Mission critical hybride cloud brengt Eneco stap dichter bij klimaatneutraal 2035

Eneco heeft de ambitie om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn. Hiermee loopt Eneco voorop op het gebied van duurzaamheid en speelt een belangrijke rol in de noodzakelijke energietransitie. De daarbij behorende toename van het aantal energieopwekkende en energiedragende assets vragen om een IT-landschap met meer wendbaarheid en verstevigde security. Om dit te realiseren is Eneco het programma ‘Lighthouse’ gestart, met als onderdeel het realiseren van een mission critical hybride cloud. Conclusion Mission Critical ontwierp en beheert deze geautomatiseerde Azure hybride cloud omgeving als mission critical IT-partner van Eneco. 

Klant

Eneco

Corporate logo Eneco

Markt

Energie & Utilities

Thema

IT voor OT

Publicatiedatum

24 april 2023

Eneco klimaatneutraal 2035
Wendbaar geautomatiseerd mission critical hybride cloud platform
Kortere time-to-market nieuwe platforms
Real-time inspelen op energievraag

Shift van de energiemarkt

Een van de effecten van de energietransitie is de shift van traditionele centrales naar verschillende energieassets (zonneparken, windparken, batterijen) en minder voorspelbaar afnamegedrag (elektrische auto’s, teruglevering van energie). Ter borging van een betrouwbare energievoorziening aan Nederland moet Eneco al deze assets kunnen aansturen. Dat stelt uitdagende eisen aan het huidige IT-landschap dat daardoor vernieuwd moet worden; meer wendbaarheid en een verstevigde security.

Onderdeel van het vernieuwde IT-landschap is een mission critical hybride cloud waarmee Eneco in staat is om op een betrouwbare manier gebruik te maken van de voordelen van de Microsoft Azure omgeving. Met de vernieuwde IT-omgeving kan Eneco de time-to-market van nieuwe assets verkorten en real time inspelen op de fluctuerende energievraag.

CMC is onze partner voor mission critical IT. Ze begrijpen onze kritieke business en denken mee om onze doelstellingen te behalen.

Jacco Scheper - Manager Enabling Platforms bij Eneco

Mission critical IT-omgeving richting klimaatneutraal in 2035

De vernieuwde mission critical IT-omgeving bestaat op verzoek van Eneco uit een Azure cloud platform, aangevuld met een containerplatform en integratieplatform. Deze omgeving is geschikt om mission critical workloads op te ontvangen en vormt een belangrijke voorwaarde voor Eneco om in 2035 klimaatneutraal te kunnen werken.

Herbruikbare Azure landing zone

Na bepaling van de requirements voor de Azure landing zone is deze volledig middels infrastructure as code (IaC) gerealiseerd zodat het uitrollen van nieuwe landing zones in de toekomst snel en efficiënt kan. Door het platform in code te borgen is het platform herbruikbaar, kunnen wijzigingen gecontroleerd worden doorgevoerd, en is de kans op menselijk falen aanzienlijk kleiner doordat de acceptatie- en productieomgeving gelijk zijn aan elkaar.

Om tijdswinst te behalen voor Eneco is besloten om de omgeving parallel op te bouwen en in deelproducten op te leveren. Op deze manier kon Eneco zo snel als mogelijk haar workload op het Azure cloud platform laten landen, en verder met haar transitie.

CMC werkt transparant en denkt proactief mee in oplossingen, dat is heel fijn wanneer we tegen hick-ups aanlopen.

Jacco Scheper - Manager Enabling Platforms bij Eneco

Containerplatform ter ondersteuning moderne softwarearchitectuur

Na oplevering van het Azure cloud platform is in samenwerking met Red Hat een containerplatform gebouwd op basis van Red Hat OpenShift. Met dit platform kan moderne softwarearchitectuur ondersteund worden waarbij in containers wordt gewerkt in plaats van Virtual Machines (VM). Een eerder gebouwd on-premise containerplatform is nu zowel on-premise als in de cloud gezet waardoor (kritische) applicaties nu snel en efficiënt ontwikkeld, getest, geproduceerd, gehost en geschaald kunnen worden in een cloudomgeving.

Van business critical naar mission critical

Op het containerplatform is ten slotte in samenwerking met Axual een integratieplatform geplaatst. Omdat het in 2020 door ons gebouwde business critical integratieplatform voor Event Streaming niet voldoet aan de hogere eisen voor een mission critical platform, is besloten een compleet nieuw platform van de grond af aan te ontwerpen en bouwen. Hierin is rekening gehouden met de veel hogere eisen qua beschikbaarheid en weerbaarheid. In de nabije toekomst vervangt Eneco het oude integratieplatform door dit nieuwe platform.

Met de mission critical hybride cloud omgeving zijn we weer een stap dichter bij klimaatneutraal in 2035.

Jacco Scheper - Manager Enabling Platforms bij Eneco

Een stap dichter bij klimaatneutraal in 2035

Met de opgeleverde Azure hybride cloud omgeving is een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstellingen van het ‘Lighthouse’ programma; nieuwe assets sneller laten landen, real-time inspelen op de energievraag en vullen zo een belangrijke voorwaarde in voor klimaatneutraal zijn in 2035.

Wat we nog meer doen bij Eneco

Athena project Eneco Energy Trade

Modern en toekomstvast IT-landschap voor Eneco Energy Trade

Benieuwd naar onze andere cases?

het uitvoeren van 24x7 managed services

Conclusion in de energie & utilities

Energie & utilities is één van de markten waar we met het Conclusion ecosysteem écht impact maken. Ben je benieuwd naar onze gezamenlijke dienstverlening in de energie & utilities?

Meer weten over dit project of wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Yvo van Put

Yvo van Put

Business Development Manager
yvo.van.put@conclusion.nl