Ik ben geen fanatiek scripter, maar een creatief probleemoplosser

De samenwerking tussen mens en machine fascineert Naomi Bakker mateloos. Daar ligt dan ook de oorsprong van haar liefde voor het integratievak. “Als integratiespecialist laat ik machines met elkaar praten. In deze rol komen mijn interesses in creatieve communicatie en coderen samen.”

2 mei 2023   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

Naomi Bakker integratiebaas Virtual Sciences Conclusion

Van journalistiek naar IT

“Mijn avontuur in de IT begon bij mijn interesse in de grens van de samenwerking tussen mens en machine: waar stopt de mens en waar begint de machine?”, neemt Naomi ons mee in haar wereld. “Computers kunnen een hoop, maar doen tot nog toe niets zonder de juiste, door de mens gegeven, instructies. Dan vraag ik me af: wat kan ik aan deze grens ontdekken?” Dat Naomi nadenkt over dit soort grotere vragen, is gezien haar achtergrond niet vreemd. Een journalistieke studie gidste haar langs verschillende banen die onderzoek en digitale communicatie combineren, zoals webredacteur en freelance editor voor beeldende kunst. “Mijn scriptie schreef ik over de algoritmes van Google, dat wakkerde mijn interesse in IT aan. Later kwam ik via een IT-traineeship in aanraking met data-integratie.”

Nieuwe geuren

In januari van dit jaar stapte Naomi aan boord bij Virtual Sciences Conclusion. “Ik maakte deze stap, omdat ik hier een bron van kennis wil aanboren en gebruiken om klanten een aantrekkelijke oplossing te kunnen bieden.” Nadat ze al vijf jaar integratie-ervaring opdeed, voelt Naomi zich bij Conclusion Accelerate! weer als een jonge hond: “Er zijn zoveel nieuwe geuren om aan te snuffelen, daar word ik heel blij en energiek van.”

Puzzelen met tools

“Ik heb het gevoel dat ik een heel breed spectrum van het IT-landschap bewandel door data te integreren”, vertelt Naomi als haar gevraagd wordt naar de schoonheid van het vak. “Ik zie mezelf dan ook niet als een pure codeur, maar als een creatief probleemoplosser. Het is puzzelen met tools en software, die ieder een eigen wereld aan talen en functies met zich meebrengen.” Als Integratiebaas moet je volgens Naomi veel kennis hebben van verschillende soorten mogelijke oplossingen. “Je hebt een breed onderlegde basis nodig, om van daaruit te kunnen zien welk pad tot de juiste oplossing leidt.”

De filosofie van MuleSoft

Naomi’s eerste maanden bij Virtual Sciences Conclusion werden gekenmerkt door een stoomcursus MuleSoft. Bracht dat haar nieuwe inzichten? “Het aanvliegen van een integratieprobleem heeft ook een filosofische inslag. De filosofie van MuleSoft om het API-landschap zodanig in te richten dat oplossingen herbruikbaar zijn om daarmee het landschap gemakkelijk uit te kunnen breiden, spreekt me aan. Ik heb ook andersoortige landschappen gezien, die al snel verworden tot een chaos. MuleSoft biedt vervolgens ook een compleet platform om de gehele lifecycle te onderhouden. Ik ben er heel enthousiast over. Waar ik eerst alleen maar een hamer had, heb ik met MuleSoft een hele gereedschapskist tot mijn beschikking.”

Kennis opdoen en delen

De eerste klant waarvoor Naomi aan de slag is, is een intermediair voor verzekeraars. “Momenteel ben ik incidenteel ‘bijschaafwerk’ aan het doen. Gelukkig komt er nieuw ontwikkelwerk aan. Ik ben technisch lead geweest bij een overheidsinstantie, daar had ik een hele kluif aan, dus mijn vingers jeuken. Wat ik erg leuk vind aan mijn huidige situatie, is dat ik mezelf aan het bijspijkeren ben op MuleSoft-gebied, maar tegelijkertijd kennis kan delen met collega’s. Zo was ik ook al actief als co-trainer voor onze getalenteerde IT-trainees. Als ik het enthousiasme en de progressie die die groep maakt zie, denk ik: wat tof dat ik bij deze club hoor!”

Inspirerende collega’s

“Er hangt echt een hele fijne, professionele sfeer op de werkvloer”, ervaart Naomi vanaf dag één dat ze het kantoor van Conclusion Accelerate! en Virtual Sciences Conclusion binnenstapte. “Het helpt mij mezelf serieus te nemen, een stap extra te zetten. Ik voel me geïnspireerd door mijn collega’s, door hun kennis en hoe ze die uitdragen.” Ook haar rol als co-trainer bij het IT-traineeship zet Naomi graag voort: “Ik vind het leuk om met enthousiasme uit te leggen wat er allemaal mogelijk is op integratiegebied. Als ik die oogjes zie glinsteren, word ik ook blij.”

Dystopische werelden

Een prettige balans tussen werk en privé vinden kan uitdagend zijn bij een nieuwe baan. “Daar was ik wel een beetje bang voor”, erkent Naomi. “Maar dat gaat eigenlijk best goed. In mijn vorige werk was ik het sinds corona niet meer gewend om naar kantoor te gaan. Bij Conclusion Accelerate! doen we dat twee keer per week. Daar zag ik een beetje tegenop, maar het blijkt heel fijn te zijn. Juist omdat mijn collega’s zo gedreven en professioneel zijn. Het zijn mensen met veel kennis in huis, waar ik interessante gesprekken mee voer.” Naomi heeft een zoontje van anderhalf, waardoor ze wel iets meer moet plannen dan eerst. “Maar dat is prima, want ik heb verder best een mak leven”, lacht ze. “In mijn vrije tijd vind ik het leuk om sportief bezig te zijn en om te gamen. Het liefst speel ik dystopische games. In zo’n compleet andere wereld kan ik dan even helemaal verdwijnen.”

Meer over onze integratiebazen

Meer over onze integratiebazen
Integratiebaas Virtual Sciences Conclusion
Virtual Sciences Conclusion integratiebaas
Integratiebaas Bart Virtual Sciences Conclusion
Integratiebaas_Arjan_Virtual Sciences Conclusion