ConclusiON! eventverslag: Hoe ecosysteem-denken bijdraagt aan een duurzame toekomst

Op 8 juni was het zover: ConclusiON! 2023. Samen met ruim 350 klanten, partners, collega’s en andere aanwezigen hebben we nagedacht over hoe we de wereld van morgen op een goede manier vormgeven. Hét thema dat centraal stond, was hoe het ecosysteem-denken bijdraagt aan een duurzame toekomst. Want zoals alles bij Conclusion: we doen het graag samen. Ook het vormgeven van een duurzame toekomst. Niet alleen wij, ook onze klanten zien de noodzaak van ecosystemische samenwerking bij het oplossen van een van de grootste maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag voor staan. Diverse sprekers van bedrijven uit verschillende sectoren deelden hun ervaringen waarin het ecosysteem-denken en ketensamenwerkingen centraal stonden. Hieronder lichten we er een aantal uit.

4 juli 2023   |   Nieuws   |   Door: Conclusion

Deel

ConlcusiON! Building Sustainable Ecosystems

Eneco: duurzame energie

Eneco heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil een voorloper zijn op dit gebied. Het energiebedrijf streeft ernaar om in 2035 volledig CO2-neutraal te zijn. Daarvoor onderneemt het energiebedrijf diverse stappen die Folkert Reitsma, Chief Information Officer bij Eneco, tijdens zijn keynote toelichtte. Een van de voorbeelden die hij presenteerde was de optimalisatie van de levering van reservevermogen om het stroomnet te balanceren. “Iets waar we heel mooie resultaten boeken, op basis van samenwerking in de keten en door gebruik te maken van elkaars krachten”, aldus Folkert. En dat is dan ook precies wat Eneco doet.

Folkert Reitsma, Chief Information Officer bij Eneco
Folkert Reitsma, Chief Information Officer bij Eneco

Als voorbeeld noemde hij de realisatie van een Virtual Power Plant (VPP). Folkert: “De optimalisatie van allerlei verschillende soorten energie producerende assets brengt veel uitdagingen met zich mee. Je kunt elektriciteit niet opslaan en tegelijkertijd komt er steeds meer variabiliteit in vraag en aanbod door de toevoeging van renewable assets in het energiesysteem. Daarom is Eneco 24/7 bezig met het geautomatiseerd optimaliseren van de inzet van deze assets.” De VVP is gerealiseerd samen met meerdere bedrijven uit het Conclusion ecosysteem. Ze analyseren data van alle assets zodat elektriciteit zo duurzaam mogelijk kan worden opgewekt, aansluitend bij de vraag van dat moment. Op basis van prijs- of capaciteitsprikkels wordt het portfolio van wind, zon en gas zo optimaal mogelijk ingezet. We behalen enorme CO2-reductie voordelen met het sturen van wind- en zonneparken, in plaats van gasgestookte centrales.

Een voedselketen die deugt

Naast duurzaam slapen en duurzame energie, maakt duurzaam eten ook het verschil. Dat is iets waar Boerschappen zich voor inzet. De maaltijdboxenleverancier bezorgt dagelijks verse boodschappen bij klanten, rechtstreeks van de boer. De eigenaar, Stijn Markusse, wil laten zien dat het anders kan en dat landbouw ook anders ingezet kan worden om ons voedselsysteem te veranderen. Want volgens hem is de voedselketen heel ingewikkeld geworden en is eten zonder onnodige en ongezonde toevoegingen bijna niet meer te vinden. Hun missie? Voeding die voedt uit een keten die deugt. “Een keten die goed is voor alles én iedereen die erin betrokken is. Naast klanten en boeren, omvat dat dus ook de bodem, biodiversiteit, lucht en water”, aldus Stijn.

Stijn Markusse, eigenaar Boerschappen
Stijn Markusse, eigenaar Boerschappen

Vanuit het Conclusion-ecosysteem helpt myBrand Conclusion hen bij deze missie. Want om het proces van inkoop, distributie, productie en verkoop goed te managen, is een solide IT-fundament cruciaal. Zodoende bouwde myBrand Conclusion de kernapplicatie met OutSystems voor de organisatie. “We kozen er bewust voor om de backend zelf te ontwikkelen, zodat de software kan meebewegen met de richting waar ons bedrijf naartoe gaat”, vertelde Stijn. Met dit IT-fundament beschikt Boerschappen nu over één waarheid omtrent getallen. Dat scheelt enorm veel tijd, discussie en verspilling. Daarmee kan de organisatie nog beter haar missie verwezenlijken: het ontwikkelen van een nieuwe, ultrakorte voedselketen die deugt voor alle betrokken partijen.

