Met enkel technische expertise kom je niet meer weg

Als CTO van Virtual Sciences Conclusion is Jos Smits de IT-leider van de toekomst. Hij bundelt zijn technische, strategische en organisatorische kennis en zet die in voor inhoudelijk leiderschap. “De CTO hoeft niet de beste engineer te zijn, maar moet wel verbonden blijven met technologie, klantvraagstukken en collega’s. Anders word je een papieren tijger.”

5 juni 2023   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

Integratiebaas Jos CTO Virtual Sciences Conclusion

Heldere thema’s

Jos weet de vele taken die bij zijn rol horen telkens weer in één week te vangen. De diversiteit en uitdaging geven hem ontzettend veel energie: “De rol van CTO in een snelgroeiende en wendbare organisatie als Virtual Sciences Conclusion is afwisselend en omvangrijk. Ik moet dus continu afwegen waar ik mijn aandacht op leg en welke taken ik uitvoer. Dat maakt het belangrijk dat we als team en organisatie onze thematieken en prioriteiten helder hebben.”

Buitengewoon divers

Als Jos zijn taken uiteenzet, wordt zijn buitengewoon diverse werk als CTO inzichtelijker: “Je kunt het opdelen in een aantal aspecten: het blijvende proces van visie- en strategievorming, klantgesprekken aan de voorkant van een project, het begeleiden en coachen van onze Integratiebazen, het oplossen van governance- en architectuurvraagstukken bij de klant en ook in het recruitmentproces en bij talentontwikkeling speel ik een rol.” Daarnaast houdt Jos de ontwikkeling van omgevingsfactoren nauwlettend in de gaten. “En analyseer ik hoe deze factoren impact kunnen hebben op onze klanten en organisatie."

Op alle vlakken gegroeid

Begin 2020 droeg Frenk Ochse, een van de oprichters van Virtual Sciences Conclusion, de rol van CTO over aan Jos. Grote schoenen om te vullen, maar Jos ging de uitdaging graag aan. “De vraag en ambitie die er lag, sloot goed aan op mijn ervaring en persoon. Ik voerde heel wat gesprekken met MT-leden en collega’s en telkens was er zowel een professionele als persoonlijke klik.” De afgelopen jaren koerste Jos Virtual Sciences Conclusion samen met het team naar de positie van dé integratiespecialist van Nederland. “Met elkaar hebben we op allerlei vlakken mooie stappen gezet. Het is fijn om na drie jaar te kunnen constateren dat dat effect heeft gehad. We zijn als organisatie zowel inhoudelijk als qua omvang gegroeid. Ik ben trots op de ontwikkeling die we met elkaar hebben doorgemaakt.”

Strategische agenda

Ondanks het succes van de afgelopen jaren, is er van achterover leunen bij Jos geen sprake. Integendeel, de CTO is samen met het managementteam en de rest van de organisatie druk bezig met de strategische agenda voor de komende jaren. “Zodat Virtual Sciences Conclusion relevant blijft voor onze klanten en de best gewaardeerde dienstverlener op het vlak van integratie is en blijft”, zegt hij daarover. “Je komt er in de wereld van nu niet meer mee weg om enkel technische expertise te hebben, je hebt ook consultancyvaardigheden nodig. Dat maakt dat het profiel van de techneut is veranderd. Wij anticiperen daarop door professionals met een mooie mix aan competenties aan te trekken. En door jong talent op te leiden met ons succesvolle IT-traineeship. Als organisatie investeren wij veel in het ontwikkelen van talent en het daadwerkelijk tot uiting laten komen van potentie. Uiteindelijk pakken onze mensen zelf de handschoen op, maar ik vind het belangrijk dat wij ze de tools aanreiken en de ruimte geven. Het maakt me trots als ik zie hoe collega’s zich binnen Virtual Sciences Conclusion ontwikkelen.”

‘Ik moet gevreten worden’

“Virtual Sciences Conclusion heeft een hele platte structuur, dat is ook een van de krachten van ons bedrijf”, vindt Jos. “Wij werken samen met experts uit het Conclusion ecosysteem aan grote, uitdagende opdrachten. Tegelijkertijd zijn we een relatief klein, familiair bedrijf, waar persoonlijke aandacht belangrijk is.” In zijn rol als CTO vindt Jos het belangrijk dat hij benaderbaar is en een duidelijke richting, maar ook vrijheid en vertrouwen geeft: “Ik moet wel door de professionals ‘gevreten’ worden. Het is mijn taak de richting aan te geven, onze mensen te challengen en begeleiden en aspecten van ze weg te nemen waar zij minder energie van krijgen.”

Denken, maar ook doen

Stressgevoelig is Jos niet, maar hij ervaart wel dat zijn werk druk met zich meebrengt. “Dan zijn gamen en sporten uitstekende manieren om mijn verstand even op nul te zetten. Van nature ben ik een denker, dan is het fijn om af en toe ook gewoon even te doen. Wat mijn voorliefde voor bordspellen en gamen betreft, sluit ik goed aan bij een hoop van mijn collega’s. Het sociale karakter van samen een spel spelen, al dan niet online, vind ik leuk. Daarnaast houd ik enorm van wintersporten en haal ik veel plezier uit tennis en padel.” Om daaraan toe te voegen: “Maar natuurlijk staat tijd doorbrengen met mijn gezin op één.”

Sprong in het diepe

“Achteraf gezien is dit de beste keuze die ik had kunnen maken”, zegt Jos over zijn stap naar Virtual Sciences Conclusion drie jaar geleden. “Op allerlei vlakken pakt die beslissing positief uit: het gaat hartstikke goed met de organisatie, de rol van CTO past mij goed en ik krijg veel ruimte en vertrouwen van het team. Ik voel me ook enorm gesteund door mijn collega’s. Het was een sprong in het diepe, maar ik zou hem zo opnieuw maken.”

Meer over onze integratiebazen

Meer over onze integratiebazen
test
Virtual Sciences Conclusion integratiebaas
Integratiebaas Virtual Sciences Conclusion
Integratiebaas Bart Virtual Sciences Conclusion