Hybride it-landschap vraagt om aangepaste integratie

Transformeren naar een datagedreven organisatie gaat niet zonder slag of stoot. Het aantal nieuwe toepassingen om slim gebruik te maken van data groeit, terwijl steeds weer blijkt hoe moeilijk het is om daarvoor de juiste data te ontsluiten uit verschillende systemen. Er is grote behoefte aan het verbeteren van klantervaringen, voorspellingen doen in relatie tot klantgedrag of interne processen te vereenvoudigen met hulp van technologie. Om dat mogelijk te maken, is het eerst nodig relevante data snel, veilig en makkelijk te ontsluiten.

12 april 2021   |   Blog   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

Virtual Sciences Publicatie Computable Hybride it-landschap vraagt om gewijzigde integratie
De hoeveelheid data is de laatste jaren flink gestegen. Denk alleen al aan klantinformatie uit een keur aan social media bronnen. Of procesdata afkomstig van iot-sensoren. Ook zijn de type bronnen veranderd. Zo zijn veel legacy-applicaties vervangen door cloud-oplossingen. Veelal afgenomen in een saas-model of herbouwd op basis van microservices. De opkomst van artificiële intelligentie en machine learning levert ook nieuwe toepassingen op.

Allemaal ontwikkelingen die de traditionele manier van integreren met een centrale infrastructuur en centrale expertise onder druk zetten. Sterker nog, er is een aanvullende manier van integratie nodig om data snel, veilig en laagdrempelig te ontsluiten omdat de centrale werkwijze niet wendbaar genoeg is. Nu is applicatie- en dataintegratie voor veel organisaties doorgaans een bottleneck.

Cruciaal onderdeel

"Agile integratiestrategie biedt uitkomst"
De bottleneck wordt vaak veroorzaakt door een centrale infrastructuur waar tientallen tot honderden integraties op één runtime draaien. Een gecentraliseerd team draagt daarbij zorg voor alle integraties van de gehele organisatie. Hoe goed of snel dat team ook is, de vraag is eigenlijk altijd groter dan de beschikbare resources. Een agile integratiestrategie biedt uitkomst. Deze bestaat uit vier onderdelen:

De infrastructuur

Cloud portable is ‘the way to go’. De meeste organisaties hebben immers een hybride multi-cloud-strategie. De integratie moet daarom overal kunnen draaien en passen in een multi-cloudomgeving. Dat betekent: gebaseerd op containers en de mogelijkheid om stand-alone te draaien.

De architectuur

Deze evolueert van een centrale enterprise service bus (esb) en service oriented architecture (soa) naar een agile integration architecture (aia). Dankzij aia krijgen devops-teams meer speelruimte. Dat vergroot de wendbaarheid van de organisatie.

Tooling

Deze groeit naar een hybride integratieplatform (hip) dat meerdere tools combineert. De keuze van de tools is afhankelijk van de rol, functie, kennisniveau en use case van de gebruikers. Een deel van de tools zal ook gericht zijn op zogeheten citizen integratie-developers. Bedoeld voor relatief eenvoudige taken en gericht op gebruikers zonder specifieke integratiekennis.

Center of excellence voor integratie

De integratieafdeling moet een nieuwe rol in de organisatie krijgen. Integratie-experts kunnen niet langer functioneren als centraal platform voor alle integraties. Zij moeten devops-teams faciliteren om zelf integraties te realiseren. En zelf het merendeel van de interfaces te bouwen. De integratie-experts kunnen zich dan richten op meer strategische generieke en complexere vraagstukken.

Van bottleneck naar succesfactor

Een goede integratielaag is een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van een datagedreven organisatie. Alleen dan is het bedrijf of instelling in staat klantervaringen en interne processen verder te optimaliseren of snel nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Gebrek aan aandacht voor applicatie en data-integratie betekent een bottleneck in de voortgang van digitalisering. Dankzij een hybride integratielandschap en het op de juiste manier faciliteren van devops-teams voor meer wendbaarheid, worden deze voortdurende bottlenecks verleden tijd.


Jos Smits, CTO Virtual Sciences Conclusion 

De snel veranderende werels vraagt om een andere kijk en aanpak

Laten we samen kijken hoe we jouw doelstellingen kunnen realiseren.

Jos Smits, CTO van Virtual Sciences Conclusion aan het woord

Jos Smits

Chief Technology Officer
Jos.Smits@virtualsciences.nl