Adnan vluchtte naar Nederland en komt nu thuis bij Virtual Sciences Conclusion

Voor iedereen met een vluchtelingachtergrond die wil leren en werken in de IT, heeft het UAF samen met Conclusion en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een leerwerktraject opgezet. Deelnemers volgen een opleiding tot software engineer met baangarantie. Een van die deelnemers is Adnan Kilic, die na zijn opleidingsjaar thuiskomt bij Virtual Sciences Conclusion. “Ik voelde direct een bijzondere klik.”

4 december 2023   |   Nieuws   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

Integratiebaas Adnan Virtual Sciences Conclusion

Intensief leerwerktraject

Het UAF is een onafhankelijke stichting die de belangen behartigt van gevluchte studenten en professionals. Op slimme en effectieve manieren bieden ze vluchtelingen kansen om zich verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van studie en werk. Het intensieve leerwerktraject dat zij samen met Conclusion en de HvA hebben opgezet, bestaat uit een opleidingsdeel van een jaar, gevolgd door een werkperiode met een arbeidscontract van minimaal zes maanden. “De eerste periode krijgen we Nederlandse les, om tot B2-niveau te komen”, vertelt Adnan. “Het tweede deel beslaat een IT-opleiding. Als ik beide periodes met succes afrond, mag ik bij Virtual Sciences Conclusion aan de slag.”

‘Ze voelden als vrienden’

Op een banenmarkt raakte Adnan bekend met het bijzondere opleidingstraject. Er waren zeven Conclusion-bedrijven vertegenwoordigd en hij sprak ze allemaal. “Met de mensen van Virtual Sciences Conclusion voelde ik een bijzondere klik”, weet hij nog goed. “Ze voelden als vrienden die ik al een tijd ken.” Een fijn sollicitatiegesprek volgde. Adnan: “We spraken over het integratievak en over Virtual Sciences Conclusion. Maar ook over een van mijn hobby's: astrofysica. Zo hadden we het ineens over ruimte, over tijd en de snelheid van het licht. Een dag later kreeg ik te horen dat ik deel mocht nemen aan het opleidingstraject.”

IT zie ik als een avontuur waarin altijd iets valt op te lossen

Adnan

IT als avontuurlijke game

Adnan woont inmiddels 2,5 jaar in Nederland. Als Koerd vluchtte hij uit Turkije. “Nederland had als kind al mijn sympathie. Als voetballiefhebber zijn Bergkamp, Cocu en Kluivert mijn helden. Toen ik in Nederland aankwam, was het alles waar ik op hoopte. Alles is netjes, de mensen zijn respectvol en zeggen me gedag als ik op straat loop. Het allerbelangrijkste is: ik voel me hier veilig en krijg de kans om mezelf te ontwikkelen.” In Turkije studeerde Adnan aan de Politieacademie en Rechten. “Ik heb dus geen IT-achtergrond, maar vorig jaar volgde ik twee Python-cursussen en raakte ik enthousiast. Het is echt een leuk vak dat me nooit zal vervelen, omdat de ontwikkelingen zo snel gaan. Ik zie IT als een game, een avontuur; er valt altijd iets op te lossen.”

Integreren met Bob en Ineke

Acht maanden nadat hij in Nederland kwam, logeerde Adnan bijna een jaar bij een Nederlandse familie. “Bob en Ineke, geweldige mensen! Ik ontmoette hen door een organisatie die vluchtelingen matcht met families. Ze hielpen mij om snel in Nederland te integreren. Ineke, Bob en ik keken elke avond het NOS Journaal. Soms ging de tv op pauze en vroegen ze me: wat gebeurt er? Of: wat betekende het wat die mevrouw net zei? Door hun leerde ik snel Nederlands spreken. Nog altijd hebben we veel contact. De ene week ga ik bij Bob en Ineke eten, de andere week schuiven ze bij mij aan.”

Ik hoop een gewaardeerde integratiespecialist, maar bovenal een gewaardeerd collega te worden

Adnan

Grenzeloos ontwikkelen

Als hij begint bij Virtual Sciences Conclusion, wil Adnan zich bescheiden opstellen. “Ik krijg de kans om met intelligente mensen en met slimme systemen te werken. En begin aan een carrièrepad waarin ik me grenzeloos kan ontwikkelen. Daar past dankbaarheid bij.” Tot op heden heeft Adnan kennis kunnen maken met een aantal Virtual Sciences-collega’s, maar de meeste Integratiebazen heeft hij nog niet ontmoet. “Ik hoop dat we samen nuttig werk voor Nederland kunnen doen. Ik wil een goed voorbeeld worden. En ik zou het mooi vinden om vriendschappen op te bouwen met mijn collega’s.”

Gewaardeerd integratiespecialist

“Er werd me verteld dat het opleidingstraject tot volwaardig integratiespecialist zo’n drie jaar in beslag neemt”, vertelt Adnan, als hem gevraagd wordt waar hij over vijf jaar hoopt te staan. “Ik hoop stap voor stap een belangrijke kracht voor Virtual Sciences Conclusion te kunnen worden. Een gewaardeerde integratiespecialist en bovenal een gewaardeerd collega.” Maar nu is het eerst tijd voor Adnan om zich met ziel en zaligheid op het intensieve opleidingstraject te storten, waarvan hij net de eerste maand achter de rug heeft. “We zijn met tien cursisten. Acht van hen komen net als ik uit Turkije, een uit Iran en een uit Jordanie. We hebben allemaal al een goed niveau, dus we hopen met zijn allen snel stappen te maken!”

Nieuwsgierig naar meer?