AI en integratie, een gelukkig huwelijk?

Ineens is AI overal, lijkt het wel. Momenteel kan er al veel, maar er komt vooral nog veel meer aan. Vanuit mijn achtergrond en interesse in AI houd ik alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En kijk ik waar er kansen liggen voor Virtual Sciences Conclusion en onze klanten. Graag neem ik je mee door de mogelijkheden én valkuilen van AI in de zakelijke wereld.

25 september 2023   |   Trend   |   Door: Joris Bakker - Integratiespecialist bij Virtual Sciences Conclusion. Hij studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van Amsterdam.

Deel

AI Virtual Sciences Conclusion

Studie AI

De razendsnelle opkomst van AI komt voor mij niet als een verrassing, maar toch ben ik steeds weer verbaasd over wat er allemaal mogelijk is. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde ik nog niet zo lang geleden Artificial Intelligence. Vlak voordat ik begon volgden zo’n twintig mensen deze studie. Mijn jaar telde al negentig AI-enthousiastelingen. En dat zijn er de afgelopen jaren alleen maar veel meer geworden.

Kick van de klik

De studie Artificial Intelligence is breed ingestoken. Ik leerde over language processing, videobewerking, hoe computers werken op hardware- en softwareniveau, wiskunde, statistiek en machine learning. Alle verschillende stromen binnen AI kwamen aan bod. Direct na mijn afstuderen kwam ik bij Virtual Sciences Conclusion terecht. bijna drie jaar geleden alweer. Binnen de technologie natuurlijk een ander vakgebied, maar er was meteen een klik.

AI als scriptmaatje

Ook al is data-integratie een ander vak, AI blijft me boeien. Ik volg de ontwikkelingen dan ook op de voet, zodat ik daar als professional optimaal van kan profiteren. Maar niet alleen dat, ik kijk ook hoe we er bij Virtual Sciences Conclusion slimmer door kunnen werken. En hoe we onze klanten er in de toekomst beter en efficiënter mee kunnen bedienen. Niet alleen ik, ook steeds meer van mijn collega-integratiespecialisten gebruiken generatieve AI. Een AI-tool als ChatGPT kun je bijvoorbeeld gebruiken als ‘scriptmaatje’. Ik voer de eisen in en ChatGPT begint met het schrijven van code. Daarna is het aan mij als specialist om die - nog lang niet altijd foutloze - code te finetunen.

Als je bij wilt blijven, moet je AI omarmen

Joris

Krachtige samenvatting

Een andere praktische toepassing van AI in mijn dagelijkse werkzaamheden is het stellen van specifieke vragen aan ChatGPT over stukjes technologie of over hoe standaarden werken. Dat is vaak informatie die al geruime tijd online staat en die ChatGPT krachtig weet samen te vatten. Let er wel op dat de tool tot 2021 is getraind en dus nog geen recente informatie inbrengt. Andere AI-tools gebruik ik momenteel nog niet op professioneel vlak. Kom ik interessante opties tegen, dan geef ik die zeker een kans.

AI en integratie

In de huidige situatie laten integratiespecialisten die niet met AI werken nog geen grote kansen liggen. Bij mij komt het werken met AI voornamelijk voort uit interesse en gemak. Een beetje experimenteren en kijken wat het kan. Zodat ik mijn bevindingen weer kan delen met collega’s. Maar ik voorspel dat we op redelijk korte termijn niet meer zonder AI kunnen in ons werk. Als je bij wilt blijven, moet je AI omarmen.

Inspiratie uit het verleden

Voor onze klanten zetten we nog geen AI in. In het bedrijfsleven zijn eventuele copyrightschendingen door AI een hot topic. Generatieve AI verzamelt bergen data en gebruikt die om tot nieuwe teksten, codes of afbeeldingen te komen. Omdat het nog niet duidelijk is of hier copyright mee geschonden wordt, gebruiken we AI dan ook niet voor klantwerk. Vanuit mijn perspectief schuilt er weinig kwaads in om AI te gebruiken voor code. Ja, het doet inspiratie op van bestaande code en misschien lijkt de output best op een bestaand stukje code. Maar zo werken wij als mensen ook: een groot percentage van de code die wordt gebruikt, borduurt voort op bestaande code.

AI-tool voor bedrijven

OpenAI, het model dat ChatGPT gebruikt, heeft een API-versie die je kunt oproepen. Omdat bij het gebruik van ChatGPT de data die je invoert eigendom worden van OpenAI, kun je geen persoonlijke of gevoelige data invoeren. De API-versie van het model geeft de garantie dat de data die je daar ingeeft niet gebruikt wordt om het model te trainen en puur van jou blijft. Daar zie ik mogelijkheden voor bedrijven die met gevoelige data werken, maar toch meer met AI willen doen. Door zo’n AI-tool met behulp van een integratie aan te sluiten op een breder landschap, kunnen wij daar als data-integratiespecialisten een rol in spelen.

Mensen en AI gaan hand in hand

Zelf zie ik een toekomst voor me waarin mensen en AI samenwerken. AI doet het saaie, repetitieve werk, zodat we de productiviteit én het werkgeluk van mensen kunnen verhogen. En hoewel ik ervan overtuigd ben dat AI stapsgewijs steeds meer van ons werk overneemt, we worden niet zomaar overbodig. Het naar boven halen van de vraag achter de vraag bij klanten en het maken van complexe integraties vraagt bijvoorbeeld om heel wat menselijke intelligentie.

AI-Virtual Sciences Conclusion

Waarom groeit generatieve AI zo onwijs hard - en waartoe leidt dat?

Microsoft heeft met het inmiddels wereldberoemde ChatGPT een AI-hit in handen. Google keek een tijdje jaloers toe, maar lanceerde recentelijk Bard, zijn eigen AI-chatbot. We kunnen best stellen dat generatieve AI in de lift zit. Wat het inhoudt en waar het volgens mij naartoe gaat? In deze blog vertel ik je er alles over.

Nieuwsgierig naar meer?