Virtual Sciences Conclusion over de juiste aanpak rondom een hybride IT-landschap

Transformeren naar een datagedreven organisatie gaat niet zonder slag of stoot. Het aantal nieuwe toepassingen om slim gebruik te maken van data groeit, terwijl steeds weer blijkt hoe moeilijk het is om daarvoor de juiste data te ontsluiten uit verschillende systemen. Jos Smits - Chief Technology Officer bij Virtual Sciences Conclusion vertelt hier meer over dit artikel.

6 april 2023   |   Publicatie   |   Door: Jos Smits - Chief Technology Officer

Deel

Virtual Sciences Conclusion - hybride IT-landschap

Van centraal integreren naar een decentrale aanpak in hybride IT-landschap

Er is een dringende behoefte om klantbelevingen te verbeteren, klantgedrag of interne processen te voorspellen en technologie te gebruiken om dit alles te vereenvoudigen. Het is hoog tijd om actie te ondernemen en relevante data snel, veilig en gemakkelijk toegankelijk te maken om deze doelen te bereiken.

Nieuwe blik op data-integratie

De hoeveelheid data is de laatste jaren flink gestegen. Denk alleen al aan klantinformatie uit een keur aan social media bronnen. Of procesdata afkomstig van IoT-sensoren. Ook zijn de type bronnen veranderd. Zo zijn veel legacy-applicaties vervangen door cloudoplossingen. Veelal afgenomen in een SaaS-model of herbouwd op basis van microservices. De opkomst van Artificial Intelligence en Machine Learning levert ook nieuwe toepassingen op. Allemaal ontwikkelingen die de traditionele manier van integreren met een centrale infrastructuur en centrale expertise onder druk zetten. Sterker nog, er is een aanvullende manier van integratie nodig om data snel, veilig en laagdrempelig te ontsluiten omdat de centrale werkwijze niet wendbaar genoeg is. Nu is applicatie- en dataintegratie voor veel organisaties doorgaans een bottleneck.  

Integratielaag cruciaal onderdeel van informatievoorziening

De bottleneck wordt vaak veroorzaakt door een centrale infrastructuur waar tientallen tot honderden integraties op één runtime draaien. Een gecentraliseerd team draagt daarbij zorg voor alle integraties van de gehele organisatie. Hoe goed of snel dat team ook is, de vraag is eigenlijk altijd groter dan de beschikbare resources.  Een agile integratiestrategie biedt uitkomst. Deze bestaat uit vier onderdelen:

De infrastructuur

cloud portable is ‘the way to go’. De meeste organisaties hebben immers een hybride multi-cloud-strategie. De integratie moet daarom overal kunnen draaien en passen in een multi-cloudomgeving. Dat betekent: gebaseerd op containers en de mogelijkheid om stand-alone te draaien.

  • De architectuur

    deze evolueert van een centrale Enterprise Service Bus (ESB) en Service Oriented Architecture (SOA) naar een Agile Integration Architecture (AIA). Dankzij AIA krijgen devops teams meer speelruimte. Dat vergroot de wendbaarheid van de organisatie. 
  • Tooling

    deze groeit naar een hybride integratieplatform (HIP) dat meerdere tools combineert. De keuze van de tools is afhankelijk van de rol, functie, kennisniveau en use case van de gebruikers. Een deel van de tools zal ook gericht zijn op zogeheten citizen integratie-developers. Bedoeld voor relatief eenvoudige taken en gericht op gebruikers zonder specifieke integratiekennis. 

  • Center of Excellence voor integratie

    de integratieafdeling moet een nieuwe rol in de organisatie krijgen. Integratie-experts kunnen niet langer functioneren als centraal platform voor alle integraties. Zij moeten devops teams faciliteren om zelf integraties te realiseren. En zelf het merendeel van de interfaces te bouwen. De integratie-experts kunnen zich dan richten op meer strategische generieke en complexere vraagstukken.

Van bottleneck naar succesfactor

Een goede integratielaag is een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van een datagedreven organisatie. Alleen dan is het bedrijf of instelling in staat klantervaringen en interne processen verder te optimaliseren of snel nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Gebrek aan aandacht voor applicatie en dataintegratie betekent een bottleneck in de voortgang van digitalisering. Dankzij een hybride integratielandschap en het op de juiste manier faciliteren van devops teams voor meer wendbaarheid, worden deze voortdurende bottlenecks verleden tijd.

Virtual Sciences Conclusion heeft uitgebreide ervaring met het ontsluiten van data in complexe hybride IT-landschappen bij veel grootzakelijke organisaties. Ook in uw IT-huishouding weet Virtual Sciences Conclusion de weg te vinden naar een integratie-aanpak die het beste past bij uw organisatie, de mensen en uw processen.

Nieuwsgierig naar meer?