtual Sciences Conclusion verliezen.”

Samenspel tussen Dev en Ops

Vanaf de begindagen van zijn carrière bij Virtual Sciences Conclusion opereert Richard aan de ‘Ops-kant’. “In die tijd was Managed Services binnen onze organisatie nog kleiner”, blikt de Integratiebaas terug. “Nu hebben we een flinke groei doorgemaakt, met mooie klanten als NS en Schadegarant erbij.” Wat doet een Ops’er bij Virtual Sciences Conclusion eigenlijk? Richard: “Wij zijn niet de ontwikkelaars, maar beheren wat onze collega’s verzinnen en bouwen. Er is veel samenspel. Zien wij iets gebeuren wat bijvoorbeeld de performance of werking van programmatuur beïnvloedt? Dan zoeken we de samenwerking op. Ops bestaat niet zonder Dev - en vice versa. We hebben elkaar nodig.”

Gierende adrenaline

Het geeft Richard een kick dat hij meewerkt aan projecten die midden in de samenleving staan. Dat betekent ook dat de belangen in zijn werk groot zijn: “Ik ben ook wel eens betrokken geweest bij een incident dat de krant heeft gehaald. Gelukkig weten we dat meestal te voorkomen, maar heel soms ben je er niet op tijd bij.” Breekt er dan paniek uit achter de schermen? “Die bewuste dag werd ik ‘s ochtends gebeld: er is wat mis met de informatievoorziening. Dan springen we daar bovenop met ons team, om snel boven water te krijgen wat er aan de hand is. Samen met Conclusion Mission Critical werden er conference calls met alle juiste partijen opgezet. Gelukkig weet iedereen op zo’n moment precies wat hem of haar te doen staat en wat de procedures zijn. Ook al giert de adrenaline op zo’n moment door je lijf, het is belangrijk om de rust te bewaren. Nadat er een oplossing is gevonden, evalueer je met zijn allen: hebben we iets gemist, wat ging er goed, hadden we dingen beter kunnen doen?”

Soft skills en vakkennis

Communicatie met de klant ziet Richard als een van zijn sterke punten. “Ik zit vaak in overleggen met meerdere stakeholders binnen een project. Dan vind ik het leuk om de contactpersoon te zijn, acties uit te zetten en zaken op te pakken. Daar komen deels soft skills en deels vakkennis bij kijken. Vanuit mijn expertise weet ik wat er wel en niet kan en wat de eventuele risico’s zijn.”

Red Hat als nieuwe integratiestack

De IBM integratiestack die Richard en zijn team bij NS gebruikt, verdwijnt binnenkort. “We gaan over op Red Hat. De nieuwe techniek van het OpenShift-platform waar we mee gaan werken, spreekt mij bijzonder aan. Die overgang gaat geruisloos. Het mooie aan Red Hat is dat de snelheid waarmee het product verbeterd wordt ontzettend hoog is. Er zitten geen weken, maar dagen tussen nieuwe releases. De producten zijn ook goed op elkaar afgestemd, worden veel meer geïntegreerd. En dat is natuurlijk ons vakgebied ...”

Automatiseren maar

Sinds 2005 zit Richard in het integratievak, maar daarvoor werkte hij al in allerlei andere takken van de IT. “Van werkplekbeheer tot het beheer van applicatiestacks voor een customer contact center.” Bij ABN AMRO werkte Richard in de jaren 90 als administrateur en rolde hij vanuit zijn hobby zijn werk in. “We werkten daar nog met meterslange telrolletjes en brieven die telkens maar overgetypt werden. Daar kon ik niet zoveel mee. Dus ging ik automatiseren, templates maken. Al snel kreeg ik het stempel: ‘O, Richard snapt dat wel.’ In de periode dat ABN en AMRO bij elkaar kwamen, vond ik het leuk om die verschillende werkwijzen met elkaar in lijn te brengen en te digitaliseren.”

Pizzasessies: honger naar kennis

Nu dertig jaar verder heeft de IT-wereld zich keer op keer opnieuw uitgevonden. Vindt Richard het lastig om daar steeds weer in mee te moeten? “Juist niet, dat is wat mijn werk zo leuk maakt. Vanuit Virtual Sciences Conclusion krijgen we volop mogelijkheden om onze kennis op peil te houden. Via onze partner Pluralsight kunnen we online trainingen volgen op alle mogelijke gebieden. En we hebben natuurlijk onze bekende pizzasessies: eens in de zoveel tijd pakken we nieuwe technologieën beet met alle collega’s en doen we daar hands-on ervaring mee op. Dan word ik vaak hongerig naar meer en ga ik er zelf mee aan de slag.”

Tropenjaren achter de rug

Ook al geniet Richard elke dag volop van zijn werk, privé is zeker geen ondergeschoven kindje. Of kindjes, in zijn geval. “Mijn vrouw en ik hebben een tweeling van bijna acht, de tropenjaren zijn dus achter de rug. In mijn vrije tijd ga ik graag en veel met mijn gezin op stap. Favorieten zijn een bezoek aan het theater of lekker een hapje eten. Of het nu op mijn werk of thuis is, ik ben graag onder de mensen en altijd in voor een goed gesprek.”

Meer over onze integratiebazen

Lees hier alles over onze integratiebazen
Integratiebaas_Arjan_Virtual Sciences Conclusion
Integratiebaas Virtual Sciences Conclusion
Philip, Virtual Sciences, Conclusion, Integratiebaas
Bart, Virtual Sciences, Conclusion, Integratiebaas
Virtual Sciences Conclusion integratiebaas