De rol van ecosystemen in onze welvaart

Alycia Biekram, Manager Duurzaamheid en Sociale impact bij Facilicom nam aanwezigen mee in de rol van biodiversiteit en ecosystemen bij het waarborgen van onze welvaart. “Biodiversiteit heeft met alles te maken: voedsel, grondstoffen, welzijn, geluk, maar ook met onze gezondheid en het klimaat.” Alycia vertelde over hoe de natuur één groot ecosysteem is – en zelfs circulair is – van zichzelf. En daar moeten we zuinig op zijn. Volgens haar gaat het ecosysteem van de natuur om balans, maar zijn we als mens volledig doorgeschoten. En dus moet het anders, want we spelen een gevaarlijk spel. “Niet per se voor de aarde, want die gaat wel door zonder ons. Maar vooral voor onszelf”, zei Alycia. “Willen we blijven bestaan, dan moeten we gaan waarderen wat de natuur te bieden heeft en snappen dat elk onderdeel belangrijk is.”

Alycia Biekram, Manager Duurzaamheid en Sociale impact bij Facilicom
Alycia Biekram, Manager Duurzaamheid en Sociale impact bij Facilicom

“De natuur heeft ons niet nodig, maar wij hebben de natuur wel nodig”, vervolgde Alycia. Ze kaartte aan dat maar liefst de helft van onze wereldeconomie afhankelijk is van de natuur. En dat als we iets beter voor de natuur zorgen, dat ons uiteindelijk ook helpt bij een betere welvaart. Daarom is het de hoogste tijd voor verandering, zowel op individueel als op bedrijfsniveau. Hier gaf Alycia ook tips voor. Als voorbeeld gaf ze groenvoorziening. “Vervang niet functionele verhardingen voor groene oplossingen of halfverhardingen.” Ook in het voedselsysteem valt veel te winnen met de juiste ketensamenwerkingen. Zo werkt Facilicom zelf met lokale inkopers en producenten en werken ze met zo veel mogelijk duurzame producten. “Elke stap is er één”, benadrukte Alycia, waarmee ze aanwezigen aanmoedigde om zelf ook stappen te ondernemen. Daarbij waarschuwde ze om altijd iemand te betrekken met verstand van zaken. Zo weet je zeker dat je iets doet wat ook daadwerkelijk bijdraagt.

Neem je verantwoordelijkheid

Hans van Grieken sloot de middag af. Ook hij benadrukt het belang van verandering en dan met name in de wereld van IT. “Dat gaat niet vanzelf, dat moeten we doen door samen te werken. Want ook al kan IT de enabler zijn van de duurzaamheidstransformatie, de negatieve impact van IT op het milieu is niet te onderschatten en doet niet onder voor die van de luchtvaartindustrie. Zo is de e-waste supply chain ondertussen een van de grootste en snelst groeiende ter wereld. De wereldwijd explosieve groei van cloud opslag en applicaties veroorzaakt een enorme behoefte aan energie, iets dat met de snelgroeiende toepassingen rond Artificial Intelligence en Large Language Models, alleen nog maar zal toenemen.” Van Grieken introduceerde het recent verschenen boek Sustainable IT Playbook for Technology Leaders als een praktische gids om de problematiek in kaart te brengen, verbeterdoelstellingen te definiëren en die meetbaar te maken. Hans koppelde de “to-do list” van deze Sustainbility in IT analyse tenslotte aan het Conclusion TWO-model (Technologie, Werkwijze, Organiatie). Van Grieken: “het IT Playbook stelt je in staat om je belangrijkste Sustainable IT initiatieven te identificeren. Het TWO-model van Conclusion zal vervolgens helpen om een sustainable digital DNA te ontwikkelen - nieuwe manieren van software bouwen en onderhouden die Sustainable by Design zijn. Wij hebben als techsector een eigen verantwoordelijkheid op dit gebied, dus laten we die dan ook nemen.” Iets waar wij ons als Conclusion volledig bij aansluiten.

Keynotespreker Hans van Grieken
Keynotespreker Hans van Grieken

Meer weten over onze duurzaamheidsinitiatieven? Laat je inspireren

  • Naar Conclusion Cares
  • Naar het Conclusion TWO-model

Doorpraten over het bouwen van sustainable ecosystems?

We nodigen je graag uit voor een mooi gesprek

Conclusion pand in Utrecht

Conclusion